Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един от близнаците ( в средата) по време на ареста, доведен в къщата на Бисер Митрев от кв. “Бояна”, където е задържан.
Един от близнаците ( в средата) по време на ареста, доведен в къщата на Бисер Митрев от кв. “Бояна”, където е задържан.

Близнаците Никола и Георги Асенови се разминаха със свободата в деня, в който трябваше да ги пуснат - прокуратурата внесе обвинителния акт в съда

Двама от биячите на Слави Ангелов се разминаха на косъм със свободата в сряда. Специализираната прокуратура внесе обвинителния акт в съда в деня, когато трябваше да бъдат освободени след 8 месеца престой в ареста. Това са близнаците боксьори Георги и Никола Асенови, които иначе са студенти по педагогика.

Те и колегата им от ринга Бисер Митрев бяха арестувани на 23 април за нападението над главния редактор на “168 часа”. Митрев беше освободен с гаранция от 25 хил. лв. преди 2 месеца заради сериозни здравословни проблеми. Следващата година тримата ще се съберат отново на подсъдимата скамейка.

Митрев и близнаците Асенови са обвинени за престъпен сговор, за побои и за притежание на кокаин. Максималното наказание, което може да получат, ако бъдат осъдени, е 6 г. затвор. И тримата са с чисто съдебно минало.

Слави Ангелов беше нападнат от

тримата

маскирани

бандити на

17 март вечерта

пред дома си

на бул. “Дондуков”. Възстановяваше се няколко месеца от травмите по цялото тяло.

Криминалистите влизат в дирите на злосторниците десетина дни след побоя. Бисер Митрев, Никола Асенов и брат му Георги са арестувани 33 дни след престъплението.

“Казах, че посегателството срещу журналист е атака срещу държавата и че прокуратурата ще направи всичко възможно това брутално престъпление да не остане безнаказано. Поздравления за Специализирана прокуратура и колегите от МВР", написа главният прокурор Иван Гешев в туитър в сряда.

Според обвинителния акт Митрев и Асенови са решили да действат заедно и да пребиват хора още през януари 2019-а, година и 3 месеца преди нападението над Слави Ангелов. Решението да нападнат разследващия журналист взели между януари 2020 г. и деня на побоя. Обсъждали са планираното престъпление. По това дело още няма данни за поръчител и посредници. 

Слави Ангелов се възстановяваше месеци наред след нападението.
Слави Ангелов се възстановяваше месеци наред след нападението.

Според плана един от близнаците - Георги, е трябвало да нападне пръв Слави, след което да се включат брат му и Бисер Митрев. С колата на последния - “Опел Астра”, пристигнали близо до дома на Ангелов. Паркирали под моста “Чавдар”, който е на метри от кооперацията, в която живее журналистът.

Около 21 ч Ангелов излиза от колата си и спокойно тръгва към входа на блока. През това време тримата вече го чакат близо до местопрестъплението. Когато го забелязали, че е на тротоара, към него с бавно темпо се затичва Георги Асенов. При разминаването между двамата

изненадващо

и рязко

25-годишният

боксьор удря

Слави Ангелов с

юмрук по лицето

Журналистът залита, а в същото време Георги му нанася и удари с крака, за да го свали на земята. После продължил с юмруците по цялото тяло. Веднага след това избягал в посока центъра на града и завил по странична уличка вдясно. В този момент обаче съсед на Слави вижда побоя и тръгва след нападателя. През това време откъм моста “Чавдар” до падналия Ангелов пристига първо брат му Никола, а след това и Бисер Митрев. И двамата са въоръжени с продълговати предмети, които не са намерени по време на разследването. Започнали да го удрят с тях по тялото и по краката, а в същото време го биели и по лицето. Когато приключили, се оттеглили обратно към моста “Чавдар”. Качили се в колата, с която са дошли, и поели в посока кв. “Подуяне”. Там зарязали автомобила в тревата до малка уличка. Оставили го отключен и избягали. 

Това е къщата, в която е задържан Бисер Митрев.
Това е къщата, в която е задържан Бисер Митрев.

Помощ на Слави Ангелов оказват мъж и жена, които го виждат от колата си да лежи на тротоара. Те се движили по бул. “Дондуков”. Слизат и му помагат да се изправи, за да не се задуши от кръвта, която се стича от главата му. Звънят на 112. Първа пристига полицията, след това и линейката. Откаран е в болница ИСУЛ, която е съвсем наблизо. От побоя главният редактор на “168 часа” е с

контузия

на белия дроб,

счупване

на пищяла на

подбедрицата

на десния крак,

което го оставя в болница с месеци, счупен нос, оток по очите и много охлузвания по тялото.

Зарязаната от нападателите кола е намерена от полицията. При огледа са взети натривки от волана, скоростния лост и дръжките на вратите. Единият лост за отваряне на стъклото е бил счупен. Другите доказателства са бейзболна шапка, документи за автомобила, стелките, ароматизатора и бутилка с минерална вода. Назначени са експертизи, които са показали, че върху стелка на задната седалка е имало кръв. ДНК анализ установил, че е от Слави Ангелов. Освен това са намерени и следи от близнаците Георги и Никола Асенови по шапката, както и отпечатъци от Бисер Митрев. Освен тези доказателства разследващите от МВР и Специализираната прокуратура са разпитали свидетели, които познават тримата, има записи от камери, по които са назначени експертизи.

На 23 април Бисер Митрев е арестуван в къщата си на ул. “Черковна”, известна с изрисуваната си ограда. 

Георги и Никола Асенови са бивши боксьори.
Георги и Никола Асенови са бивши боксьори.

Братята Георги и Никола Асенови са задържани на два адреса в кв. “Бояна”. По време на претърсванията и у тримата са намерени дози с кокаин. Георги го криел в боксерките си, с които бил, когато криминалистите са го арестували. Никола пък го сложил направо в джоба на панталона си. На същото място е намерена дрогата и у Бисер Митрев, който е най-големият от групата. 33-годишният мъж официално се води личен асистент на баба си, преди да го арестуват. До 2019 г. е имал фирма за недвижими имоти и консултации, която е прехвърлил на друг мъж. Иначе е известен като футболен запалянко. Замесен е в няколко мелета с фенове на противникови отбори в миналото, показа проверка на “24 часа”. Той е и бивш боксьор, който няма особени успехи на ринга. Също както и близнаците Никола и Георги Асенови. Те са възпитаници на боксовия клуб “Левски София Запад”, но от години не се състезават активно. Свидетели по разследването свързват близнаците с продажба на дрога, но за период до 2019 г. Постоянният адрес и на двамата е на ул. “Шейново” в центъра на София,

където всъщност

живеят

родителите им,

а като настоящ е посочена къща в монтанското село Горна Бела Речка. Иначе са живеели в апартаменти в кв. “Бояна”, недалеч един от друг. И двамата са студенти по педагогика. Водят се на работа и във фирмата на родителите на съпругата на единия от тях, която се занимава с търговия с осветителни тела. Единият е търговски директор, другият - началник на склада.

Бащата на близнаците е лекар. И двамата са собственици и управители на фирми. Тази на Никола организира културни и други мероприятия, но не е действала. Регистрирана е няколко месеца преди побоя над Слави Ангелов. Дружеството на Георги е прехвърлено на негово име от майка му.