Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Климатологът проф. Георги Рачев КАДЪР: NOVA
Климатологът проф. Георги Рачев КАДЪР: NOVA

Декември беше с три градуса по-топъл от нормалното, януари си отиде с 2,5 до четири градуса по-топло от нормалното. Ако и февруари стане така, това ще бъде най-топлата зима в България, откакто се водят метеорологичните наблюдения, заяви проф. Георги Рачев в сутрешния блок на Нова тв.

Той обясни и какво време се очаква през февруари. "Времето през първото десетдневие ще е много топло и сухо. На места е възможно да бъдат измерени и 20 градуса, което не е нещо уникално. Времето в София ще е топло до средата на февруари. Нямаме отрицателни температури. Сутрешните ще са около 2-3, а максималните – над 10 градуса. От 11-и се очаква захлаждане и тогава може да има отрицателни температури. Температурите в Пловдив през тези десетина дни ще са високи. Това ще си е направо пролетно време“, добави той обясни проф. Рачев.

По думите му между времето в София и в Пловдив няма да има голяма разлика през февруари, макар градът под тепетата да е с по-топъл климат в сравнение със столицата.

„Сутринта гледах как се промъква този средиземноморски циклон и бели не би трябвало да има. Трябва все пак да има предупреждения за опасни явления, защото реките в Югоизточна България са изключително пълноводни“, добави той.

Той съобщи, че миналия месец е имало рекорд. "Валя между 200 и 400 процента над нормата. Може да се окаже, че това е най-валежният месец, откакто се водят метеорологични наблюдения. Камчия трябва да има 100 млн. куб. метра вода, които ще са годни за ползване. Реши се проблемът с безводието. Стига да не източат язовира“, каза още той.