Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Районна прокуратура – Петрич е предала на съд В.Н. от с. Тополница по обвинение за причинени наранявания на двама французи.

Обвиняемият Н. (на 31 години) многократно нарушавал правилата за движение по пътищата. Към м. май 2020 г. спрямо него били съставени 12 акта за установяване на административни нарушения, съответно издадени наказателни постановления за нарушения на ЗДвП. Наред с тях му били наложени 24 глоби с фиш, както и една заповед за прилагане на принудителни административни мерки.

В началото на 2020 г. мъжът закупил автомобил джип „Инфинити“. МПС било регистрирано като товарен автомобил, въпреки че не отговаряло на законовите изисквания за тази категория.

На 14.05.2020 г. около обяд обвиняемият В.Н. шофирал колата си по пътя от Благоевград за Петрич. Движел се с превишена скорост от 117,88 км/ч, при максимално разрешена 90 км/ч. Времето било ясно, сухо, с отлична видимост. Наближавайки участъка от пътното плато преди ЖП прелеза, пред него нямало други автомобили. Без абсолютно никаква обективна и видима причина водачът на джипа навлязъл в насрещната лента за движение и продължил да се движи по нея.

По същото време, но в обратна посока, с лек автомобил м. „Ленд Роувър“, пътувала съпружеска двойка - френските граждани Т.Д. и С.Д. Чужденците от няколко години пребивавали в Петрич. В този ден колата шофирал мъжът, като С.Д. се возела на предната седалка до него. Водачът – Т.Д., мигновено възприел опасността пред себе си, идваща от движещия се с бърза скорост срещу него автомобил на обвиняемия. Започнал да извършва спасителни маневри - намаляване на скоростта и изтегляне вдясно към банкета. Въпреки това, поради повдигната тревна площ с бордюр от дясната страна, колата му не могла да напусне пътното платно, за да предотврати удара с насрещно движещото се МПС.

Тези обстоятелства по никакъв начин не повлияли на обвиняемия В.Н., който не предприел никакви действия за коригиране на движението си – нито намалил скоростта, нито дори се опитал да се върне в своята лента. В резултат на това последвал челен удар между двата автомобила.

Чуждите граждани успели да излязат от автомобила си. Същото направил и В.Н., като веднага след това легнал на земята, като бил в съзнание. Другият водач, участник в ПТП, му дал вода.

След подаден сигнал на местопроизшествието пристигнали полицейски автопатрул и линейки. Пострадалите – В.Н. и С.Д., били транспортирани до болнични заведения. На медицинските лица било разпоредено извършване на изследвания на тримата. От обвиняемия била взета кръвна проба, като той отказал да предостави такава от урина. Поради тази причина полицейски служител го посетил в хирургично отделение и направил тест за употреба на наркотични вещества с техническо средство. Той показал положителна реакция за употреба на кокаин и опиати.

Впоследствие на полицейските органи била предадена и проба от урина на обвиняемия Н., за която е било установено, че е компрометирана. В хода на разследването е била извършена допълнителна химикотоксикологична експертиза на кръвната му проба. В резултат на имуноаналитични изследвания и доказателствени анализи е било констатирано наличието на бензоилекгонин - основен метаболит на кокаин, както и присъствие на наркотични вещества от групата на опиатите - морфин и кодеин.

От заключението на съдебномедицинската експертиза е видно, че в резултат на ПТП С.Д. получила счупване на лъчевата кост на дясната ръка и контузия в областта на гръдния кош. На съпруга й – Т.Д., било причинено телесно увреждане в дланната кост и контузия в поясната област.

Предстои делото да продължи в съда.