Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Любомир Канов КАДЪР: bTV
Д-р Любомир Канов КАДЪР: bTV

Това човек да се идентифицира през “зодията” си е доста нелеп начин да се идентифицираш като принадлежащ към някаква тайнствена общност от споделени съдби, благодарение на “звездни” тоест планетарни констелации. Друга, груба и масова самоидентификация, характерна за подрастващите и за някои от мъжете, е посредством спортните клубове, знаменити футболни и други отбори или велики атлети.

Дори хора, които едва ли могат да тичат самостоятелно повече от 50 метра, със зверски лица крещят по арените и стадионите: Мачкай, този, онзи или едикойси!...Все едно те могат да го направят. Изпитват, както биха казали учените “викарно” т.е. заместително чувство за победа. “Ние от Зодия Овен сме победители, а ние пък от Скорпион сме най-големите любовници!...”

Този вид идентификация, за съжаление става доста опасен и токсичен, когато започне да обхваща широките народни маси в псевдопатриотичен спазъм, насочен обикновено към близките народи и “комшии”.

Желанието за превъзходство, извиращо от спотаеният ресантиман и чувство за личен неуспех и провал, може успешно да бъде насочено от народни трибуни, вождове и демагози към някаква идиотщина срещу иначе подобните по манталитет съседи. Различията се преувеличават лесно и се превръщат в окопи и траншеи на враждата, опасани с бодлива тел.

А всъщност един бърз преглед на генетиката би показал най-често, че става дума за едни и същи хора, вероятно роднини, евентуално разделени от незначителни езикови различия или например това, че едните пият дюлева ракия, докато другите предпочитат гроздова.

Иначе дори псувните им са еднакви. Но идентификационната възбуда, оглавена от политици с разширени гневни ноздри, откъдето струят патриотични пламъци, щом нахлуе в стадиона на междуобщностните отношения, става заразителна и много трудно стихва.

Че кой иска да е по-малък от другия?

Особено поднормените и неспособните за истинско състезание. Сега те един другиму ще покажат за какво става дума! А в същото време и от двете страни на бодливата ограда вали един и същ безнадежден есенен дъжд. Да беха си поне сипали по една ракия...

*От фейсбук