Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Захариева се срещна със специалния представител на македонското правителство за България Бучковски. Снимки външно министерство
Захариева се срещна със специалния представител на македонското правителство за България Бучковски. Снимки външно министерство

Не сме налагали вето на Северна Македония за членството й в Европейския съюз. Това е неодобрение на преговорната рамка. Това подчерта пред журналисти външният ни министър Екатерина Захариева след среща със специалния представител на македонското правителство за България Владимир Бучковски.

"Оценяваме като положителна стъпка решението на македонския премиер Зоран Заев да назначи Владимир Бучковски като специален представител на правителството за България. Още миналата седмица по наша покана той се съгласи да дойде в София и фактът, че ще има срещи с мен, премиера, президента, с вицепремиера Каракачанов, също според мен показват, че България възприема това назначение като стъпка в правилната посока", коментира тя. Според нея диалогът бил възстановен и с посещението на външния министър Буяр Османи у нас на 9-и октомври.

"Потвърждавам готовността на българската страна за продължаване на разговорите за намиране на устойчиво и дълготрайно решение на оставащите въпроси в двустранните отношения, както и за намиране на изход, който да отвори пътя на РСМ за одобрение на преговорната рамка и за стартиране на реални преговори за членство", каза още Захариева. Припомни, че ние от година и половина предупреждаваме, че може да не одобрим преговорната рамка за влизането на РСМ в евросъюза, защото не спазват договора за добросъседство, едностранно се блокира и политизира работата на комисията по образователните и исторически въпроси, създават се пречки пред българския бизнес в Македония, продължават претенциите за македонско малцинство в България и т.н.

Показахме обаче, че можем да имаме координация. Това беше по време на Берлинския процес. Нашите екипи показаха, че могат да работят заедно. Много ми се иска да използваме този пример и да започнем стъпка по стъпка да възстановяваме загубеното доверие, каза още българският вицепремиер.

Както преди два месеца, така и днес ние наистина ви подаваме ръка, каза Захариева. Изрази надежда, че нещата, които с Бучковски са си говорили, ще се оценят и ще се намери начин заедно да свършим нещата, които остават.

За да бъдеш член на ЕС означава, че трябва да се придържаш към своите едностранни или многостранни договори, да уважаваш членовете на това семейство. Целта на разширяването е да направи съюза по-силен, а не по-слаб. Ние сме готови да работим, цялото правителство да намерим решение за това да преодолеем натрупаното недоверие и да бъдем заедно членове на това семейство, категорична бе тя.

Доволен съм от констрwктивният разговор. Убеден съм, че уверихме и министър Захариева, че сме категорични в намерението си да имплементираме договора за приятелство, каза от своя страна Бучковски.

Признаваме, че е нарушено доверието и лично изразявам задоволството си, че България смята моето назначение като допълнителен опит от наша страна да върнем това изгубено доверие, продължи той. Подчерта, че задачата му ще е да бъде човек, които да координира изпълнението на договора за добросъседство.

Историята не можем да я променим, нито аз, нито г-жа Захариева, но можем да променим инфраструктурата, да работим повече за образованието, за сближаването между двете държави, категоричен бе той.