Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако демократите пак пропуснат левия завой, Тръмп ще възкръсне

Обикновено революциите сменят стария елит с млади хора. Уви, след революционната 2020 г. властта в САЩ ще се поеме от най-дъртия политически екип в историята. Новият президент Джо Байдън е на 78, новата–стара председателка на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси е на 80, а предполагаемият нов лидер на мнозинството в Сената, Чък Шумър, е младок със своите 70. Тези тримата ще управляват САЩ и света от сряда.

Е, за света може би е пресилено, но не и за бензина. Байдън е обещал веднага да върне САЩ в Парижкото споразумение по климата и да възстанови регулациите върху горивата, които Тръмп отмени. От износител САЩ отново ще станат вносител. Лесно е да предвидим, че

още през 2021 г. цените по

бензиностанциите ще скочат,

а въздухът в София ще се поизчисти. Но бензинът според мен не е най-важното за САЩ и за света. Важното е дали метрополията ще направи ляв завой, както обещаха демократите, или ще се повтори разочарованието от Обама, което докара на власт Тръмп.

Тийнейджърът сред новата управа на САЩ е вицепрезидентката Камала Харис - едва на 56. Има силна вероятност тя да наследи Байдън още преди края на мандата му. Той обеща да кара само един мандат, така че Камала е почти сигурна кандидатка за 2024 година. Ако заровете на демократите се търкулнат правилно, тя може да е президент на САЩ до 2032 година.

За да се търкулнат заровете правилно, Байдън обещава веднага да внесе в Конгреса предложение за “път към гражданство” на 11 милиона нелегални имигранти. Според някои преценки истинският им брой е около 25 милиона. Ако всички получат “зелени карти” още сега, след 5 години ще могат да станат американски граждани и тогава републиканците ще гледат властта през крив макарон.

И за да е пълна победата, във Вашингтон тръгна

лов на републикански

вещици

Пак в сряда, в сената би трябвало да започне “делото” за уволнение на президента Тръмп, който бе “импийчнат” по бързата процедура миналата седмица за втори път. Според конституцията сенатът вече няма да има такива пълномощия, но демократите настояват. Вероятно целта им е някак си да елиминират Тръмп като президентски кандидат през 2024 година.

От друга страна, това

настървение да се

довърши Тръмп

сега и веднага

показва, че той май още не е свършен. Ако бе политически труп, едва ли демократите щяха да продължават да го налагат с бухалките.

Ловът на вещици не се ограничава с него. 48 демократически конгресмени са внесли резолюция, която настоява за прогонването на над 100 техни републикански колеги, които отказаха да сертифицират изборните резултати. Обвинението е, че те са нарушили 14-ата поправка на Конституцията, която забранява на федералните официални лица да се замесват в бунт срещу държавата или да помагат на нейните врагове. Всеки, който е изразил публично недоверие към резултатите от изборите на 3 ноември, е цензуриран в социалните мрежи, включен в черни списъци и трябва да бъде уволнен от всякакви служби – било като депутат или като пиар, служител в компания, продавач в “Макдоналдс”.

Съмнението в

честността на

изборите е

издигнато в ранг

на вътрешен

тероризъм

и заговор срещу държавата. Любопитен обрат, тъй като след изборите през 2016 г. Хилари издаде няколко книги, в които обяснява как изборите са били фалшифицирани и хакнати от руснаците. Самата Нанси Пелоси заяви на 16 май 2017 г.: “Нашите избори бяха отвлечени (hijacked)”. В три щата имаше повторни преброявания, а редица демократи настояваха електорите на Тръмп да не се сертифицират.

Това яростно нагнетяване на напрежението гарантира, че

гражданският

конфликт ще

продължи

Анкетите сочат, че 47 на сто от американците се съмняват в честността на изборите. След щурма на Капитолия на 6 януари тръмпистите се притаиха, анкетите няма как да са достоверни. Ясно е, че дори след 6 януари и последвалата вълна от репресии (черни списъци, затваряне на акаунтите в туитър и фейсбук), спиране на алтернативните социални мрежи, поне 80 на сто от републиканските избиратели продължават да се съмняват.

Злите езици дори правят

аналогия между

събитията на

6 януари и

подпалването

на Райхстага

в Берлин през 1933 година, което дава повод на нацистите да се разправят с опозицията. Това сравнение е пресилено, но има някои сходни черти. Най-съмнителното е, че властите в столицата и в Конгреса не вземат адекватни мерки за защита на 6 януари, въпреки че са предупредени достатъчно рано от ФБР. Още по-съмнително е че ФБР пропуска да предупреди Тръмп. Това го вкарва в капан – той приветства в туитър демонстрацията в своя подкрепа, но с това като че ли подстрекава тълпата хулигани, които нападат Капитолия. Впрочем демонстрантите бяха над 250 хиляди, а щурмовата група – между 2 и 15 хиляди според различните източници.

Все пак през 1933 г. подпалването на Райхстага е имало за цел да премахне левицата и да наложат ултрадясна политика, Сега би трябвало да е обратното –

демократите

обещават леви

реформи

Това би дало на демократите много по-сериозно предимство от днешния лов на вещици.

Сред обещанията е да вдигнат прогресивния и корпоративния данък, да въведат единно здравеопазване за всички граждани, да увеличат минималната надница. В момента тя е 7,50 долара на час, а Байдън обеща да я вдигне на 15. Който си черпи информацията от Си Ен Ен, едва ли е забелязал, но миналата седмица в редица градове на САЩ имаше масови протести – хората настояват Байдън да си спази обещанието. Разбира се, това не зависи само от него, но и от Конгреса.

Минималната

надница е

най-сигурният

индикатор за

успеха на

демократите

Според статистиката, тя е била най-висока през 1968 година – 1,60 долара. Това се равнява на днешни 12 долара. Ако бе следвала увеличението на производителността, днес би трябвало да е 19,33 долара. Уви, тя е едва 40 на сто от тази сума - останалите 60 на сто са откраднати от дясната контрареволюция, която започна от “рейгъномиката” през 80-те години на миналия век, а през 90-те погълна и Демократическата партия.

Сега големият въпрос е дали демократите ще се върнат вляво, както обещават, или ще продължат да имитират левичарство с политиката на идентичностите, джендъризма, обратния расизъм и апокалиптичния екологизъм.

В началото на управлението на Обама, между 2009 и 2011 г., демократите получиха пълно превъзходство – двете камари на Конгреса и Белия дом. Тогава изтърваха левия завой. Сега имат пак същия мандат. Ако пак подминат завоя, никакви репресии и лов на вещици няма да им помогнат - Тръмп ще възкръсне още догодина.

Ако обаче успеят

да вземат завоя,

Тръмп ще е

хистъри

През 1933 г. Франклин Рузвелт прави радикални леви реформи и печели 4 поредни президентски мандата. Заедно с мандата на Труман, демократите държат Белия дом цели 20 години поред.

Демократите вече са го правили, значи могат. Ако го направят пак, може би ловът на вещици ще им бъде простен.