Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

До март всички направления стават електронни

Всеки човек, нa когото са поставени и двете дози от ваксината срещу COVID-19, вече има достъп до електронен сертификат, че е ваксиниран. Сертификатът е част от здравното досие на човек, а достъп до него имат хората с електронен подпис. За тези, които нямат, се предвижда от 1 февруари личните лекари да могат го отпечатват при поискване, тъй като те също имат достъп до здравното досие на всеки от пациентите си.

Сертификатът беше представен от здравния министър проф. Костадин Ангелов и директорът на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов, които разработиха електронното досие.

My.his.bg е сайтът, където всеки човек може да провери здравното си досие, но само ако има електронен подпис. За момента информацията е, че с такъв разполагат поне 200 000 души, а който иска, може да се сдобие от някой от доставчиците на тази услуга у нас, които са 5 фирми. В досието ще се събира информация за извършени прегледи и издадени направления както и резултатите от тях.

Там ще се конфигурира и сертификатът за извършена ваксинация. Дали той ще дава предимство при определени ситуации обаче, е политически въпрос, който за момента няма отговор, обясни здравният министър. Според него обаче движението не хората не бива да се ограничава, когато ваксината е доброволна.

До март месец всички направления за преглед при специалист или изследване ще станат електронни, обяви още проф. Ангелов.

За момента такава възможност има за изследване за COVID, за кръвна картина и за рентген на бял дроб.

В следващите два месеца обаче броят им ще се разраства, а идеята е до март всички да могат да се издават и електронно, обясни министърът.

Близо 30 000 са издадените до момента е-направления от началото на декември, когато стартираха, а реализираните електрони рецепти 1218, каза Ивайло Димов от "Информационно обслужване".