Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С речта си турският президент предупреди движението, че първи приятел в България му е Бойко Борисов. Но даде и пълната си подкрепа на партията, за да стане тя отново приемлива за коалиране

На ДПС предстои много интересно бъдеще.

Това послание отправи към последователите си почетният председател, а по партиен устав и пълновластен господар на ДПС Ахмед Доган.

Направи го лично, в нарочно обръщение, извън предварително подготвената за Десетата национална конференция на ДПС реч, изчитането на която бе поверено на евродепутата Илхан Кючюк.

А преди Доган параметрите на това интересно бъдеще очерта президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

За първи път в историята на ДПС президент или премиер от Анкара се включва в партийно мероприятие. И то Ердоган, когото само преди 7 години Ахмед Доган наричаше диктатор наравно с Бойко Борисов в словото си отново на партийна конференция. На този паметен форум в НДК Доган бе атакуван с газов пистолет от Октай Енимехмедов.

Турският президент Ердоган индиректно посочи възможен път на ДПС, свързан с Бойко Борисов.
Турският президент Ердоган индиректно посочи възможен път на ДПС, свързан с Бойко Борисов.

Същият Ердоган, който през 2013 г. в София избра да се срещне с отцепника от ДПС Касим Дал. А две години по-късно застана зад изгонения от движението председател Лютви Местан. Тогава “посичането” на Местан се случи след обръщение на почетния председател, което бе разчетено като проруско и насочено срещу Турция.

През 2016 г. пък медиите в Турция оповестиха, че на почетния председател на ДПС е наложена забрана да влиза в страната. А Доган отговори, че Ердоган съсипва кемалистката република, за да я превърне в Султанат с главно “С”.

Единственият друг път за 30 години, когато ДПС е получавало толкова открита подкрепа, е през далечната вече 2001 г. Тогава в Пловдив Доган се среща с турския президент Ахмед Неджет Сезер и обяви пред него, че ДПС иска да се включи официално в изпълнителната власт.

Няколко месеца

по-късно го

направи - в

коалиционен

кабинет с

премиер Симеон

Сакскобургготски, въпреки че партията на бившия цар имаше мнозинство, с което можеше да управлява самостоятелно.

Подобно на 2001 г. сегашният номинален председател на ДПС, избран за втори мандат (до 2023 г.), Мустафа Карадайъ оповести като цел за парламентарните избори догодина открито влизане в изпълнителната власт.

В двата момента, отдалечени с 20 години един от друг, всъщност има много общи черти. През 2001 г. ДПС бе натикано в ъгъла от тогавашния премиер Иван Костов, който обяви движението за проклятие. През 2020 г. ДПС отново е опозиция, макар че подкрепя голямата управляваща партия ГЕРБ в ключовите решения - данъчна политика, влизането в еврозоната и пр. Докато във властта има националисти и националпопулисти обаче движението със сигурност не може да се чувства удобно на политическата сцена. През 2001 г. се задаваше голямото харчене на предприсъединителните фондове на ЕС.

През 2021 г.

започва

усвояването

на рекордния

бюджет на

Евросъюза

В него само по Зелената сделка за България има отделени 12 млрд. евро. Сума, която впрочем обяснява пристрастеността на ДПС към водородната икономика, още повече че за движението винаги политика и бизнес са вървели ръка за ръка, а връзките му с енергетиката и транспорта никога не са били тайна. Все пак лично почетният председател е собственик на ТЕЦ “Варна”, а той със сигурност може както да пострада, така и изключително да спечели от промените в европейската енергетика заради Зелената сделка.

АХМЕД ДОГАН
АХМЕД ДОГАН

В тази ситуация ДПС отчаяно се нуждае отново да е на власт официално и да има своите хора на възлови министерски позиции, за да определя прехода към новата икономика и да разпределя парите правилно.

За да успее да влезе в изпълнителната власт обаче, на ДПС

са нужни поне

400 хил. гласа

Те няма как да бъдат събрани, ако движението не получи пълната подкрепа на изселниците в Турция, а и на мюсюлманите в България. Именно това прави подкрепата на Ердоган особено ценна. Неслучайно голяма част от речта на Карадайъ бе посветена на разцеплението в партията, до което доведе прокуждането на Местан. Резултатите на последните видове избори за ДПС бяха не дотам убедителни. Да, нито ДОСТ, нито партията, основана от Касим Дал, успяха да влязат в Народното събрание. Подкрепата, която получиха от Анкара обаче, бе достатъчна, за да разсеят значително гласове от движението, така че то да спре да бъде незаобиколимо като парламентарна сила.

Участието на Ердоган на конференцията миналата събота с внимателно подготвено видеообръщение със сигурност може да помогне за консолидацията на изселниците около партията майка, въпреки че мераците да бъдат откъснати гласове не спират - само два дни след партийния форум бившият земеделски министър от ДПС Мехмед Дикме обяви нова организация, която да е алтернатива за мюсюлманите в България.

“Вярвам, че Движението за права и свободи, заело своето важно място в българската демокрация, ако е рекъл господ, ще продължи по своя път с по-всеобхватно и приобщаващо разбиране през новия период”, каза Ердоган и посочи експлицитно кого предпочита в момента Анкара.

Текстът на

посланието беше

разпространен

официално и от

администрацията

на президента на

Турция

В събота това беше водеща новина за държавната Анадолска информационна агенция, която уточнява, че България е “бивша османска територия с голямо турско малцинство”, а партията ДПС, “чиито членове са предимно български турци”, има 26 места в българския парламент.

Вторият голям проблем пред официално участие на ДПС в правителство е в това, че движението заради обвързването си с обръчи от фирми се превърна в недопустим и неприличен коалиционен партньор. В момента нито ГЕРБ, нито традиционният му през годините коалиционен партньор БСП биха обявили публично партньорство с хората на Доган. Напротив, отричат каквато и да било възможност за съвместно управление. И

бягат от ДПС

като от чумави

Негласното очакване е това да спре, когато движението завърши своя катарзис чрез битката между политическото си и бизнес крило.

А еманация на това колко е неприлично да поддържаш дори формални отношения с ДПС, бе отсъствието в събота на каквито и да било поздравления към юбилейния десети партиен конгрес от която и да било друга българска партия. Най-малкото невъзпитано, това поведение е знаково към ДПС. И означава, че в момента за всички партии в България движението е скелет в гардероба.

Добрите думи от Ердоган към “моя приятел” Бойко Борисов, изречени на форума, в някаква степен дават основания да се загърби гардероба със срамната тайна. Дни след като българският премиер отново се ангажира в Брюксел с посредничесто между Атина, Анкара и ЕС за потушаване на напрежението в Средиземно море между двете ни южни съседки, евентуално бъдещо явно сътрудничество между ГЕРБ и ДПС във властта получава и геополитически основания.

Десетата партийна конференция се проведе онлайн, като част от ръководството на ДПС се събра в централата, а Ахмед Доган  отправи послание.
Десетата партийна конференция се проведе онлайн, като част от ръководството на ДПС се събра в централата, а Ахмед Доган отправи послание.