Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Столичният кмет Йорданка Фандъкова
Столичният кмет Йорданка Фандъкова

Социалните служби се включват, за да може хората, чийто имоти пострадаха при последните наводнения, да получат и финансова помощ през механизма на социалното министерство. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на заседанието на СОС.

В засегнатите имоти продължават огледите за нанесените щети. До момента са отводнени 49 места със завирявания и 39 мазета, дворове и приземни етажи.

Заради обилните валежи нивата на реките в столицата са се покачили с между 1,5 и 2,7 м. Падналите валежи са 62 литра на кв. м при средна месечна норма 33 литра на кв. м. Това е причината на места реките Какач, Блато и Искър да излязат от коритата си. Заради повишеното ниво на водата в общинските язовири разпоредих да започне контролирано изпускане. Най-сериозната опасност беше от заливане на село Мировяне. Затова отворихме дигата на р. Блато към земеделските земи, за да не допуснем водата да стигне до селото. Овладяхме ситуацията за 24 часа, отчете Фандъкова.

Тя напомни, че превенцията е от изключителна важност, затова в последнте години общината инвестира ежегодно в почистването на 100 км речни корита.