Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фердинант Юсупов-Федя по време на делото през 2013 г. СНИМКА: “КОМЕРСАНТ”
Фердинант Юсупов-Федя по време на делото през 2013 г. СНИМКА: “КОМЕРСАНТ”

47-годишният Владислав Мухин е член на бандата на Федя от Казан

Търсят го от 1998 г., когато според разследването е застрелял двама лидери на конкурентни групировки

Издирван от Русия за 2 гангстерски убийства в град Казан вече 3 месеца е в столичен арест и чака екстрадиция в родината си, научи “24 часа”.

Това е 47-годишният Владислав Мухин, който е член на т. нар. банда на Федя с лидер Фердинант Юсупов. Според прокуратурата в Русия групировката е ликвидирала бизнесмени и свои конкуренти в престъпния свят, а Мухин е сочен за физически убиец на две от жертвите (кои са те и защо са убити виж по-долу - б.р.). В Русия го издирват от 1998 г., а от 2014 г. - и по света, с червена бюлетина на Интерпол.

На 27 август късно вечерта на летище София каца самолет от Тел Авив. Един от пътниците подава паспорта си на граничните полицаи. Документът е издаден от Израел и на снимката е мъжът, който се легитимира с него като гражданин на държавата. Полицаите обаче решават да направят справка, защото документът изглежда съмнителен. Оказва се фалшив.

“Израелецът” е задържан и започват проверки за самоличността му. Оказва се, че е руският гражданин Владислав Мухин, роден в град Казан и обявен за международно издирване заради убийства по искане на Интерпол-Москва.

Мухин е задържан първо по Закона за МВР, а после и от съда за срок от 40 дни. До Русия е изпратена информация, че издирваният е арестуван у нас.

На 23 септември, в срока на 40-дневното задържане, в Министерството на правосъдието получават молба за екстрадицията му от заместник генералния прокурор на Руската федерация. Приложени са документи с доказателства, че

Мухин се

разследва от

специален отдел

за тежки дела

в Следствения комитет на Руската федерация, както и снимки и отпечатъците му, които съвпадат с тези на МВР при проверката на самоличността му.

Обвиненията срещу Владислав Мухин са за участие във въоръжената банда на Фердинант Юсупов-Федя и за убийства.

 Информацията за Мухин в Интерпол
Информацията за Мухин в Интерпол

Бандата на Федя

е една от

най-опасните

в Казан

Според показания на свидетелите по разследването тя води началото си още от 80-те години на миналия век, а членовете ѝ са още тийнейджъри.

Тогава е известна като бандата “Перваки”, по името на един от кварталите в Казан. В началото на 90-те години на миналия век започват да изнудват бизнесмени за пари и да контролират сделките и паричните им потоци.

През 1997 г. двама от лидерите на “Перваки” се разделят - Юсупов става главатар на собствената си групировка, а Алберт Батров - на своята, позната като “Бибик”. Между двете избухва конфликт за надмощие.

Според обвиненията на прокуратурата в Русия бандата на Федя е организирала 6 убийства на свои конкуренти, сред които хора на Балтров и на други две банди от града - “Камаевски” и “Халевски”.

Според разследването Владислав Мухин е нает да ликвидира Вячеслав Татаров заедно с още един мъж, който после умира от рак.

Татаров е застрелян на 16 октомври 1998 г. на улица в Казан. Другата жертва на наемника също е гангстер от Казан, който е конкурент на бандата на Федя и е екзекутиран по същия начин на улица в града на 3 декември същата година.

Лидерът Фердинант Юсупов и още няколко души от групата му са дадени на съд, но са оправдани през 2013 г. Свидетели по делото обаче посочват, че Мухин е физическият убиец, който

след екзекуциите

е изпратен в

Молдова, а после

и в Израел

След ареста му в България той е отказал да бъде екстрадиран в родината си. Продължава да твърди, че не е издирваният от Русия за убийства и участие в престъпна банда. Отпечатъците му, снети у нас, които съвпадат напълно с тези, изпратени от Русия, обаче го опровергават.

От 19 ноември т.г. има и съдебно решение за екстрадицията на Владислав Мухин, която обаче може да се обжалва, показа справка на “24 часа”.

По делото адвокатът на Мухин изнася данни за манипулации по разследването в Русия срещу бандата на Федя. Твърди се, че Владислав е бил малтретиран в полицията. Той е бил задържан като заподозрян след извършването на първото убийство, в което го обвиняват по-късно. Представено е и решение на Европейския съд за правата на човека, с което Руската федерация е осъдена от подсъдими по същото дело, които са държани в ареста повече, отколкото е по закон.

В искането за екстрадицията му от заместник генералния прокурор на Руската федерация обаче е заявено, че Мухин ще бъде разследван и съден според изискванията на европейското законодателство, ще има всички възможности за защита и няма да го подлагат на мъчения.