Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ваксинираните задължително да продължат да се пазят Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Хората, които сега са ваксинирани, задължително трябва да продължат да се пазят, въпреки че за тях вече рискът намалява. Много вероятно е към средата на годината да има достатъчно натрупани данни, за да знаем докога ще продължи имунитетът на ваксината. Почти съм сигурен, че няма да е краткосрочен, вероятно в рамките на една-две години, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в студиото на Би Ти Ви.

"Все още няма доказателства, че веднага след първата доза всички получаваме такова ниво на имунитет, което е предпазно и със сигурност не могат да се разболеят. Вероятно с по-високите нива ние няма да караме тежко заболяването, но все пак идеята е човек да е изцяло предпазен. Никъде производителите на ваксината не гарантират, че само с една доза ще се осигури имунитет", допълни Кунчев.

"Нямам огромно желание да влизам в дискусия с проф. Чорбанов, смятащ, че васкинираните не трябва да продължат да спазват мерките, защото огромна част от неговите твърдения не се потвърдиха в практиката и той е един от хората, заедно с доц. Мангъров, допринесли в голяма степен за това хората да не знаят на кого да вярват", заяви Кунчев

"Най-голямото количество ваксини, което сме поръчали, е на "Астра Зенека", но развитието на нещата е много динамично и аз не съм сигурен дали с течение на времето няма да има корекции. До момента имаме 6 договора за ваксини, но се водят преговори и със седма фирма."Астра Зенека" бе направена по по-позната технология и бе доста по-напред в получаването на разрешение и е една от първите, която очаквахме да пристигне".Така отговори той на въпроса дали масовата имунизация у нас ще се извършва с ваксината на "Астра Зенека". "Усещам едно голямо нетърпение по отношение на ваксините, което ме радва", допълни доц. Кунчев.

"Предполагам, че редът ми за ваксинация ще дойде в следващите 1-2 седмици, когато завършим имунизацията на колеги, които наистина работят на първа линия като сина ми. Дори да не сме завършили изцяло ваксинирането на цялата здравна система, в момента, в който обхванем хората на първа линия, може да започнем вече с хората от първите домове за възрастни хора, където все още не е имало заболявания. Видя се вече, че процесът е напълно нормален и безопасен, хората се поуспокоиха и повече са желаещите да си сложат ваксина. За учителите процентът на желаещи да си сложат ваксини е около 40 на сто, но продължава да расте", каза още той.

Според него не е редно да дава точно експертно мнение кога трябва да се състоят парламентарните избори заради неясната ситуация с вируса. "Възможно е да заблудим някого, ситуацията през пролетта да бъде по-тежка, отколкото сега", обоснова се Кунчев.

Очаквайте подробности.