Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стево Пендаровски СНИМКА: Фейсбук
Стево Пендаровски СНИМКА: Фейсбук

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че няма да има дискусия нито за македонския език, нито за идентичността, както и за това, че македонците са били българи до 1945г., съобщава порталът "Плусинфо", цитиран от сръбската телевизия РТС.

Пендаровски заявява в интервю за EUObserver, че македонският език е стълб на македонската идентичност. Той казва, че не е тайна, че македонският език е бил кодифицирн през 1945 г., но е факт, че става дума за специфичен език, подобен на българския, но той не е, нито някога е бил български. За него е без основание твърдението на България, че цялата македонска история до 1945г. е била българска и всичко от десети век до 1945г. е било българско, предава БТА.

Те казват, че етническите македонци съществуват, но една сутрин през 1944г. са се събудили и са казали : "Аха, ние сме наистина етнически македонци, а до вчера бяхме етнически българи", обяснява президентът Пендаровски и добавя, че това е "абсолютна историческа глупост".

За българското твърдение, че македонският език и идентичност не са съществували до 2 септември 1944г. и тяхното формиране е част от всеобхватно формиране на отделна небългарска идентичност за прекъсване на връзките между населението на територията на днешна Северна Македония и България, Пендаровски каза, че не може да се приеме дискусия по този въпрос.