Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емил Димитров-Ревизоро от седмица е министър
Емил Димитров-Ревизоро от седмица е министър

Аз не строя, не харча и не обявявам поръчки, та да ме подозират. Като се извиках от парламента, ме чуха. Казах им, или си част от решението, или си част от проблема, или си част от пейзажа. Аз част от пейзажа никога не съм бил, казва министърът на околната среда и водите

Още акценти

Кой на кого трябва да дава акъл- Борисов трети мандат премиер, аз първи мандат министър? Знам си мястото. При оня разговор му казах, че не мога 10 месеца да съм в кръгова отбрана

Сега Сливен има проблем, пишат заявка пак за 800 хил. куб. за да си пестели ток за помпите и за по-лесно дай от язовира. Но икономията сега, значи празен язовир есента. Аз отговарям за това да има вода и ще има


Искам да сложа термокамери, за да е ясно кой комин пуши. Ще има и дебитомери, и разходомери, и внезапни проверки. Всичко ще има, докато се решат проблемите


Всяко мое публично появяване се смята като кандидат за нещо си. Затова няма да съм в ничия листа. Не съм водил такива разговори. Пожелавам успех на всички

Толкова ли е страшна ситуацията с водата край морето, че въвеждате извънредно положение, г-н Димитров?

Вода за Варна и за Бургас има до месец май. Ако някой знае кога ще вали, колко ще вали, да вземе да го каже. В последните три години обаче никой не знае. През януари ограничаваме потреблението и за Варна и за Бургас, за да има повече за Бургас. Още септември трябваше да спрем да подаваме към Варна цялото количество, за да има вода за Бургас. Позабавиха се. За декември съм дал на Варна 2 милиона кубически метра, надявам се да пестят по 1 милион и така да има повече за Бургас. Бургас няма повърхностни води и няма резервно водоснабдяване. Така че, трябва до 20 февруари тръбопроводът да е готов и да сме сигурни, че той ще се ползва и занапред.
Питах ви за извънредното положение, което обявихте за Порой и Ахелой…
Там има стари язовири на земеделците. Стоят си източени на минимален резерв, защото не им се поддържат нито стените, нито водозаемните съоръжения. Два изоставени язовира, които са единия на три километра от водопровода, който захранва Бургас, а другия на седем. Точно за тия 3 и 7 километра въвеждаме извънредно положение. Не за цяла Варна, не за Бургас, не за черноморието, не в цяла България. Когато има едно село с бедствено положение, заповедта я издава кмета, когато са повече от едно, заповедта издава областният. Надявам се следващата сряда, след решението на Министерския съвет, областният да въведе извънредно положение.
Пак не разбирам, защо е това извънредно положение заради две язовирчета и една тръба…
Защото ако тръгнат обществени поръчки, спечели ги господин „Х“ и започне август тепърва да строи, то тогава вече няма да има нужда от музей. Сега ми трябва, зимата водата да хване. Веднага трябва да се направи резервно водоснабдяване и следващите 100 години то да си е там. Чакахме месеци, месеци, месеци, в петък трябваше да се подписва графика за понеделник. И тогава казах цяла година продължаваме това да лишаваме Бургас за сметка на Варна. Не може да е един за сметка на друг. Затова ще правим резервно снабдяване и за Бургас. От два неизползваеми язовира ги правим резервно захранване за Бургас в размер на почти 60 млн. кубика вода. Целият Руенски балкан ще събира вода за Бургас и ще се ползват десетки години занапред от децата ни.
Така обаче наливате вода в мелницата на тези, които казват, че чрез извънредното положение си правите алиби за да заобиколите обществените поръчки и парите да вземат правилните фирми?
Такова е законовото основание. Иначе всички ще се мотаят до есента, водата ще свърши, ще се наполитиканстват, а хората ще кажат ама къде е държавата, ама защо никой нищо не направи за нас! Хората имат нужда от вода, ние се бавим и ги поставяме в риск. Ама защо я правите така, то вече няма как другояче? По закон е така. Аз не строя, не харча и не обявявам поръчките, та да ме подозират в каквото и да е. Строи ВиК холдинга, тръбата без строителство няма как да се самопояви.
Така или иначе сте инициатор за това положение …
Аз съм предложил тези неща да се случат още от март. Искам да има въведен водопровод на 20 февруари, та като потрябва март, април, юни, да го имам. Ако септември бяхме спрели Варна, нямаше да има криза. После защо се нервирам, че трябва да решавам кризата, която други създадоха. Ами радостен ли да съм?
Защо избрахте да си говорите с министри и премиер през парламента? Какво целяхте с това?
Обясних го вече. От януари месец ние с дирекция „ Управление на води“ пишем преписки, че трябва да има алтернативно захранване, че трябва да се направи Порой и Ахелой. Даже, за да бъде гарантирано и Северното Черноморие, добавяме и язовир Цонево. Нищо. Пишем го за 101 11 път. В понеделник трябваше да издам графика за декември. Ако и декември дам водата на Варна, защото те почват- искаме си водата, искаме си цената, нашите депутати…недейте така, те Бургас да се оправят. Аз не искам война между Бургас и Варна. Но, ако и този месец те не бяха възприели да харчат по-малко с 1 милион и всичко друго да си пренасочат от Девня, това означава, че аз с още два месеца лишавам Бургас. Не мога да го допусна вече. Затова отидох и казах. Мен ме нямаше 20 дни, през което време нищо не сте направили. Не може така да продължава България. Имат подписано от премиера решение, какво ми разсъждават? Не мога да разбера. Някакъв гербаджийски кмет, облякъл наобратно фланелката. Ти му звъниш, той не ти вдига. Какво означава това- възложил си им задача, те се крият като мишки. В парламента говорех на политиците.
Получи се като нещо извънредно, имаше учудени министри, депутати… А то било обичайното неизпълнение на решения.
Как така изненадани!? Нали ходих в народното събрание, помолих учтиво, дори три пъти ги помолих- елате да ви запозная с действителната картина и с мерките, които предстои да бъдат предприети. А те оттам тръгнаха да правят пиар по радиа и студиа и да спускат задачи на главния прокурор какво да работел. Той си има достатъчно компетентни прокурори да преценят и без тях. Като ги поканих в министерството на среща кои дойдоха- „Воля“ и Валери. Е, нали сме за родината, нали това e бъдещето на децата ни, нали са загрижени. Вярвай! Казах им – или си част от решението, или си част от проблема, или си част от пейзажа. Аз част от пейзажа никога не съм бил. Те сами се направиха пейзаж като не дойдоха.
Премиерът с какви аргументи ви убеди да няма делене на територии, когато ви събра тримата министри при себе си?
Няма аргументи, той е премиер. Ние с него се познаваме отдавна. Аз си знам моето място като министър, не оспорвам неговата власт, а му помагам като част от неговия кабинет. Според вас кой на кого трябва да дава акъл- той трети мандат премиер, или аз първи мандат министър? Разговорът при него беше бърз. Попита ме има ли решение, аз казах какво е решението, така че и вода за пиене и за поливане да има. Каза да не цапам въздуха с ТЕЦ-овете заради децата и да намеря по-чисто решение. Отговорих му „Вие ми оставяте една възможност, ще ви докладвам на заседание на Министерски съвет в сряда“. Питах защо 10 месеца няма коалиционен съвет на тема екология, а все той трябва да решава. Постоянно съм в кръгова отбрана срещу всички, и свои, и чужди. Гледахме заедно в Бояна какви ги говорят срещу мен в парламента. Бил съм болен от коронавирус и затова съм проблемен според министърката. Ти да видиш! Че ние и двамата с премиера едва оцеляхме.
Не прояви ли интерес към проблемите премиерът?
Той проявява интерес към решението на всеки мой проблем. Ние се разбрахме. Каза ми да съм великодушен и този път. Бащата винаги прощава всичко на децата си, така е в живота, аз съм най-възрастен, ще прощавам, ще преглътна, ще го забравя! Той разпореди кой, какво и за къде да отговаря, даде ми оперативното управление над всички структури и одобри предложените мерки. Каза тази година на земеделците си дал 75%, догодина искам 100%, знам, че е суша трета година, климатични промени, но трябва да се справиш, разчитам на теб!
Върви ли работата след този изяснителен разговор?
Аз не съм човек, който ще седи от страни. Ходих веднага, обиколих всичко на място, стигнах и до язовир „Пясъчник“. Цял класьор с документи имам, искали становище от МРРБ. Едното не им хареса, написах второ, написах трето. Дано да им хареса последното. Ще стане и там, и Бургас, и Варна ще имат вода, но с много нерви.
Като сте се вгледали в безводието, да не изпуснем някой язовир, който да прелее и да наводни близките градове или села. Случвало се е…
Отговарям за 52 язовира. За останалите е метрологията. Ние даваме по малко от дебита, за да може ако дойде повече вода, да го поеме. Моите ги знам наизуст. Всеки язовир има своите специфични особености. Вземете Перник и Сливен – градове с със собствени язовири, но при лошо управление остават празни. Всеки бяга от помпите, харчат ток, скъпо им е. Ето сега Сливен има проблем, пишат ми заявка пак за 800 хил. куб. от язовира гравитачно, за да си пестели ток, а лятото откъде вода? Икономията сега, значи празен язовир есента. Икономическите им механизми и политически игри са разбираеми, но аз отговарям за това да има вода. И ще има.
И пак заради водата, не изпускате ли останалите горещи точки от ресора на един министър на екологията?
Опитвам се. Има още и боклуци, има и комини, които пушат, всеки вика махни го моя комин… В Русе има едни, които са решили, че им е по-евтино да си плащат актовете, отколкото да си сложат филтър. Сега ще го слагат не знам колко време. И не са само те. През нощта вдигнат оберлихта и опушат всичко, през деня е чисто. Е, кой ще повярва. По-добре да си опичат акъла. Или ще ги затворим. Ще ходят по посланици, но на мен ми е неудобно Русе да прави стачки срещу мен, сякаш аз съм го създал тоя завод. Бобов дол трябва да оправим, да сме сигурни, че няма отпадъци. Перник ще видим как ще работи с алтернативния котел. Искам да сложа термокамери, за да е ясно кой комин пуши и какво става, защото в много случаи те правят двойна връзка . Ще има дебитомери, разходомери, внезапни проверки. Всичко ще има, докато се решат проблемите.
Ще ви стигне ли времето? Какви са тези публични заклинания, че си отивате на село? Едно от подозренията е че вдигате целия този шум, за да си вдигнете личния рейтинг, защото корабът на ГЕРБ потъва.
Не съм казал, че си отивам на село. Казах че 20 години майка ми чака на село син да види, а аз пазя държавата. Нека малко и аз сега да я видя, почти на 80 години е, то не остана време да сме заедно. Не ми е самоцел да съм депутат и да седя в София. Още като съм приел поста, съм знаел, че така е стане. Не може да приемеш поста и месеци преди изборите да кажеш, гледайте си работата, аз ще си правя кампания. Приеми, че вътрешното ми убеждение е такова.
Всяка ваша публична поява обаче прилича на кампания..
Виждам, че всяко мое публично появяване се смята като кандидат за нещо си. Така че предпочитам да не участвам в изборите, нито ще съм в листата на ГЕРБ, нито на патриотите, нито на Слави, нито на Мая Манолова, нито на който е да е друг. Не съм водил такива разговори. С никой не се занимавам. Няма да съм в ничия листа. Пожелавам им успех на всичките. Пък аз ще имам малко свободно време да си видя роднините. Майка имам, деца имам, внуци имам.
Май имате и фронт и с кметове по повод защитени територии, национални паркове. Защо им гоните инвеститори?
Като тръгват отзад напред, така се получава. Доведат чужденец, обещаят му чудеса, а после се окаже, че половината от обещаното е в Натура. И започват да викат къде е държавата, защо ми гоните инвеститорите.
Продължават ли да пускат коне, джипове до върховете на национални паркове?
Продължават. Надявам се сега законът да ги спре.
Сметищата продължават да тровят. А и мръсния въздух също. До къде стигна работата там?
Доникъде. Дали сме пари по ОПОС и ПУДООС и за сметища, и за въздуха. Много кметове дълбоко не ги интересуват тези теми. А после всички ще плащаме глоби. А за мръсния въздух, като цели квартали горят въглища, дрехи, обувки…? Като пушат комините на ТЕЦ-овете, какъв да е? Идват избори, всеки прави каквото си иска, а накрая МОСВ виновно, че е най-лесно!

Интервю на Румяна Денчева