Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джемал Аликанов в съдебната зала
Джемал Аликанов в съдебната зала

По 20 години ефективен затвор присъди окръжният съд в Пазарджик за всеки от тримата извършители на въоръжен грабеж във фирмен офис в града. Подсъдимите Джемал Аликанов от Пещера, Васил Атанасов от Пловдив и аржентинецът Фернандо Кастро трябва да изтърпят наказанията си при първоначален строг режим. В хода на разследването на грабежа и показанията на пострадалите е установено, че извършителите са четирима, но четвъртият така и не е установен и открит. 

На 21 декември 2015 г. четирима маскирани и въоръжени с пистолети и автомат " Калашников" мъже нападат офиса на Спас Спасов, който се намира в индустриалната зона на Пазарджик , в близост до местната гара. Под прикритието на тъмнината извършителите първо обезвреждат охранителя на имота, който се е намирал в каравана до входната врата  на фирмата.

След като завързали пазача бандитите атакуват самия офис. По това време в него вечерят братята Спас Спасов и Тодор Николов с жените си, непълнолетната дъщеря и внука на Спасов.
Още с нахлуването нападателите  поискали да им бъдат предадени наличните в офиса пари с викове: " Това е въоръжен грабеж. Давайте парите!".

Фернандо Кастро/ с очилата/ и Васил Атанасов в съдебната зала
Фернандо Кастро/ с очилата/ и Васил Атанасов в съдебната зала
Братята оказват яростна съпротива на нападателите, при което били съборени на земята, бити и простреляни в крайниците. Спас в единия крак, а брат му в подбедрица и лакътя на ръката.

Според криминалисти това красноречиво говорело, че бандитите са били добре информирани предварително. Знаели са, че в офиса има пари и са били  твърдо решени да не си тръгват без плячка, но не са искали да убиват жертвите си.

Бандитите намират и взимат над 23 хиляди лева от чантата на жената на Спас Спасов - Катя. Освен това  отнемат със сила и голямо количество злато, което собственикът на фирмата, жена му и брат му са носели върху себе си - масивни златни ланци, гривни и пръстени. Общата стойност на ограбените пари и злато е 66 714 лева.

Преди да избягат нападателите събират и вземат  мобилните телефони на жертвите си, за да не могат бързо да се свържат с полицията.
След грабежа нападателите се оттеглят в неизвестна посока. 

Сигналът за тежкото престъпление е подаден около 21 часа. След получаването му полицията блокира основни пътища в Пазарджик и региона. Това се оказва изключително важно, защото  по-малко от половин час след въоръжения грабеж полицията вече  знае кои са предполагаемите извършители.

20 минути след грабежа полицейски автопатрул спира на входа на Пещера за проверка "Фолксваген Пасат". В колата всъщност са четиримата извършители. Двамата униформени искат личните карти на всички, които са в колата. Те доброволно ги предават, след което шофьорът рязко потегля с мръсна газ и колата изчезва в нощта.

Въпреки бягството на бандата, полицията вече има основните насоки за разкриване на престъплението. Открит е и свидетел - Живко Иванов, на когото извършителите разказали как са извършили обира и са поискали да ги изведе нелегално от страната, защото документите им за самоличност са  в полицията.

Оперативни екипи започват издирване на бандитите. Пловдивчанинът Васил Атанасов първи  е открит и задържан в Пазарджик на 30 декември. При разпитите той не казва и дума за съучастниците си.

През това време Фернандо Кастро и Джамал Аликанов наемат квартира в Пловдив, където се укриват. Задържани са близо до нея, след предварително организирана полицейска операция.

В хода на разследването става ясно, че аржентинецът е пристигнал в България от Испания, където живее, три дни преди обира с приятелката си. Познавал е единствено Джамал, който работи в Испания и също се е прибрал за новогодишните празници.

Оръжията, използвани в престъплението така и  не са открити.
Не са открити и откраднатото от жертвите 1кг. злато и пари.

Делото срещу тримата извършители започна през 2017 година, за да завърши с осъдителни присъди три години по-късно.

Освен ефективните присъди обвиняемите трябва да заплатят и обезщетения на пострадалите. 110 хиляди лв. на Тодор Николов и 113 хиляди лв. на Спас Спасов. На двете им жени съответно по 50 200 лв. и 77 918 лева. Обвиняемите трябва да заплатят и разноските по делото в размер на 28 637 лева.

Решението на окръжния съд в Пазарджик може да се обжалва пред апелативния в Пловдив.