Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Любомир Канов КАДЪР: bTV
Д-р Любомир Канов КАДЪР: bTV

Чета, че се дискутират средства за създаване на български филми и има основателно недоволство, че се дават пари за ТВ сериали със съмнителна художествена стойност. А има ли някой създател на псевдо ”трилъри” , който да направи един филм за това невероятно и обречено бягство от Старозагорския политически затвор, за комунизма и за надеждата за свобода? Не измислени сценарии по чужди образци, а реалност, за която има все по-малко живи свидетели. За съжаление...

Алкатрас?

Не, това е България! Оградена с бодлива тел, където стрелят и убиват, в която има още няколко кръга на Ада; последният е там, на дъното на затвора, в “тежкия режим”. Всъщност, някой иска ли това да се помни?

През 1971 г. в старозагорския затвор замислят план за бягство, като прокопаят тунел. Затворниците работят в цеха за щайги, който е близо до външните стени. В продължение на цяла година те са копали тунел, за да избягат,като никой не издал другия . Трасето е 18 метра и минава под полосата за часовоите и стената. Изкопани са 6-7 кубика земя, която пълнят в найлонови торбички,които избутват назад до входната шахта ,а затворниците си я крият по джобовете.След като тунелът е готов,през пролетта на 1972 г. само четирима от всички 70 затворници, се осмеляват да избягат. След преследване двама от бегълците са застреляни, двама са заловени и върнати зад решетките.

*От фейсбук