Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво е наследството на Тръмп

Нека да е ясно предварително – смятам, че президентът Тръмп с цялото си управление нанесе тежък удар върху американската демокрация. Неговият неподражаем популистки стил подрони демокрацията, но се хареса на милиони американци. Причината е не популизмът, а реалните резултати от неговата икономическа политика.
Какво е наследството на президента Тръмп: Ръст на индекса Дау Джоунс от 35,5% и ръст на БВП на САЩ от 33% от 2016 до началото на 2020 г. Рекордно ниско ниво на безработицата в размер само на 3,5% преди избухването на пандемията. Отказът от скъпоструващи военни ангажименти в чужбина и настояване всички държави членки на НАТО да заделят минимум 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана, което заздравява отбранителните способности на Алианса също влиза в списъка с постижения на президента Тръмп.
След големия митинг пред Белия дом, на който протестираха против изборните измами, които според президента Тръмп са отнели неговата победа, част от участващите четвърт милион души се радикализира и нахлу в залите и кулоарите на Капитолия. Полицията застреля невъоръжена протестираща жена. Безпрецедентна ситуация за Америка. Но логична последица от това, че 75 милиона американци не получиха легитимен убедителен и ясен институционален отговор на своите съмнения за гигантска изборна измама, откраднала победата на Тръмп.
Проблемът не е в това, че обвиненията в изборни измами са безпочвени, а че в това вярват две трети от привържениците на президента Тръмп. Онези 1400 страници доказателства, свидетелски показания под клетва, експертизи и пр., които бяха раздадени на част от сенаторите и конгресмените от Републиканската партия все още не са доказателство. Но това, че различни съдилища отказаха да ги разгледат по същество пробуди съмнения в електората на г-н Тръмп. Освен това дузина сенатори, начело с Тед Круз и близо 150 конгресмени се ангажираха да разкрият измамите.
Въпреки че съзнават това, те не излязоха да кажат - въпреки всичко! - че тези измами, доколкото и ако изобщо ги е имало, не са повлияли на крайния изборен резултат.
По тези материали трябваше да има ефективна проверка, но такава на практика не бе направена. Дали всички данни и експертизи са основателни и коректни решава съдът. Отказът от проверка по същество очевидно се дължи на наивни обяснения и недоказани с нищо твърдения, но все пак… Да се твърди априори , че няма никакви доказателства, можеше да генерира само гняв във вярващите в „грандиозната конспирация против Тръмп“.
Този гняв се катализира допълнително и от доминиращите леви медии в САЩ, които създават впечатление, за организирано и системно потискане на свободата на словото на консервативните избиратели. Забраната на достъпа на президента Тръмп до Туитър наля допълнително масло в огъня. Цензурата в либералните медии, Фейсбук, Гугъл и Туитър се възприе като най-мащабната атака срещу свободата на изразяване и политическия плурализъм в Западния свят след Втората световна война. Това са реални причини за гнева и неговото радикализиране. Да се нарича този обществен гняв и гражданско недоволство "фашизъм", освен че е глупаво и невярно, е и дълбоко неморално. Защото същите хора, медии и среди в Америка, а и у нас, които днес треперят от възмущение към гражданите, които превзеха Капитолия, и определят с основание това като покушение срещу демокрацията, гледат с умиление на погромите, насилието, мародерството и грабежите, които месеци наред се извършват от левите екстремисти от "Антифа" и "Black Lives Matter". За ляворадикалните „либерали“ това е „възвишена борба за социална справедливост“, мотивирана от „продължаваща расова дискриминация“/!?/ в САЩ!
А нима системното потискане на консервативна Америка не е легитимно основание за гняв и недоволство? Защо мерят с различен аршин радикализирането на протеста във Вашингтон вчера? Защо левите екстремисти, които бият и рушат, са добри, а десните, които също бият и рушат в Конгреса, са лоши? Защо когато полицията застреля престъпник с афроамерикански произход е трагедия, оправдаваща мародерския гняв на "Антифа" и BLM, а това, че полицията застреля невъоръжена бяла жена, ветеран от военно-въздушните сили, е оправдано? Само черните животи ли имат значение? Нима това не подкопава самата ценностна основа на демокрацията с представата, че се нарушава принципа за равенство пред закона и създава впечатление за наличие на „двойни стандарти“ и „либерално лицемерие“?
Политическата игра" на демократите, за която намекна вицепрезидента Пенс е всъщност много опасна - включително за самите тях. Обхванати от заслепение и желание за мъст /а не от благородни подбуди да спрат "расизма" и "фашизма"/те искат да постигнат три неща:
а/ да разцепят РП;
б/ да радикализират още привържениците на Тръмп и по-този начин принудят да направят нова беля, която да радикализира пък техните радикали - без да ги е грижа до какво може да доведе това!;
в/ да създадат партия на Тръмп, като по този начин предотвратят възможността републиканците да спечелят някакъв избор поне през следващите 20 години. дали ще успеят - Да, но това ще е пирова победа.