Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-богатият човек в света - собственикът на "Амазон" Джеф Безос, премества европейската си централа в Кипър.
Най-богатият човек в света - собственикът на "Амазон" Джеф Безос, премества европейската си централа в Кипър.

И още от най-странните предсказания за 2021 г.: Германия спасява Франция от фалит, китайската дигитална валута срива капиталовите пазари

Изригване на Слънцето колкото 10 водородни бомби може да спре GPS-ите и комуникациите

Джеф Безос купува Кипър, Германия спасява Франция от финансов фалит, новата дигитална валута на Китай разтърсва силно капиталовите пазари, градовете обезлюдяват, слънчево изригване колкото 10 водородни бомби прекъсва тока, интернета, GPS-ите и всички комуникации, а COVID-19 остава. Това са част от най-странните предсказания за 2021 г. заедно с подозренията за избухване на Трета световна война в някоя конфликтна зона.

След необичайната 2020-а, за която

никой не предрече, че ще ни изправи пред злокобния COVID-19,

всички гадаят каква ще е настоящата година. Ако се случат, повечето от тези събития ще предизвикат шок в света и ще доведат до последици за цялата планета.

"Амазон" и други онлайн монополисти и инфотехнологични гиганти искат да прехвърлят централите си в страни с ниски данъчни ставки като Кипър. И така да избегнат сблъсъка с властите в САЩ, които се опитват да неутрализират все по-нарастващото им влияние. Това пишат анализаторите от датската "Саксо банк".

Огромните компании отдавна наемат цели армии от лобисти, за да защитават интересите им. "Майкрософт" например откри свой представителен офис в сградата на ООН в Ню Йорк и нае дипломат да управлява връзките с Европа. А

“Фейсбук” избра “Върховен съд”

да наблюдава оплакванията на потребителите.

"Амазон" заяви, че през 2021 г. ще премести европейската си централа в Кипър. Островната страна посрещна идеята на гиганта с отворени обятия. Причината е, че постъпленията от данъци ще позволят на Никозия да намали дълга спрямо БВП до почти 100%, след като финансовата й система бе ударена силно по време на кризата през 2010-2012 г. Консултанти на "Амазон" участваха и в пренаписването на данъчния кодекс на Кипър с още по-ниски корпоративни и други данъци.

Но регулаторите от ЕС вероятно ще схванат какво се случва и може да принудят "Амазон" да промени стратегията си, а Никозия и другите страни от общността да хармонизират данъчните си норми. САЩ пък от своя страна предвиждат ходове срещу монополите през 2021 г.

И ако Кипър се готви да забогатее, друга страна от ЕС – Франция, е на ръба на финансовия фалит. Според предсказанието на "Саксо банк" Германия ще я спаси, ако Париж поиска от нея да позволи на Европейската централна банка да емитира достатъчно евро.

Какво точно се случва?

Преди пандемията от COVID-19 държавният дълг на Франция беше 100% от БВП, а частният дълг стигаше висини от близо 140% от БВП – много повече от Италия (106%) и Испания (119%). Спешните мерки само го увеличиха и се очаква през 2021 г. да бъде с 20% повече.

Въпреки стимулите от 100 милиарда евро и заемите,

при които страната гарантира до 90% кредити за фирми, републиката не може да избегне вълна от фалити на много компании. Инвеститорите са предпазливи и се притесняват как ще си върнат вложените капитали, а това предполага масова продажба на френски мегабанки, смята още "Саксо банк".

Нетните приходи и средствата за заеми все повече намаляват. Като се има предвид лошото състояние на публичните финанси и извънредно високото ниво на дълга, Франция няма друг избор, освен

да поиска Германия да позволи на Европейската централна банка

да отпечата достатъчно евро, за да предпази банковата си система от колапс. Възможно е да се стигне до продажба на френски банки, смятат в "Саксо банк". Според анализаторите спасението е в ръцете на Берлин и Ангела Меркел.

Всичко това обаче може да се случи в годината, в която тя ще отстъпи властта след повече от 15 години на върха. Дали смяната на канцлера ще промени хода на събитията, е трудно да се предположи.

Липсата й обаче според други прогнози със сигурност ще се усети на друго място – в Източно Средиземно море. Благодарение на дипломатическите преговори на желязната дама бе избегнат сблъсъкът между Турция и Гърция във връзка с газовите находища. Проблеми с държавата на Босфора имаше и Франция около карикатурите на пророка Мохамед, когато Макрон и Ердоган си размениха взаимно критики.

Не е ясно дали новият канцлер на Германия ще може да успокои напрежението. За него обаче вероятно няма да има рекорден брой фалшиви новини като при предшественичката му, ако се сбъдне друга прогноза на "Саксо банк" – че блокчейн технологиите ще убият измислените информации.

Според анализаторите големите медийни компании ще реагират професионално срещу системната дезинформация, като въведат блокчейн мрежи за новинарско съдържание, които позволяват

разпространението само на проверена информация

от сигурни източници. А тези, които не могат да бъдат доказани, ще остават скрити.

"Туитър" и "Фейсбук" отдавна инвестират в тези технологии. Алтернативните новинарски сайтове, които предпочитат конспиративни теории като QAnon, дезинформации за коронавируса и фалшиви доказателства за изборни измами, няма да имат достъп до големите платформи, което ще бъде голям удар за тези сайтове.

Истински трус на капиталовите пазари ще предизвика новата китайска дигитална валута, смятат още в "Саксо банк". В Поднебесната империя още през 2019 г. 80% от разплащанията са извършени чрез "Уи чат пей" или "Али пей". Електронният юан ще направи още една стъпка напред към абсолютно безкешово общество.

Прогнозата предполага, че

Пекин ще позволи пълен достъп на чужденци до капиталовите пазари

и така ще намали подозренията на инвеститорите. Стабилността на юана ще спре до известна степен нелегалните трансфери извън Китай. Така китайската валута ще се конкурира с американския долар при трансакции, за което отдавна мечтаят в Югоизточна Азия.

Цифpoвият юaн се възприема като нeoбeзпeчeнa вaлyтa, нo ?итaйc?итe влacти смятат, че това ще е плюc, защото ще позволи oтpицaтeлни лиxвeни пpoцeнти. Всичко това ще увеличи консумацията и ще оживи капиталовите пазари в страната.

В световен мащаб обаче предстои социална криза. Големите градове ще се обезлюдят, смятат в "Саксо банк". Доходите не са достатъчни, а развитието на изкуствения интелект и технологиите ще доведе до намаляване на заетостта и

закриване на работни места

Офисите ще се озоват с прекалено голям личен състав. Цените на бизнес сградите се срутиха, също както и тези на ресторантите и магазините.

Много млади хора ще останат в родните си населени места, тъй като работата от вкъщи може да се върши отвсякъде, където има интернет. Добрите професионалисти и дори посредствените работници ще започнат да напускат големите градове,защото в мегаполисите работата ще намалее, жилищата са скъпи, а в кварталите често има криминални престъпления.

Всичко това обаче

не е съобразено

с най-важното

за момента

– дали през 2021 г. ще приключи пандемията. Има хора, които прогнозират, че COVID няма да си тръгне от нас през годината.

Възможно е заразата да заплаши не само живота на милиони по света, но и цели политически системи и глобалната икономика. Според едни специалисти дълговете ще се увеличат, ще има много съкращения и безработица.

Достъпът до ваксини ще раздели света на имащи и нямащи достъп до тях. А това може да доведе до конфликти. Инфлацията и лихвите по кредити ще се увеличават и заради това ударът от коронакризата трудно ще може да бъде смекчен.

А в САЩ ще назначат първия аптекар робот,

пише сайтът Quantumrun. И така да започне процесът, от който всички се опасяват – че хората ще бъдат заменени от изкуствен интелект.

Тези предсказания може да не се сбъднат, ако светът бъде обхванат от ново бедствие – ако се случи прогнозата за избухване на Трета световна война. Някои сайтове цитират пророка Мишел Нострадамус, който в едно от своите четиристишия говори за война между Изтока и Запада, и гадаят дали това ще стане през настоящата година. В света има много конфликтни зони, които могат да подпалят барута – Афганистан, Сирия, Либия, Йемен, Иран.

Но всичко това може да мине на заден план,

ако ни споходят природни катаклизми,

за които пише британският в. "Експрес". Ако настъпи геомагнитна буря от рода на т.нар. "Събитие Карингтън" от 1859 г., инфраструктурата ще бъде разрушена, токът и интернетът ще спрат, GPS системите ще изключат, всички комуникации и финансови системи ще откажат.

Преди 161 години планетата е ударена от мощна буря

колкото 10 водородни бомби, която подпалва телеграфни жици. Полярното сияние е много силно и много хора мислят, че настъпва ден, докато всъщност е нощ. Такова бедствие заплашваше Земята и през 2012 г., когато Слънцето изхвърли мощна коронална маса по посока на нашата планета, но тя ни заобиколи.

Някои гадатели смятат, че

подобно явление е предсказано от Нострадамус

и цитират стиха "Виждам огън в небето". Твърди се, че той предрича и други катаклизми – като нарастването на нивото на световния океан. Кога и дали ще се сбъднат, футуролозите не конкретизират. Истината е, че природните бедствия трудно могат да се предвидят, но най-сериозното предизвикателство през 2021 г. е човечеството да се справи с пандемията.