Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хосе Фигерас
Хосе Фигерас

Царят на кифличките Хосе Фигерас отчая струващия над 3 млрд. евро “Реал” (Мадрид)

Навремето го пренебрегнаха за професионалния спорт, а сега висят пред вратата му, за да вземат интервю

В самото начало футболът е бил магия. На разкаляния терен са се вихрели герои, достойни да седнат на една маса с крал Артур. Силни мъже са влизали в безкомпромисни битки, които по-късно се превръщат в легенди. Но минават пет, десет, а после и сто години.

Хората спират да вярват в магии

и дракони.Футболът също губи от своето очарование. Появяват се камерите, технологиите и накрая всевиждащият VAR. Сега случващото се на добре окосените и подгрени терени прилича повече на компютърна програма. Безвъзвратно си е отишъл чарът от споровете в кръчмата имало ли е засада и минала ли е топката голлинията.

Самите футболисти също изоставиха своята роля да създават митове и легенди, които да вълнуват емоциите на феновете за десетилетия напред. Много повече искат да са като агентите с черни костюми, които преследваха Нео и приятелите му в "Матрицата". Компютърни програми, които ядат по график, тренират по график и дори правят любов по график. И действат на терена със съвършенството на машина, която няма право на грешки. Безпогрешни са, успешни са, но са лишени от емоции.

Затова и си бяхме забранили да вярваме, че най-популярният спорт продължава да бъде магия. В наши дни всичко е подчинено на парите и технологиите. Отборите с големи финансови възможности, футболни звезди и модерна тренировъчна база диктуват модата на родна земя и в международните турнири.

По-богатият винаги мачка по-бедния

А богоизбраните така подреждат събитията в спорта, че да изключат опасността някой да наруши хегемонията им.

И добре че се появи един уморен от тежкия работен график хлебар, за да докаже, че чудесата в световния футбол все още са възможни. Рано сутринта 41-годишният Хосе отиде да замеси тестото за хляба в собствената си фурна, а вечерта се изправи срещу гигант, струващ над 3 млрд. евро.

И излезе победител

Точно като в приказката за героя и огнедишащия змей.

Със сигурност и в този момент Хосе Фигерас не се е разделил с усещането, че живее в приказка. Само преди няколко дни той и съотборниците му от третодивизионния "Алкояно" отстраниха от турнира за Купата "Реал" (Мадрид), който заслужено си е спечелил прозвището Кралския клуб. Само че на разкаляното теренче на скромния и никому неизвестен отбор кралете

тотално изгубиха своята увереност

и блясък. Отчая ги името Хосе Фигерас, който съвсем заслужено им отне славата и поне за 24-часа беше най-известният човек във футболния свят.

Дори и сега продължава да се говори за вратаря, който отрази десет изстрела към вратата, отправени от Карим Бензема и компания. Никой друг вратар в испанския елит този сезон не е правил толкова спасявания в мач с "Реал" (Мадрид). Веднага ще заподозрете, че става дума за някое младо момче, което е започнало да прави кариера в третодивизионния тим и след този мач моментално ще бъде лапнат от елитен испански тим, а след това и от голям европейски гранд. Нищо подобно. Няколко дни след

най-великия мач в кариерата си

Хосе Фигерас отпразнува 42-рия си рожден ден. Преди да духне свещичките, си пожела поне още една година във футбола, защото на неговата възраст дори изявите в отбор от долните дивизии са си предизвикателство.

Още повече че Хосе има и друга работа, която го лишава от възможността да се наспива добре през нощта. Новият футболен герой на Испания е горд притежател на хлебарница. А хората в този бранш добре знаят, че тестото за насъщния и за козуначените кифлички се прави през нощта и те се пекат рано сутринта, за да са пресни-пресни за клиентите на другия ден. Оказа се, че геройството в мача срещу "Белия балет" се е отразило на основната работа на Фигерас. Понеже мачът имаше продължение, а след това полуделите от щастие играчи на "Алкояно" отпразнуваха както подобава успеха,

вратарят се успа

и не успя навреме да приготви тестените изделия, с които си е спечели многобройна клиентела. Но няма проблем. Редовните посетители на неговата хлебарница няма как да не са разбрали каква е била причината да останат без топъл хляб и баничка и със сигурност ще простят.

"Притесних се от интереса на журналистите. Наобиколиха ме камери, микрофони... Чакаха ме дори пред дома ми. Признавам си, че дълго не можех да повярвам какво сме направили. Още повече че на полувремето падахме с 0:1 и никой не си е и помислял за обрат.

Треньорът ни каза да не се отчайваме и да използваме второто полувреме, за да се насладим максимално от факта, че играем срещу "Реал" (Мадрид). Иначе не се смятам за чак такъв герой. Целта ми беше да спра топката, за да не влезе във вратата зад мен. И се справих", опитва се да скромничи Фигерас.

След края на най-великия мач на "Алкояно" за всички времена президентът на тима шеговито казва пред камерите: "Ако тази вечер

Хосе ми поиска апартамент с изглед към морето,

ще му го осигуря на мига". Дори и да не бъде възнаграден с луксозното жилище, 42-годишният ветеран поне получи своя реванш за всичките тези години, в които беше пренебрегван за големия футбол. Защото навремето той мечтае за професионална кариера и дори през 2003 г. получава своите 37 минути слава, след като влиза в игра за елитния "Селта". Причината е, че титулярят на поста Пабло Кавалеро е изгонен, а вторият вратар Хосе Пинто е пипнал варицела. За лош късмет през тези 37 минути престой на терена Фигерас допуска два гола, а след това

кариерата му върви все надолу,

към мачовете, които са далеч от светлината на прожекторите и големите пари.

"Видях, че няма да пробия в професионалния футбол и се ориентирах към долните дивизии. Уверявам ви, че там е не по-малко интересно и завързано. Дори понякога е доста по-вълнуващо, отколкото в Примера дивисион", категоричен е Хосе Фигерас. За него е късно да мечтае за завръщане в елита, а и няма на кой да остави замесването на хляба и кифличките. Но

приказката съвсем не е свършила

"Алкояно" очаква своя съперник в осминафиналите в турнира за Купата на Краля и дори и да не го признават, играчите на скромния тим мечтаят за финала.

Хосе сигурно също мечтае, но без да прекалява. Безсънните нощи със сигурност ще са проблем за опитния хлебар, така че е по-добре да го оставим на мира. Поне до следващия му приказен мач!