Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако запазим тенденцията, след 21 декември отпускаме мерките Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Ако крехката тенденция на ограничаване на заболеваемостта от коронавирус продължи, либерализацията на мерките е възможна – макар и не на 100%. Това подчерта главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Би Ти Ви.

Той разясни стъпките, които трябва да се направят при предстоящата масова имунизация на населението. Посочи и целта – над 60% ваксинирани, за да може да бъде спряно епидемичното протичане.

Доц. Кунчев призна, че има своите съмнения, че България ще е сред „отличниците“ по отношение на имунизацията, но подчерта, че държавата ще направи всичко по силите си да убеди хората, че това е единственият начин да победим коронавируса.

Началото на ваксинирането, според мен, ще бъде в началото на 2021 г., тъй като, по последни данни, Европейската агенция по лекарствата ще даде на 29 декември оценката си по отношение на първата ваксина на „Пфайзер“ и „Бионтех“. На тази база Европейската комисия в рамките на 2 до 3 дни вероятно ще даде разрешително за ЕС. Това е началният момент за цяла Европа да започне реалната ваксинация и да разполага с всички необходими данни и документи, тъй като до момента ние нямаме одобрена ваксина за ползване от европейските страни и, съответно, нямаме така необходимите кратка характеристика на продукта и листовката за пациента, каза още той.

От целия брой ваксини, за които има сключени договори, България ще получи пропорционален дял на базата на своето население, а това е 1,55 % от всички дози. По този начин ние ще осигурим на практика над 12 милиона дози, които при двудозовия режим на имунизация биха покрили цялото население. Дали това ще е необходимо е трудно да се каже на този етап, най-вероятно не на 100%, тъй като такъв висок процент на обхващане е трудно постижим, а и той ще бъде разсрочен във времето, обясни доц. Кунчев.