Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Патриция Реджани и Маурицио Гучи в щастливите им времена
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ
Патриция Реджани и Маурицио Гучи в щастливите им времена СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

Лейди Гага ще изиграе черната вдовица във филм за модната империя

46-годишният Маурицио Гучи, последният представител на едноименната империя за лукс от Флоренция, умира на 25 март 1995 г. като по сценарий на гангстерски филм.

Син на актьора Родолфо Гучи и внук на Гучо Гучи - основателя на модната компания през 1921 г., той е застрелян с четири изстрела в преддверието на офиса си в Милано. Малко по-късно следователите стигат до човека, поръчал убийството – бившата му жена

Патриция Реджани,

изоставена заради

по-млада любовница

Тя е законна съпруга на красивия бизнесмен от 1973 г., но 12 години по-късно двамата се развеждат в Швейцария. Имат дъщери Алегра и Алесандра, днес на 44 и 39 г.

Когато е застрелян, Маурицио вече е напуснал фамилната дейност, защото преди това продава квотите си в “Гучи” на английско-арабски финансов фонд. Малко преди да бъде убит, той основава и новата си фирма Vierse.

Във фаталната утрин Маурицио тъкмо влиза във входа на фирмата си, на няколко крачки от дома му в Милано. Поздравява портиера и изкачва седемте стъпала зад стъклената врата. Застига го непознат мъж, елегантно облечен като самия Гучи. Той

стреля 4 пъти

с пистолет със

заглушител, който

вади изпод сакото си

Четвъртият изстрел е фатален. Обръщайки се, убиецът вижда портиера, който чисти стъклото на вратата и опулва очи. Стреля и по него и го ранява, а след това духва с “Рено Клио”, чакащо го отвън с шофьор.

Следователите отсяват най-различни хипотези за вероятните поръчители на убийството, сред които и братовчед му Паоло Гучи, с когото са в лоши отношения. Разследват и Паола Франки - жената, с която Маурицио живее на семейни начала, както и бившата му съпруга Патриция.

Така след две години разследване се стига до заключението, че поръчителка е именно майката на дъщерите му Патриция Реджани, а материален убиец е Бенедето Черауло. В организацията на престъплението са включени още трима души.

Процесът започва през 1998 г. Прокурорът иска доживотен затвор и за петимата. В крайна сметка обаче Патриция получава 26 г. затвор, Черауло и още един мъж - доживотна присъда, а другите двама замесени са осъдени на 27 и 25 г.

След 18 години в миланския затвор “Сан Виторе” Патриция е освободена през 2016 г. заради добро поведение.

Патриция след изтърпяването на присъдата си
Патриция след изтърпяването на присъдата си
След излизането си тя започва работа като продавачка в миланска модна къща. Реджани винаги е декларирала, че е невинна, и че е била рекетирана от другите замесени в убийството.

25 години след

убийството сагата

“Гучи” продължава

да шокира със серия

изненадващи обрати

Оказва се, че двете наследнички на жертвата – Алесандра и Алегра, ще трябва да плащат на свой гръб заради вината на майка си Патриция. Тези дни Касационният съд в Италия постанови, че те трябва да обезщетят за нанесените от майка им щети любовницата Паола Франки. Тя е жената до Маурицио в последните четири години от живота му.

На всичкото отгоре дъщерите (пак според Касационния съд) трябва да платят на майка си натрупалата се през годините сума от 20 млн. евро издръжка, полагаща ѝ се от бившия ѝ мъж, т.е. от баща им. Но не само това. Отсега нататък Алесандра и Алегра Гучи трябва да плащат и по 1 млн. евро на година за нейна издръжка до края на живота ѝ.

Това решение е финалът на съдебната одисея, предприета от Паола срещу Патриция.

Десет години преди убийството Маурицио се развежда в Швейцария, където има жителство. Малко преди да бъде застрелян, той обещава да се ожени за любовницата си Паола, с която живее под един покрив от шест месеца. Така през 2001 г., когато италианското правосъдие осъжда окончателно като поръчителка на убийството Патриция Реджани, Паола иска от нея обезщетение. През 2014 г. искът с всичките лихви около него набъбва до 692 000 евро. Проблемът е обаче, че

излязлата на свобода

през 2016 г. Патриция

на практика не

притежава нищо

Тук идва втора серия – любовницата Паола завежда дело срещу легитимните наследнички на Патриция – Алесандра и Алегра. Финансовите си искания прави въз основа на написан през 1993 г. от самия Маурицио Гучи протокол с намерения, според който той се ангажира да плаща на бившата си жена до живот по 1,1 млн. швейцарски франка годишно.

Първоначално съдът на Милано отхвърля иска на Паола Франки, тъй като той се смята за невалиден след смъртта му. После обаче Касационният съд преобръща присъдата, защото според една от клаузите Патриция Реджани има право да ползва до живот луксозния милански апартамент, в който се премества след развода.

Тогава той е собственост на фирма, наследена от дъщерите му, по онова време непълнолетни. След серия от последвали съдебни решения се стига и до това, че

двете щерки на

Маурицио трябва да

плащат на майка си,

за да може пък

тя да плаща на

любовницата

Паола Франки.

В обжалването на решението Алесандра и Алегра се аргументират, че след излежаването на 18 г. затвор майка им никога не е претендирала да получава доживотна издръжка. На всичкото отгоре двете дъщери доказват пред съда, че Патриция вече е обезщетила лично Паола с пари, получени от наследството на починалата си през 2019 г. майка.

Явно обаче всичко това се оказва недостатъчен аргумент пред съда. Той нареди окончателно Алесандра и Алегра да плащат до живот издръжка на майка си, като освен това трябва да ѝ дадат и натрупалата се през изминалите години сума.

Този парадокс поставя серия от въпроси и началото на опасен прецедент.

Мнозина се питат дали това означава, че от днес всеки убит човек чрез наследниците си ще трябва да плаща завинаги издръжка на бившата си жена, която го е очистила. 

Лейди Гага ще изиграе лейди Гучи във филм за убийството.
Лейди Гага ще изиграе лейди Гучи във филм за убийството.

И Холивуд

ще разиграе

сагата “Гучи”

Новината вече е официална – Лейди Гага ще се върне на големия екран, като този път ще се превъплъти в черната вдовица Патриция Реджани. Режисьор на лентата ще бъде Ридли Скот. Неговата съпруга Джанина Скот ще бъде продуцент на творбата заедно с него.

Филмът ще се прави по книгата за убийството на Маурицио “Сагата на фамилията Гучи” на Сара Гей Фордън. Очаква се да излезе на екран в края на 2021 г.