Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако няма да се довършва имунизацията, по-добре да не се почва Доц. Ангел Кунчев КАДЪР: NOVA

 COVID вирусът не засяга само носоглътката или горните дихателни пътища. Да, той оттам навлиза и се размножава, но на практика той е възпаление и на най-малките съдове, всъщност той нарушава фунцията на всички тези прояви. Това каза пред NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев       

"При възрастни има психологически отклонения, хронични заболявания. Имаме работа с един разностранен в действията си вирус, доста различен от другите респираторни, които се ограничават до кихане, кашляне", каза още той. 

"При децата продължава да е малко или безсимптомно, но не е без последствия и за тях. Колегите педиатри следят това заболяване, както се готвим да проследим ефекта от ваксините. Ще трябва да се организират изследвания, които са преболедували за дълъг период от време", каза още Кунчев. 

"Нямаме официални случаи на новия щам. Вероятно вече сме си го внесли, не са малко хората, които работят, учат, имат роднини. Обменът не е малък. По Коледа имахме по 7-8 полета на ден. В момента изследваме и очакваме резултатите да излязат до края на януари. Търсим хора, които са с клиника и са пребивавали във Великобритания, хора които при търсенето на вируса са показали положителност към S-протеина, а имат другите антигени. Към момента най-засегнатата страна след Великобритания е Ирландия и донякъде Нидерландия", добави главният държавен инспектор. 

"Имаме малко повторно заразени. За да си сигурен, че е повторно заболяване, трябва да се изследва подробно. Човекът трябва да е показал отрицателни резултати, а после пак да е показал този вирус. Има хора, които са показали наново PCR резултати. Това не е определящо, те са под 1%, по-скоро това е изключение", добави той. 

"В по-голямата част от случаите, които са създали висок имунитет с ваксина в малка степен ще имат ролята на заразоносители. Не е изключено, но процентът ще е в пъти по-малък отколкото при неимунизираните хора", каза още доц. Кунчев.

"Следващата седмица ще си слагам ваксина. Радвам се, че вече ще имаме първите хора със завършена имунизация. Оттук нататък остава да видим какво се случва с тях - колко дълго ще продължи този имунитет", добави той. 

"Всичко каквото е дошло в България като ваксини ние сме го използвали. Да не довършиш имунизацията на някого е много по-лошо отколкото въобще да не я започнеш", каза доц. Кунчев. 

"В ЕС се очакваше ваксината на АстраЗенека да е първата, която ще получи разрешение. Аз съм сигурен, че в края на следващата седмица ще има такова. Начинът й на разпространение предполага по-лесна логистика, може да стои в обикновен хладилник. По-евтина е, това не е маловажно. Данните за по-ниска ефективност касаеха един ранен етап, аз съм сигурна, че това няма да е крайният резултат", каза още той. 

"Много съм далеч от мисълта да критикувам руската ваксина. Би трябвало да е близка до АстраЗенека като качества. Но от Русия не подават документи да се одобрява в Европа", каза държавният инспектор. 

"От 30 години се занимавам с ваксини. Проблемът ще е отношението към тези ваксини и недоверието в институции. След 2 месеца основният проблем ще е как да обясним, че трябва да се имунизираме, за да се справим с този проблем", каза още той. 

"Аз не знам с коя ваксина ще се ваксинирам - с каквото ваксинират във вторник или сряда като отида да се имунизирам", добави той.