Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс
Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Смешно е да се обвинява Тръмп за щурма на Конгреса. Причината е в процеси от повече от 15 години

Щурмът на Конгреса в САЩ не е следствие на управлението на Доналд Тръмп. Това е внушение на демократите, които търсеха всякакъв начин да спечелят изборите. Довчерашният президент може би е ексцентрична и дори груба на моменти личност, но е решителен, боец, който не се отказва от целите си.

Причината за конфронтацията е резултат на повече от 15-годишно разделение в американското общество. Ножицата между бедни и богати се разтвори прекалено много.

Звучи шокиращо

за най-благоденстващата нация, но е истина. Зад океана има 1% хора, които живеят много добре, но основната част от обществото е средната класа, която пострада. Обикновеният американец плаща висок наем за жилище, трябва да изучи децата си и да поддържа стандарта си. Полека-лека средната класа започна да се топи. След края на студената война тя беше 76%, а сега е малко над 50%.

Именно тези хора внасят стабилност в едно общество. Но има и други – много бедни. 20% от населението на Ню Йорк живеят под прага и са на социални помощи. Тоест разпределението на доходите е доста неравномерно. И тук не говорим за комунизъм или социализъм. Някои натрупаха 80 милиарда долара за 6 месеца, а същевременно около тях е пълно с безработни, които се увеличиха след началото на пандемията от COVID-19. Официално 8 милиона американци се водят гладуващи.

Това създава напрежение. Отляво застават т.нар. лузъри. От другата страна са комбинативните, умните, групирали се в кръговете, които разпределят националното богатство.

Тръмп беше избран от тази средна класа работещи хора, на които някои се присмиват, наричайки ги сините якички. Но това са стабилните дребни бизнесмени, които

си вадят хляба с две ръце

и с малките си стопанства,

отглеждат животни или произвеждат стоки. Оформи се и друга класа, която живее много добре от националния бюджет, който наброява над 4 трилиона долара. Бюрокрацията получава добри заплати, има осигуровки за чиновниците и семействата им, а здравеопазването в САЩ е скъпо. Така че те са благодарни.

Същото се отнася и за работещите в хайтек сферата, на които глобализмът им позволи да деиндустриализират Америка и да изнесат производството в Далечния изток. От това спечелиха редица държави, някои от които излизат много напред. Голяма част от програмистите в Силициевата долина са чужденци, а именно срещу имигрантите бе насочена част от политиката на Доналд Тръмп.

Той е

силен като бизнесмен,

но като политик е слаб

Успя да си създаде врагове дори сред най-запалените си съюзници, като се започне със съветника му Джон Болтън, военните, службите. Уволни всички, които го ядосаха. Това не е добър политически ход. Доскорошният президент не прецени поведението си и "дълбоката държава" тръгна да му отмъщава. В отговор привържениците му организираха шествие.

Кулминацията беше щурмът на Капитолия. Начело излязоха любителите на конспиративните теории. Такава е ексцентричната волеизява на прослойката от населението, на която й омръзна политиката на толерантност и безбрежна демокрация. Те вече не са съгласни границата им да бъде прекосявана във всеки момент, а трафикантите да водят хора без образование, готови да работят на много ниски заплати. Това е в изгода на предприемачите, но не и на средната класа.

Затова вдигнаха юмрук. И Румен Радев се опита

да го направи у нас,

но тук реалните икономически причини ги няма, за разлика от САЩ. Много американци останаха без работа, тъй като производството беше изнесено в райони с нископлатена работна ръка. И така някои натрупаха големи печалби, а други обедняха. Това са реалните условия, в които Капитолият беше нападнат. Не заради внушенията на Тръмп. Смешно е да бъде обвиняван директно в това. В американските медии отдавна имаше информации, че на 6 януари, когато трябваше Конгресът да признае избора на Джо Байдън, ще има вълнения във Вашингтон. Пишеха, че и леви, и десни ще търсят конфронтация.

Сега си търсят извинения защо не са предотвратили кръвопролитието. Да чакаме ли нов 11 септември под зоркия поглед на полицията, гвардията и 16-те разузнавателни служби?

Аз бях изумен, че светая светих на американската конституционна мощ – Капитол хил, се охранява толкова слабо. Службите обясняват нахлуването на 6 януари с разминаваща се организация между институциите. Каквато и да е причината, този сблъсък даде повод на демократите да започнат нова процедура по импийчмънт на президента – важен за тях ход. Тръмп може да е всякакъв, но е решителен. Кандидатирането му още веднъж след 4 години не се нрави на демократите. Особено ако съумее да преодолее егото си и да обедини големи групи от хора.

Какво да чакаме в бъдеще

в най-богатата страна?

Тя е преживяла много сътресения и обществото й се гради на безкрайния труд. В Европа посрещат с добре дошли всички емигранти, раздават им храна, жилища и помощи. Докато в САЩ отиват силни хора, не такива, които разчитат на държавна субсидия. Обществото се крепи на многообразието. Всеки, който заминава, знае, че не го чакат на червен килим. Даже най-изтъкнатите учени и творци. Надявам се, че Щатите ще преживеят критичния момент и ще продължат напред. Трудно мога да приема тази Америка, в която новият президент се заклева в присъствието на Националната гвардия и без множество от хора. Дори в тоталитарните държави има една групичка за цвят, която да крещи.

Бъдещето много зависи от поведението на демократите. Те носят голяма отговорност с мнозинството, което получиха и в Камарата на представителите, и в Сената. Нещо, което рядко се случва във Вашингтон. Това е пирова победа. Има спекулации, че активисти на Демократическата партия с подкрепата на милиардерите са ходили по къщите и са попълвали декларациите на незаинтересуваните избиратели, които чакат помощи. Джо Байдън започна политика на успокояване. Но в партията му съществуват и други кръгове, които призовават за отмъщение и натиск върху привържениците на Тръмп.

Американецът в средните щати е расъл на кон с пушка в ръка, не в партийната организация. Ако не се успокоят нещата, ще има нови сблъсъци. Едноетажна Америка е въоръжена до зъби. Затова е и този огромен страх, че ако си признаят политическите пристрастия, може да им запалят колата или къщата. Неслучайно започна голямо преселение в САЩ – републикански настроените се нанасят в щати, където преобладават републиканците. Притесняват се за сигурността си.

И може Доналд Тръмп да извика: "Народе, грабвай оръжията!".

* Авторът е бивш кмет на Варна и бивш депутат от СДС