Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов

Поставена е на 704-ма лаборанти и техници

1 500 000 дози ваксина срещу коронавирус, които стигат за имунизацията на 750 хил. души, ще бъдат доставени в България до края на юли. 1 млн. ще са дозите от ваксината на “Пфайзер”, а останалите - на “Модерна”. Това стана ясно, след като здравното министерство публикува график на доставките. (Виж таблицата.)

Този месец чакаме 60 450 ваксини на “Пфайзер”, като 9750 от тях трябва да бъдат доставени на 21 януари. Заявени са и 6000 ваксини на получилата одобрение преди дни “Модерна”. През февруари ще пристигнат над 100 хил. ваксини.

През април

започва

масовото

ваксиниране,

като тогава ще дойдат 300 000 дози от ваксината на “Пфайзер” и 220 000 от “Модерна”.

7913 българи пък вече имат поставена първа доза ваксина срещу коронавируса до Ивановден. От тях 55,39% са лекари, 20,4% са специалисти по здравни грижи, помощният персонал е 15,31%. Данните бяха представени на брифинга на Националния оперативен щаб.

704, или 8,9%, от ваксинираните попадат в групата “други”. В нея са хора от помощния персонал в болниците като регистратори, технически персонал, поддръжка на системи, рехабилитатори, шофьори на линейки, санитарни и хранителни инструктори, които разнасят храна на болните. Това е немедицинският персонал в лечебните заведения.

Има готовност

следващата

седмица да

започнат

ваксинациите

в домове за

възрастни,

като първи ще са тези без преболедували хора, обясни здравният министър Костадин Ангелов. До края на седмицата ще са готови списъците на желаещите учители и хора от домовете.

В домовете за възрастни има около 15 хил. души. Там организацията е по-сложна, защото за потребителите с умствени увреждания или с психични проблеми ще се подписва декларация за съгласие от попечител - близък роднина, директора на дома или кмета.

Първите 2000 дози от ваксината на “Модерна” ще се доставят в държавната “Булбио”, където имат нужните хладилници. Тя се съхранява при -25 градуса, като след извеждане от фризерите може да се съхранява в обикновен хладилник 30 дни.

До края на седмицата ще стартира и мобилно приложение за ваксините.

“Отчитаме изключително положителни данни като резултат от противоепидемичните мерки. Следим всяка тенденция и всяко число”, заяви Ангелов. 3 области показват трайно намаляване на новите случаи под 120 на 100 000 души население - Кърджали, Разград и Габрово, посочи той. С най-много инфектирани в момента са Враца, Русе, Варна - над 200 на 100 000 население. Засега мерките остават в сила до края на януари. Решение за евентуални облекчения ще се вземе в средата на месеца, след като се видят данните от първите две седмици на годината, както и от връщането на най-малките ученици и децата в детските градини. В понеделник ще има среща с образователния министър Красимир Вълчев, за да преценим какви са възможностите за връщането и на по-големите ученици, поясни Ангелов.

 

Синът на доц. Кунчев се имунизира преди него

Тодор, синът на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, е първият ваксиниран срещу коронавируса в семейството.

“Първият член на фамилията е вече ваксиниран! Малко завиждам на д-р Тодор Кунчев, но си чакам реда”, написа Ангел Кунчев в профила си във фейсбук.

За разлика от баща си д-р Тодор Кунчев е избрал друга област за своята медицинска професия. Той е специалист по нервни болести и е един от младите кадри в тази област в УМБАЛ “Александровска”.

Докато доц. Кунчев чака реда си, пръв ваксина срещу коронавирус в България си постави министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, като непосредствено след него бе ваксиниран и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, както и шефът на болница “Пирогов” проф. Асен Балтов.

Кукерите разрешени по селата в Пернишко, но не и големият фестивал

Кукери ще могат да изпълнят сурвакарските игри в част от селата в Пернишко. За втора поредна година обаче няма да се проведе Международният фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник.

Тази година кукерите няма да излязат по улиците на миньорския град заради коронавируса. През миналата пък маскарадът бе отменен заради водната криза.

Автентичните сурвакарски игри в региона обаче ще се проведат. Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов с Националния оперативен щаб и кмета на Перник Станислав Владимиров. 

Тази година кукери ще има в селата около Перник. СНИМКА: “24 ЧАСА”
Тази година кукери ще има в селата около Перник. СНИМКА: “24 ЧАСА”

“Ако се създаде максимално добра организация с необходимата дистанция и носене на маски, хората могат да извършват обичая в региона”, обяснил премиерът.

Той е поискал от щаба да изготвят план с мерки за провеждането и на други важни празници.

“Вече има начертани стъпки, за да се проведат ритуалите по места, без да има смесване на сурвакарски групи от различни населени места, да не се посещават домове и да се съблюдава спазването на дистанция”, обясни кметът на Перник Станислав Владимиров.

Заиграването на политиците, опирайки се на българските обичаи и традиции, символ на българщината, в момента е нелепо, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по повод мъжкото хоро в Калофер на Йордановден.

“Такава пандемия и такава криза се случва веднъж на 100 г. Всеки решава с какво иска да остане в историята - дали със спасените човешки животи, или с преследването на политически страсти и амбиции. Не е време за правене на политика. Най-важното е да преведем българския народ през тази криза и да запазим живота им”, каза още министър Ангелов.