Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Опозицията си изстреля патроните преди да види заека

 

Имаше един съветски виц за горските животни, които пътуват с влак към черноморското крайбрежие на курорт. Заекът обикаля от купе на купе и повтаря със заканителен баритон:

“Който ми е откраднал куфара, веднага да го върне! Иначе да не стане като миналия път в Одеса! Да! Ще стане май като в Одеса!”

Накрая на сибирската мечка ѝ писва, хваща заека за ушите, вдига го и ръмжи:

“И какво толкова стана миналия път в Одеса?”

“Ами останах си без куфар!” – минава на тенор заекът.

Та така ще стане и с българската опозиция през 2021 г. - като миналия път в Одеса. Излизайки през лятото на жълтите павета без единна и висока кауза, тя сама си изхвърли куфара през прозореца. Напролет ГЕРБ пак ще бие, ще ги вдигне като зайци за ушите и ще си посочи удобното коалиционно партньорче.

Кой каквото и да ви будалка по телевизиите и сайтовете, ГЕРБ си има гарантиран електорат от около 1 милион.

В ядрото му са около 500 хиляди държавни и общински служители. За 10 години във властта ГЕРБ им създаде сигурност, улегналост, самочувствие. За тях смяната на властта е кошмар. Като сложим семействата, стават 1 милион. Но ако добавим и фирмите с поръчките и субсидиите заедно с техните семейства и служители – ето ти още половин милион.

Поставете се в техните обувки. Край теб познати и приятели от частния сектор остават бе работа, просят ти заеми, чудят се как да си хранят децата и да си плащат ипотеките. Само ти си щастлив и гарантиран. Би ли гласувал за промяна?

Докато опозицията се майтапи с Бат’ Бойко и неговите магистрали, той построи една нова социална пирамида - стабилна административна класа. Само тя е сигурна в хляба си, докато е ГЕРБ. На практика останалите социални прослойки в държавата са маргинализирани.

Може ли това желязно статукво да бъде сринато?

Някой ден – да, но не и тази пролет. За да падне социалната крепост на ГЕРБ, нужно е съчетание от земетръсна икономическа криза плюс “висока” идея, която да е обхванала масите. Тази идея трябва да се развява като знаме от лидери, които могат да вдъхновят народа. Трябва да си като аятолах Хомейни, Владимир Ленин, Фидел Кастро или поне Барак Обама преди да встъпи в длъжност. Нищо подобно не се забелязва на родния хоризонт.

Успя ли БСП да излюпи подобна “гранд” идея? Уви, след въвеждането на плоския данък никой не вижда в нея лява алтернатива. Затова пък от брюкселската централа на социалдемократите лъха на гнилоч като от ковчега на Дракула.

Тези дни група червени депутати се отцепи и създаде “Българска прогресивна партия”. Горките, те схващат ли какво значи думата “прогресивист” в наше време? Джендърист и още нещо. Ако с това ще поведеш народните маси в България, по-добре иди да продаваш вибратори на ескимосите.

Жал ме е за Мая Манолова, добре си вървеше като омбудсман. Да бе си карала мандата, щеше да е най-авторитетният политик сред оцелелите. Уви, кметският опит и протестът я пратиха в глухата линия, да си играят белот с Отровното трио в изоставен вагон на последния коловоз.

През пролетта на 2021-а ще лъсне, че големите протести бяха фатална стратегическа грешка.

Те заложиха всички яйца в една кошница – оставка на парламента и служебно правителство. Сега яйцата се счупиха и цялата тази обществена енергия се превърна в една огромна въздишка.

Народът бе надигнат преждевременно. Следва закономерното затихване и примирение, което ще обхване периода на изборите. Ако Божков не е вдъхновил протестите, би трябвало да ги е организирал самият Борисов.

Къде, уважаеми протестъри, ви беше “голямата идея” за едно народно въстание? Да “изритате мутрите”? Ако едно време Ленин бе предложил да изрита германците, нямаше да има Октомврийска революция, скъпи пишман революционери. Той предложи точно обратното - незабавен мир и земя на мужиците. Обеща да даде нещо.

Така че който и за стои зад организацията на протеста, вероятно се е водил от своите лични нужди, а не от приливите и отливите на политическия процес. Ако искаше да хване вълната, трябваше да го насрочи за пролетта на 2021 г. Вместо това той е като сърфист, който се опитва да хване вълната с малко закъснение.

През 2020 г. опозицията си изстреля патроните и остана само един начин да пришпори народното недоволство - ваксините.

Това наистина може да раздуха социалния гняв. Защо началството пак се уреди първо? Защо държавната бюрокрация вече се ваксинира, а ние, пенсионерите, да мрем? Без ваксина не мога да пътувам, така ли? Това не е ли като с изходните визи при Тодор Живков?

И всеки път, когато някой 70-80-годишен народен артист, писател, композитор предаде Богу дух със съдействието на коронавируса, огромният хор от тролове ще граква като в пиеса на Софокъл: “Видяхте ли! Великият българин си отиде, защото Бойко даде неговата ваксина на своята пиарка!”

Но и това не е “голямата идея”. Аз лично очаквам, че спасение от ГЕРБ засега няма. 2021-а ще поднесе горчивата чаша и на БСП, и на ДПС, и на Христо Иванов, и на патриотите. Може би единственият печеливш от страстите на 2020 г. ще бъде Слави Трифонов с неговата партия. Ако прогнозите се окажат истина, “Има такъв народ” трябва да кацне в парламента с някъде между 5 и 10 процента. Може дори да се окаже трета партия. Не го твърдя аз, твърдят го социолозите.

Виждате каква огромна сила притежава “голяма идея”, когато я има. А е толкова просто! Идеята на Слави е, че народът е суверен. Значи каквото реши – това трябва да стане. Властта не трябва да тече през чучур от елита към народа, а обратното - да блика отдолу нагоре като шадравана до президентството.

Ако БСП, Радев и другите бяха се подчинили на референдума на Слави през 2016 г., днес щяха да се возят на гребена на вълната. А сега – само пречат на Новата година.