Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С Диляна се разделили преди месец и той изпаднал в депресия, казвал, че не му се живее

Във фаталната вечер момичето го провокирало с SMS-и, докато било на купон с неговия познат

“В сметките му имаше около 2 млн. лв., но занули всичко”, разказват близки на мъжа

Наркотици, купони и момичета. Един безкраен гуляй представлявал животът на 40-годишния Димитър Големанов, който миналата седмица в апартамент във Варна застреля бившата си приятелка Диляна и кипъреца Николаос, а след това се самоуби. Преди да срещне 23-годишната девойка и да се влюби лудо в нея, мъжът обикалял заведенията, където пиел до сутринта. Паралелно с това имал няколко фирми, които му носели добри печалби, за да поддържа това темпо и начин на живот.

Преди две години обаче животът му се преобръща. Запознава се съвсем случайно с Диляна Ташева. Казват, че това било любов от пръв поглед, и малко след това вече живеят заедно. Нито един от двамата не обръща внимание на разликата от 17 години във възрастта. Връзката им върви съвсем спокойно до момента, в който мъжът вече е напълно обсебен от момичето.

Започва да я ревнува и да страда от манията, че тя му изневерява. Според негови познати той се дразнел дори от погледите на другите, а тя често флиртувала с различни мъже дори пред очите му. Това бил и поводът за първия сериозен скандал между двамата. Страстите обаче бързо били потушени и двамата се сдобрили. Известно време имало затишие в отношенията им, след което Димитър отново я обвинил, че му изневерява.

Последвали няколко раздели и събирания. По време на едно от тях той дори предложил брак на половинката си, но тя отказала. Пред приятелите си мъжът казвал, че не спира да мисли за нея, дори я сънувал. Искал Диляна да не обсебва ума му, но това било "по-силно от него". Когато тя не била наблизо, той постоянно се питал къде е и какво прави в момента. Момичето също не успявало да го напусне окончателно. Всеки път, когато тя му казвала, че се разделят завинаги, му се обаждала отново.

Така станало и преди около месец, когато за пореден път девойката заявила, че е време да сложат край. Изнесла си нещата от дома му, но след няколко дни отново започнали да се търсят. Димитър изпаднал в тежка депресия.

Във фаталния ден Диляна и 41-годишният кипърец с шведски паспорт Николаос решили да си спретнат купон. Според разследването двамата нямали връзка. Николаос бил приятел на Димитър и дори точно той го запознал с Ташева. Така с напредването на нощта и голямото количество изпит алкохол момичето решило да подразни бившия си. Започнало да му пише провокативни съобщения. Изнервен от това и разочарован от поведението й, той грабнал едно от оръжията си и отишъл в съседната кооперация, където били двамата купонджии. Последвали изстрели. Полицията открила безжизнените тела на Диляна, Николаос и Димитър. Установили, че става дума за двойно убийство, и последвало самоубийство.

За характера на Големанов, неговата слабост към наркотиците и отношенията му с Диляна пред "168 часа" проговори една от близките приятелки на двойката. Запазваме в тайна нейната самоличност, тъй като жената пожела да остане анонимна.

- Здравейте, от колко години познавате Димитър Големанов?

- Познавам Митко от 14 години. Срещнахме се случайно, а впоследствие станахме близки приятели. Тогава той беше силно влюбен в жената, от която вече има дъщеря. Мечтата му беше да се ожени за нея, да създадат семейство и да развие свой бизнес. Успя да постигне всичко. Плановете му се изпълняваха последователно. Всичко вървеше добре, но до един момент. След това се раздели с половинката си.

- Каква беше причината за тази раздяла?

- Причината беше промяната в неговото поведение. Това започна преди около 8 години. Тогава залитна по наркотиците. Нямаше конкретен повод, който да го тласне към дрогата, просто реши да опита и му хареса. Впоследствие се пристрасти. Аз лично знам, че беше закачен към пикото. Когато започна да се друса всеки ден, жена му си взе детето и го напусна. Той въобще не отрази този момент, защото наркотиците вече го бяха направили прекалено апатичен. Не му пукаше за нищо. Отдаде се на тях, на нощните излизания, на момичетата. След това започнаха да го викат често в Москва. Беше наемен войник на мисия в бившите руски републики и в азиатски държави. Не знам какво се е случвало там. Беше някъде през 2014-2015 г. Мога да кажа, че при последното си връщане вече съвсем се беше обезчовечил. Всички го забелязаха.

- Как влияеше наркотикът на Димитър? Направи ли го по-агресивен или изнервен?

- В началото не съм забелязала да е бил нервен. Пред мен не е проявявал физическа агресия. Ако обаче някой си го беше заслужил, веднага обръщаше монетата. Аз например си спомням, че Митко даваше на много хора пари, когато изпаднат в нужда и поискат от него. Тъй като беше стабилен финансово, винаги го търсеха. Случеше ли се някой от тях да се покрие и да не иска да му ги върне, той отправяше много сериозни заплахи. Ставала съм свидетел само на една проява на агресия от негова страна. Преди 12 години, когато ми спаси живота. Бях нападната от друг човек. Не искам да се връщам към този спомен. Тогава Митко се намеси. Удари го, защото нямаше избор. Мога да кажа, че така както е отнел живота на Диляна и всички го сочат с пръст, наричайки го изверг, така мен ме спаси.

- Прекалено дълго ли е вземал наркотици? Те не даваха ли някакво отражение?

- В един момент започнаха да дават, да. Просто нямаше как. Аз тъкмо се бях върнала в България, тъй като известно време живеех при моя приятел в чужбина. Когато се прибрах у нас, той вече се беше запознал с Диляна. Тогава видях с очите си, че Митко със сигурност вече има проблем и му трябва специална помощ. Тогава той само пушеше пико на фолио и говореше много бързо. Имаше много забързани маниери. Спомням си, че веднъж, когато се видяхме, аз забелязах крака му, който беше много посинял. Казах му да отиде на лекар. Докторът установи, че му е пукнат, а той дори не беше усетил. Осъзнах, че нещата са много сериозни. През цялото това време допреди дни, когато се случиха убийствата, той нито веднъж не опита да спре с дрогата. Не искаше просто, беше се вманиачил. Разполагаше и с пари, за да си го позволи. Не беше от тези, които стигат до крайности, за да си вземат дозата.

- Каква беше връзката му с Диляна?

- В самото начало той ми разказваше, че двамата се разбират изключително добре. Беше много влюбен. За никого не беше тайна, че тогава Митко разполагаше с доста пари. С Диляна пътуваха до скъпи курорти, вечеряха в хубави ресторанти. Прекарваха си добре. В един момент обаче приказката приключи. Започнаха да се карат. Това ми го сподели месеци след като станаха двойка, тоест някъде в средата на 2018 г. Спомням си, че след втория скандал помежду им той ми се обади и ми каза, че много я обича, но тя пие алкохол и му е трудно да говори с нея. Тогава се видяхме вечерта тримата и бяхме в джипа му. Митко искаше аз да ги събера. Първо тя беше категорична, че не иска, но след това склони. Отново заживяха заедно. Дори опитаха да разработят заведение. Той искаше да вложи в нещо парите си. За съжаление, не се получи и го загубиха. В момента, в който това стана, сякаш нещата тръгнаха скорострелно надолу. Напрежението във връзката им стана всекидневие. Скандалите - още по-чести.

- Казвате, че Димитър е бил добре финансово?

- Беше, да. Особено преди няколко години имаше доста пари. Тогава знаех, че в сметки има около 2 млн. лв. Гледаше да ги инвестира. Ето, заведението на плажа, в което беше съсобственик. Имаше желание и да направи фирма за почистващи машини в Англия. Имаше две други фирми, в които, доколкото знам, съдружници му бяха руснаци. През лятото на тази година пък сдружение, което оглавяваше, искаше да създаде екопарк върху бивш военен имот. Това обаче така и не се случи. Доколкото разбрах, преди известно време е занулил всичко. Как - не мога да ви кажа. Вече без пари - тотално е изпаднал в депресия. Според мен в последно време се е издържал от спестяванията, които са му останали.

- Кога бе последната раздяла между Димитър и Диляна и как мина тя?

- За последната им раздяла никой от двамата не ми е разказвал. Тя бе преди около месец. Чух от общи познати, че точката е сложена по много брутален начин, каквото и да означава това. Веднага след края Диляна се е хванала с приятеля му - убития чужденец, и са се нанесли на неговата улица. Въпреки че властите казват, че двамата не са имали връзка, аз разбрах от общи познати, че все пак между тях е имало нещо. Това е довършило Митко. Как мога да опиша отношенията помежду им? През последните месеци ще кажа, че това са били отношения, пропити от пико и уиски. Какво можеше да бъде развитието в тази връзка? Ако е имало някаква любов, то тя е била още в самото начало. Диляна беше малка и най-вероятно е искала да излиза по заведения, да се вижда с други хора. С една дума, все още не се бе наживяла. Той пък я ревнуваше много. Тя беше симпатично момиче и всички я харесваха.

- Според вас Димитър планирал ли е двете убийства и самоубийството си?

- Сигурна съм, че не са били планирани. Дори да е бил под влиянието на наркотици, в никакъв случай не би го направил. Тя също не е очаквала подобно нещо, въпреки че същата вечер му е пращала съобщения, с които да го провокира. Искала е да му стане гадно, знаейки много добре, че в дома си Митко има много оръжия. Диляна беше наясно с това, че той я обича и няма да я нарани. Никога не й е минавало през ума, че краят може да е такъв. Според мен убийствата са по-скоро моментна реакция, отколкото нещо планирано.

- С какво точно го е провокирало момичето във фаталната вечер?

- Провокацията е започнала доста преди това. За провокативно може да се приеме, че се хваща с неговия приятел малко след като приключва с Митко. През това време му е писала и са се чували. Доколкото аз разбрах, във вечерта на убийствата Диляна и Николаос са си пийнали малко повече. С тях е имало и други хора. Купонът е продължил до сутринта. Алкохолът е бил в повече и тя е решила да пише на Димитър. Какво точно - не мога да ви кажа. Сигурно е искала да го накара да ревнува. Започнала е и да го обижда. Пред свой приятел той сам е споделил в същия ден, че Диляна го е провокирала, чувствал се предаден, наранен и изключително обиден от нейното поведение. След това грабнал оръжие и отишъл в апартамента, който се намира в кооперация близо до дома му.

- Самата Диляна искала ли е да се съберат след последната раздяла?

- Не мога да отговоря на този въпрос. Би било странно, ако е искала, защото истината е, че тя сложи точка на отношенията им. Тя му каза, че повече не желае да бъде с него и въобще да са заедно. След това му пишеше и го търсеше. Сякаш й липсваше връзката с него. Той също не е цвете, не ме разбирайте погрешно. Беше болезнено ревнив. Вдигаше скандали, когато други мъже я заглеждат.

- Случвало ли се е Димитър да удари Диляна преди фаталната вечер?

- Аз не знам за такъв случай. Те бяха заедно две години. Тя беше щастлива, той й купуваше каквото поиска, обичаше я много. Скандали са имали, но за физическо насилие не мога да твърдя. Според мен не е имало, защото Диляна също е особен характер и веднага щеше да си събере нещата и да си тръгне. Не би му позволила подобно поведение. А и пак казвам, че дори след раздялата тя продължи да му пише. Много странни бяха отношенията им.

- Как бихте описали Димитър?

- Услужлив човек. Това мога да кажа със сигурност. Помагаше на всеки. Проблеми имаше, но не натоварваше близките си с тях. Повярвайте, че никой от нас не е очаквал, че той може да извърши подобно престъпление. Всички се питаме какво се случи с този човек.

В дома му открили цял боен арсенал

Воювал на страната на Русия в конфликта с Украйна, върнал се с медал

Автомат, два газови пистолета, преправени на бойни, един боен пистолет със заличени номера, както и множество боеприпаси. Всички тези оръжия са открити в дома на двойния убиец от Варна Димитър Големанов. На находката попадат властите, които влизат в апартамента му веднага след като установяват, че той е застрелял 23-годишната Диляна Ташева и 41-годишния кипърец Николаос, а след това се е самоубил.

Наличието на бойния арсенал било обяснимо. Години наред той сериозно се увличал по стрелбата. За никого не било тайна, че Димитър бил наемен войник на мисия в бившите съветски републики и в азиатски държави. Според приятелите му последното му участие било преди 5-6 години в руско-украинския конфликт. Тогава воювал като доброволец на страната на Русия. Върнал се с шрапнел - артилерийски снаряд с оловни топчета за поразяване на живи цели. Получил дори и отличие. Самият той казвал, че ако има възможност, отново би се включил в подобни мисии, защото не се страхувал за живота си. Дори споделял, че изпитва удовлетворение. 

Интересен факт от биографията на Димитър е и криминалната регистрация, която има. Тя датирала от 2004 г., когато бил задържан за хулиганство. Въпреки това негови близки твърдят, че той не проявявал агресия към никого. Случвало се понякога да излиза извън нерви, но не и да посяга на хората около себе си.

Оръжията пък държал само вкъщи, и то прибрани на специално място, така че никой друг да няма досег до тях. Приятелите на Големанов не могат да си спомнят някога да е посещавал стрелбища у нас, на които да тренира.