Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Георги Рачев
Проф. Георги Рачев

Гледаме да направим сянка, а не рязко да намалим отделянето на въглеродните емисии, казва климатологът

- Проф. Рачев, как ще коментирате идеите на Бил Гейтс?

- Идеите не са на този сладур. Те са отпреди най-малко 30 г. Много светли умове са се занимавали с това, защото глобалното затопляне не е от вчера.

Бил Гейтс просто има много пари и се опитва да ги похарчи. “Харвард” с удоволствие се е хванал с него. Отдавна се говори за геоинженерство. Иначе това са т.нар. преднамерени и непреднамерени въздействия върху природната среда. Когато сондираме градобитните облаци с цел да падне по-малко градушка, това е т.нар. преднамерено въздействие върху атмосферата за постигане на строго определена цел.

Това са пълни

безумия

и въздействието върху атмосферата в много страни е забранено. Никой не знае как ще реагира климатичната система и вместо да дочакаме положителен ефект, той може да е отрицателен, защото възможността ни да въздействаме върху природата е крайно ограничена.

- Каква е причината?

- Причината е много проста – ние все още не знаем как ще реагира климатичната система поради това, че тя се подчинява на теорията на хаоса.

Веднага давам пример: в САЩ е абсолютно забранено действието върху градоносните облаци, защото вече има съдебна практика, която не е в полза на този, който обработва облака. Фермер, съсед на този, който е сондирал облаците със сребърен йодид с цел да премахне градушката, го осъжда затова, че върху неговите поля е паднала градушка. Така този, който е въздействал, ще трябва да плати щетите, нанесени на съседа. Оттогава е забранено.

Каквото е дал господ, това е. Същото се отнася и за прословутите модели за въздействие на глобалния климат главно чрез охлаждане на планетата.

Единият от тях е по някакъв начин да си направим сянка, за да може по-малко слънчеви лъчи да достигат земната повърхност и оттук да има по-ниски температури. Това се наблюдава при големите изригвания на вулкани.

Такова нещо се предполага, че се е наблюдавало по времето на Кракатау, на Тамбура и в модерните времена при Пинатубу. Този вулкан изхвърли във високата атмосфера няколко кубически километра фин прах. Този прах, разнасян от теченията в атмосферата главно в ниската стратосфера, направи филм от частици, които отразиха част от слънчевите лъчи. Това затъмнение доведе до по-ниски температури. Всичко това обаче е предполагаемо, защото лицето на Земята е 510 млн. квадратни километра. Само Тихият океан заема 1/3 от лицето на Земята.

Човечеството трябва

да извърши мощни

процеси, за да

промени климата,

а то не е в състояние. Отдавна ни е мечта да си играем с климата. Военните много залитат в това направление – как в Русия по време на парадите никога не е имало облаци. Наричам го за благозвучие детска радост - бенгалски огън.

- Защо тогава се прави?

- Бил Гейтс хваща учени, дава им пари. Вдигаш едно балонче, на него слагаш калциев карбонат, което е варовик. Нищо няма да се случи с природната среда, ако на височина от например 20 км този балон започне да изпуска “тебешир”. Това са фини частици, които повече или по-малко отразяват слънчевата светлина.

Тук е големият въпрос – коя част от слънчевия спектър – ултравиолетовата радиация, видимата светлина или инфрачервената радиация. Колко килограма ни трябват на тази височина за 1000 кв. км.

Каква сянка ще се

получи на Земята,

колко бързо ще стане разместването. Всичко това е една непозната материя, за която тепърва започваме да трупаме опит. Затова се почва плахо тестването дали това е възможно. Това е “Харвард”, не е приумица на луд учен. Много трудно може да стане.

Ние не знаем как ще реагира цялата система. Хората непрекъснато работят в това направление. Лесно осъществимо е “засяването” на океана. Частите на Тихия океан, които са далече от континентите, не получават достатъчно микроелементи, които да подхранват фотосинтезата, която се извършва в повърхността на океана. Около 65% от кислорода на Земята се прави от тези миниатюрни растения – фитопланктона. Те поглъщат въглеродния диоксид от атмосферата в резултат на слънчевите лъчи и хранителните вещества образуват нови клетки, в резултат на което част от въглеродния диоксид се поглъща от океана. На дъното на океана се натрупва огромно количество калциев карбонат, който преди няколко години е бил въглероден диоксид в атмосферата.

Ако ние успеем да докараме желязо и мед в централните части на океаните, ще увеличим няколко пъти фотосинтезата. Тогава ще бъде отнето огромно количество въглероден диоксид от атмосферата, а в атмосферата ще постъпи огромно количество кислород. Чиста проба перпетуум мобиле. Да, ама не се получава точно така, защото досега никой не знае колко желязо и в какъв вид трябва да се сложи в океана. Казах, Тихият океан е 165 млн. кв. км. Още повече ние отдавна променяме албедото. Това е отражателната способност на системата Земя - океан. Само една трета от слънчевата радиация може би достига до Земята и се преобразува след фотосинтезата, чрез затоплянето и т.н. Другото се отразява в Космоса, затова отдалече Земята блести с млечнобяла светлина и веднага се различава от всички планети в слънчевата система.

Ние отдавна

променяме лицето

на Земята

Пресушаваме огромни територии като Аралско море. Територии, които са били мочурища, се превръщат в плодородни земи. България е променила своето албедо благодарение на човешката дейност. Ние сме засели толкова много гори, че сме променили отражателната способност на българската територия. Преди повече от 120 г. България е била много гола. В момента 34% сме покрити с гора, която е по-тъмна и привлича повече слънчева енергия. В един момент садим гори, защото е добре – да има вода, да има разнообразен животински свят, обаче увеличаваме албедото и по този начин поглъщаме повече слънчева светлина. Една гора е много по-тъмна и привлича много повече слънчева енергия, отколкото едно голо поле. Построихме огромни магистрали. Градовете ни станаха 5-10 до 100 пъти по-големи по площ – бетон, асфалт, стомана, стъкло, покривни конструкции. Това е друго албедо. Това е именно геоинженерството. Само че то не е насочено към строго определена цел, което всъщност е непреднамереното въздействие. Хората не спират да работят, но повечето учени са настроени крайно скептично. Много внимателно подбират своите програми и още по-внимателно публикуват своите изводи. Системата се подчинява на теорията на хаоса и невинаги пряката връзка, която търсим, се оказва вярна.

Въздействието върху

климатичната

система може да

доведе до

непредсказуеми неща

- Какъв е рискът?

- Той не може да се предположи. Преди години руснаците искаха да обърнат течението на северните реки, които се вливат в Северния ледовит океан, и да ги насочат към Средна Азия, за да попълнят дефицита от вода. Аралско море е пресъхнало, представлява една локва. Направиха го за добро, да гледат висококачествен памук, но унищожиха естествената растителност. В България строим непрекъснато. Климатът на София е съвсем различен от този през 50-те години на миналия век. Тогава в София е имало 350  000, а сега има 1 милион души. Кой си е мислил, че всичко ще бъде застроено в полите на Витоша. Парковете и градинките се превърнаха в бетон и стъкло. Това около Бил Гейтс са грандиозни експерименти с цел. Геоинженерството представлява мащабна намеса с цел постигане на определен резултат. По пътя му обаче нещата могат да придобият съвсем различни крайни резултати. Когато е по-топло, изпарението е по-високо. Изпарената вода се издига във височина. Излишната влага кондензира и образува облаци. А облаците са перфектната покривка, която прави сянка. Ето как природата автоматично задейства друг процес в тази сложна климатична система.

- Как се развива през годините глобалното затопляне?

- То е абсолютен факт. То трябва да се раздели на два етапа – преди и след индустриалната революция или преди и след 1900 г. След тази година вече отделяме огромно количество въглероден диоксид в атмосферата. Ние не искаме да махнем първопричината – човешката дейност, свързана с отделянето на парниковия агент, а искаме да направим сянка, за да намалим температурата. По-разумно е да махнем първопричината, да се опитаме да намаляваме отделянето на въглероден диоксид, доколкото това е възможно. Успоредно с това да се опитаме да намалим количеството на слънчевата радиация.

- С колко се е повишила температурата през последните години?

- От нивото на ХХ век с един градус. 2016 г. е най-топлата. 2020 г. може би ще се доближи до 2016 г. Все още се чакат окончателните резултати за температурата на 2020 г. Важното е, че петте най-топли години, откакто има измервания, са от 2016-а до 2020 г. Става ясно, че става все по-топло.

- Реално възможно ли е идеята със затъмняването да се осъществи?

- Не знам как ще ги качим тези няколкостотин тона тебешир, какво ще се случи… Там ветровете са силни и в различни посоки. Такъв геоинженерен проект може да доведе и до правни последствия. Това може да се разпространи над съседни територии. Има национални граници, а никой все още не знае държавният суверенитет до каква височина се простира.

Интервю на Ярослава Прохазкова