Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Политологът Димитър Ганев КАДРИ: БНТ
Политологът Димитър Ганев КАДРИ: БНТ

В последните няколко месеца съвсем ясно имаше напрежение между "Позитано" 20 и президентството. Румен Радев направи тактически ход - той иска да притисне ръководството на БСП, и вероятно персонално Корнелия Нинова да вземе отношение за кандидатурата му. Това каза политологът от "Тренд" Димитър Ганев в предаването "Денят започва" по БНТ във връзка с обявената от Румен Радев кандидатура за втори президентски мандат.

Той допълни, че Радев поставя БСП под натиск да вземе отношение по кандидатурата му.

"Без подкрепата на БСП, вторият мандат на Радев изглежда трудно постижим. В последните 30 години на балотаж са отивали само представители на двете големи партии, с изключение на Волен Сидеров през 2006 г.", каза още политологът.

Първан Симеонов
Първан Симеонов

Политологът Първан Симеонов определи действията на Радев като смел ход.

"Светът е разделен на две: Борисов - Радев, статукво - алтернатива. Радев внесе определеност. Рисков ход е, но има момент в историята, в който риск печели или риск губи", каза още той.

Според него партийната подкрепа е трудно заменима в такива моменти.

"На балотаж е лесно, въпросът е как ще стигнеш до балотажа. Трудно е и за двете страни. Ако това е договорено с БСП, тогава президентът изглежда по-далечен от БСП, съответно това ще даде възможност за подкрепа от по-широк кръг от хора, да препотвърди общия фронт от лятото. Ако не е договорено с БСП, това ще е трудно и за двете страни, защото представете си Корнелия Нинова как ще изглежда след тия избори, ако се  скара с Радев", каза още Първан Симеонов.