Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин даде пресконференцията си виртуално от Ново Огарьово.
Владимир Путин даде пресконференцията си виртуално от Ново Огарьово.

Любовта е тайната на семейното щастие, каза руският президент

“В сравнение с вас ние сме бели и пухкави. Настроени сме да водим диалог.” Така Владимир Путин отговори на въпрос каква отговорност носи Москва, че отношенията със Запада са на границата на студената война, по време на годишната си пресконференция. “Бял и пухкав” е руски израз, синоним на честен, добронамерен, порядъчен.

Руският президент посочи, че НАТО не изпълнява обещанията си и продължава да се разширява на изток, затова Москва е принудена да реагира на заплахите включително с разработването на нови супероръжия. Путин припомни, че САЩ са излезли от редица договори за разоръжаване.

16-ата традиционна годишна пресконференция на руския държавен глава протече по-особено - заради здравните мерки той отговаряше от резиденцията си в Ново Огарьово, a журналистите питаха от Центъра за търговията в Москва. Разпитът продължи 4 часа и 33 минути.

Русия посрещна проблема с пандемията достойно и отчасти по-добре от други страни. Защитата, осигурявана от руската ваксина срещу коронавируса, е 97%, заяви Путин. Той още не се е ваксинирал, но ще го направи, когато е възможно за неговата възрастова група - 68 г. В момента се разработвала “лайт ваксина” само в 1 доза.

Никакво разследване - това е легализация на материали на американските спецслужби. Така босът на Кремъл отвърна на питане за отравянето на Навални и медийното разследване за 8-те служители на ФСБ, които са го извършили. Според него пациентът от берлинската клиника (той никога не използва името на Навални) е поддържан от спецслужбите на САЩ. “В такъв случай нашите служби трябва да го наглеждат. Но това не значи, че трябва да го тровят, кому е нужно? Ако искаха, щяха да доведат работата докрай”, каза бившият агент на КГБ.

Все още не съм взел решение дали ще се явя, или не на изборите през 2024 г., посочи той.

Путин изрази надежда, че новоизбраният президент Джо Байдън ще помогне за решаването на някои трудности в отношенията Москва - Вашингтон и ще позволи да бъде завършен газопроводът “Северен поток-2”.

Семейството и приятелите ми на Нова година вдигат един-единствен тост - “За Русия”, каза държавният глава и сподели, че за него любовта е тайната на семейното щастие.