Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателстващият заседанието Валери Симеонов и изказващият се Таско Ерменков
Председателстващият заседанието Валери Симеонов и изказващият се Таско Ерменков

Уважаеми господин Председател, уважаеми дами и господа народни представители! Уважаеми господин Богданов, в Европа има три писмености – латиница, кирилица и една единствена, която е кръстена на държавата си, това е гръцката, защото само Гърция пише на нея. И питам аз: латиницата понеже е измислена в Италия, по онова време римска империя, защо не се нарича „италианска“ азбука, а се нарича „латиница“? (Реплики от ОП.) Това питам, защото този въпрос е същият, както и с азбуката, която е славянска и е свързана с братята Кирил и Методий, и затова се казва „кирилица“. (Реплика от ГЕРБ.)

И много Ви моля, когато излизате тук, недейте да говорите за обвързаности на една партия с някои чужди органи или организации…

ПРЕДСЕДАТЕЛ ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Господин Ерменков, по текста, ако обичате, аргументирайте се! (Реплики от „БСП за България“.)

ТАСКО ЕРМЕНКОВ: Господин Председател, в момента правя реплика. Какво не Ви хареса в това, което казах? Кажете!

ПРЕДСЕДАТЕЛ ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Ами той не е говорил по тези теми, които сега се опитвате да разширите. (Реплики от „БСП за България“.)

ТАСКО ЕРМЕНКОВ: Точно по тези теми говореше, но Вие не си гледайте листчетата, а си слушайте съпартийците какво говорят. Точно по тези теми говореше и аз точно затова вземам репликата,…

ПРЕДСЕДАТЕЛ ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Добре, давайте.

ТАСКО ЕРМЕНКОВ: …за да се опитам да обясня, че когато говорим за кирилица, говорим за азбука, която е надраснала България. Слава богу, това е една от нашите гордости, че ние имаме принос в световното развитие със запазването на глаголицата и после трансформирането ѝ в така наречената кирилица. Но как да Ви го обяснявам, когато Вие сте глухи и не искате да го чуете, когато даже председателят на Народното събрание в момента се опитва да ме прекъсне, въпреки че говоря по темата?

Разберете, по начина, по който се опитвате да направите тази промяна, не въздигате ролята на България, принизявате я, ограничавате я в едни териториални граници, даже по-малки от ония, които са били тогава, когато тя е била приета като азбука. Вземете и се освестете. Недейте да подкрепяте това предложение."

И:

"Моето изказване е в продължение на репликата, която направих, когато Ви дадох пример за латиница и кирилица. Наличието на обща писменост „латиница“ не пречи на всяка една от страните в Европа, които я ползват, да си присвояват азбуката. Затова имаме „дойче алфабет“, „инглиш алфабет“, „алфабето италиано“, „л’алфабет франсе“. И това, което Вие в момента правите и въвеждате празник на българската азбука, единственото нещо, което ще постигнете, е да се появят празници на руската азбука, на македонската азбука, на сръбската азбука и на други азбуки. В това число може би казахска, в това число може би монголска, защото те също пишат и това е тяхната азбука с малки промени в някои от буквите. Има и украинска между другото.

Така че, когато ние Ви обвиняваме в това, че се опитвате да нарушите един празник, който дава световно значение на България, присъединява ни към такива велики неща, каквито са световни постижения в науката, които биха били невъзможни без тази азбука, когато Вие говорите за това, че трябва да ограничим празника до българска азбука, нямам нищо против да е празник и на Кирил и Методий, както Вие го казахте, защото това е така, но светите братя Кирил и Методий си имат църковен празник. Нямам нищо против това да бъде празник на славянската книжнина, защото наистина тази книжнина съществува и я има, но, когато ограничавате празника до българска азбука, отваряте широко вратата на всички онези, които пишат на тази азбука, да си въведат празник на техните азбуки. Не виждам с какво допринасяте за величието на България, за делото на братята Кирил и Методий и с какво подчертавате значението на България в разпространението на тази азбука. Напротив – отваряте широко вратата за допълнителни спорове.

Затова Ви моля наистина оттеглете това предложение, откажете се от него, не го подкрепяйте. Нека това да стане в резултат на една дискусия. Нека наистина да намерим онзи начин, в който да подчертаем българското значение на разпространението на азбуката. Но ограничаването на празника до българска азбука – още един път повтарям – ще отвори вратата на възникването на празници на азбуки на народи, които пишат на нея."

Естествено не чуха предупреждението...

Пред парламентарната трибуна