Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От близо 700 имунизирани нямаме съобщение за нежелана реакция Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Процесът по ваксинация срещу COVID-19 е започнал според предварителните очаквания. Заради празниците част от болниците предпочетоха по-голямата част от имунизациите да се случи, когато повече медици са на работа, заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му сме поставили началото на края на пандемията.

Слуховете влияят върху нагласите на желаещите да се ваксинират, смята Кунчев и припомни, че отделните пратки от ваксините са придружени от кратката характеристика на продукта и листовката за пациента.

Първите количества от ваксината са по-скоро символично начало. В началото на новата година ще говорим вече не за 5 хиляди, а за 50-60 хиляди дози. Може би в началото не всички, които желаят, ще могат веднага да достигнат до ваксината, но до месец-два това ще се случи, увери главният държавен здравен инспектор.

Най-мотивирани са работещите в COVID отделенията, защото виждат колко коварен и опасен е този вирус, допълни той.

Според Ангел Кунчев ключово е доверието сред обществото, а резултатът от една такава кампания показва колко е зряло едно общество и колко вярва на експертите си.

С тръгването на реалните количества през януари и включването на другите ваксини ще разполагаме с количества, които ще ни позволят да разгърнем кампанията не само в тази първа фаза – за здравните служители, а и във всички видове домове за възрастни хора. Те са над 400, разпръснати са в цялата страна, ще трябва да работят мобилните екипи, обясни Ангел Кунчев.

Създадена е стройна организация за проследяване както на нежеланите реакции, така и на ефективността на продукта.

Страната ни си има система за съобщаване на нежеланите реакции – всеки може да съобщи за такава реакция. До момента от близо 700 имунизирани вчера лица няма такива, отбеляза доц. Кунчев. По думите му говорим за очаквани реакции, описани в листовката и знаем, че е възможно да се проявят, макар и рядко.

Запитан за тенденцията на намаляване на броя новорегистрирани случаи на инфектирани с коронавирус, Ангел Кунчев изтъкна, че по модела и на предишни грипни епидемии по време на дългите коледно-новогодишни празници се отлага посещението при лекар, затова „официалната статистика почти се срива“. Пълна картина какво се случва ще имаме при изтичането на една пълна работна седмица след 4 януари. Ако тенденцията към намаляване се потвърди, ще има възможност да се обмисля и разхлабване на мерките.