Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Базиликата “Св. Петър” е дълга 193 метра.
СНИМКИ: АВТОРЪТ
Базиликата “Св. Петър” е дълга 193 метра. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Защо няма кучета и котки и как е закодирана бременна жена в олтара на “Свети Петър”

1. Жителите на Ватикана не могат да държат кучета и котки в домовете си. Според регламента за живеене, който в момента е в сила в Светия престол, в неговата “кооперация” не може да се отглеждат домашни любимци. Забраната, която неотдавна беше публикувана в италианските медии, разгневи защитниците на животните.

Председателката на Националната служба за защита на животните Карла Роки писа по този повод на папа Франциск. Тя призова светия отец да сложи край на този анахронизъм.

2. Ватиканец не се става по рождение. Дори да сте роден в папската държава, това не значи, че ще придобиете ватиканско гражданство.

Граждани на Ватикана стават не само религиозни лица, но и миряни, ако живеят там постоянно заради работатата или поста си. Получаващият ватиканско гражданство може да запази и предишното си. Към притежателите на италианско и ватиканско гражданство се прилага италианският закон, ако се намират на италианска територия. 

22-ма папи се изредили през 120-те години от изграждането на “Св. Петър”.
22-ма папи се изредили през 120-те години от изграждането на “Св. Петър”.

По същия начин се подхожда и към другите чужденци, които имат и ватиканско гражданство. В момента

има 618 ватикански

граждани, 246 от които

живеят в града държава

Останалите са в чужбина заради службата си или като дипломатически лица. 70 кардинали имат ватиканско гражданство. В града държава живеят общо 453 жители (граждани и неграждани на Ватикана).

3. Официалният език на държавата Ватикана е италианският. Латинският е официален на Светия престол, затова и законодателството му е на латински език.

4. Смъртното наказание е съществувало до 1969 г. като присъда за опит за убийство или за убийство на папата, въпреки че никога не е било прилагано. През 1969 година папа Павел VI премахва де факто, но не и де юре смъртното наказание от конституцията на Ватикана. Едва през 2001 г., когато ѝ се прави ревизия, от нея се премахват екзекуциите по волята на папа Йоан Павел II.

5. Във Ватикана

умират средно по

5 души годишно 

Балдахинът на олтара на базиликата е висок колкото десететажна сграда.
Балдахинът на олтара на базиликата е висок колкото десететажна сграда.

6. Джан Лоренцо Бернини е едва 25-годишен, когато папа Урбан VIII му поверява изработването на олтара на базиликата “Свети Петър”. Бернини по онова време е известен скулптор, но не се отличава като архитект. За да не се изложи, включва в “работната” си група върлия си конкурент Боромини, а също така баща си Пиетро и брат си Луиджи. В днешно време със сигурност би бил обвинен в шуробаджанащина.

Членовете на фамилията Бернини се славят по онова време като отлични творци. За да изработи балдахина на олтара, Бернини си “взема” бронз от Пантеона, като претапя и рециклира някои негови части. Навремето в Рим било повсеместна практика да се вземат “назаем” материали от някои сгради като мрамор, метали, скъпоценни камъни и да се използват за изграждането на други. Балдахинът, издигнат от Бернини, е висок 28 метра, или колкото една десететажна сграда.

7. И бременна жена е “закодирана” в балдахина на олтара. Под всяка колона на олтара има осем мраморни декоративни фриза с герба с пчели на фамилията Барберини и с папските ключове и митра. Те обаче не са еднакви, въпреки че на пръв поглед изглежда така.

Всеки от тях изобразява и част от цикъла на бременната жена – от момента на зачатието до раждането, като

в последния фриз

се вижда лицето на

току-що родено бебе

И до днес тези изображения са изпълнени със загадки. Някои смятат, че по този начин папа Урбан VIII искал да отпразнува раждането на бебето на племенницата си, която имала тежка бременност. Злите езици говорят, че става въпрос за масонски знаци. Други пък твърдят, че набожният Бернини по този начин искал да представи Църквата майка.

8. Куполът на базиликата “Свети Петър” тежи 14 000 тона. Сградата е дълга 193 метра, висока 44,5 м и заема 2,3 хектара площ - колкото две футболни игрища. 

Куполът на “Свети Петър” е по проект на Микеланджело.
Куполът на “Свети Петър” е по проект на Микеланджело.

9. За изграждането на базиликата, продължило 120 години, били необходими 22-ма папи, 14 архитекти и много художници и скулптори. И

жени участвали

в построяването -

обработвали стъкло,

желязо, кристал,

лъскали метали, пекли тухли, необходими за изграждането. Жени транспортирали в коли дори строителните материали. Повечето били вдовици или дъщери на загинали при трудови злополуки строители. По този начин им се давало възможност да продължат да издържат семействата си.

10. Милиони плочки мозайка съставят “картините” в базиликата. Става дума за репродукции на произведения на Рафаело, Марата и Джото. Синият цвят за мозайките идва от Гърция, червеният - от Португалия, жълтият - от Сиена, и др. Мозаечният под на базиликата заема 10 000 кв. м. 

Поглед отвисоко към Ватикана
Поглед отвисоко към Ватикана