Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СЛАВИ АНГЕЛОВ
СЛАВИ АНГЕЛОВ

Никога няма да забравя как като дете се потапях с шнорхел и маска в Черно море, водата беше кристално чиста, а аз във водораслите с часове ловях морски игли, кончета и скариди, които бяха в изобилие. Рибата тон, черноморската скумрия и атлантическата есетра вече бяха изчезнали завинаги, но в онези години под водата все още можеше да се види тюленът монах.

А знаете ли, че преди много години в нашето море е имало дори стриди, но черноморски вид, не отглеждани във ферми? А за последно кит е видян в устието на река Камчия преди 94 години. Ако не вярвате за китовете, проверете какъв скелет съхраняват в природонаучния музей в Тбилиси, Грузия :)

За жалост обаче тези идилични описания принадлежат на далечното минало, а към днешна дата Черно море е едно от най-замърсените на планетата. С петролни продукти, биогени, торове, които бликат всяка секунда от големите реки и особено от Дунав, която климатолозите наричат клоаката на Европа. Липсата на големи течения, на циркулация на водата, цъфтежът на водораслите заради високите температури, предизвикани от глобалните промени в климата, бруталното тралене с мрежи на морското дъно... Това са големите врагове на чистотата и биоразнообразието на Черно море, зад които, разбира се, винаги стои един непредсказуем фактор – човекът. В необратимото убийство на екосистемите се включват и агресивни видове, пренесени с големи кораби от чужди морета. Рапанът унищожава черноморската черна мида, която като основен биофилтър пречиства водата. Навлезли през Босфора гребенести и медузи пък изяждат храната на малките рибки. Много видове водорасли, които са поддържали огромни рифове, пълни с живот, са отдавна унищожени от замърсяването.

Мъртвият планктон се увеличава, а бактериите, които го разграждат, изчерпват кислорода. Това е драматичен колапс и обратното броене е започнало отдавна. А най-страшното е, че с всяка изминала година морето става все по-пусто. Но въпреки апокалиптичните данни българските учени от Института по океанология в компютърни симулации и изследвания чертаят и някои оптимистични сценарии за самоочистване. На техните прогнози, историята на замърсяването и изчезващите видове сме посветили главната история в този коледен „Космос“ с уникални снимки на подводния фотограф Любомир Клисуров, един от големите изследователи на Черно море.

Ще се потопим дълбоко и в историята на големите цивилизации, за да видим как египетските ритуали и божества са проникнали в културата на траките, включително и по земите на днешна България. В далечни океани ще търсим как в древността е била заселена красивата Полинезия и защо в XXI век хората продължават да правят велики географски открития. Ще научите и причините човечеството да боготвори Диего Марадона, както и драматичната история на последния дуел на великия руски поет Александър Сергеевич Пушкин.