Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Константин Мишев
Константин Мишев

Спорим с един български художник, който има шанса да живее и твори в Ню Йорк. Спорим по въпроса дали са били ограничавани художниците по времето на режима? Той отрича да е имало репресии.

Не са ги бесели по площадите. Да! Но можеха ли да излагат каквото си искат? Ами не можеха, разбира се. И ако режимът не харесваше творбите им - можеха ли да ги покажат на Запад? Ани не можеха, разбира се. Имаше години, когато някои от художниците, които не бяха любимци на режима, трябваше да хранят децата си като рисуват плакатите (билбордовете) над кината за поредния филм.

Няма по-тежка репресия за един творец от тази да ти забраняват да рисуваш, пишеш или композираш онова, което искаш. И все пак за писателите и композиторите имаше някакъв начин да изнесат нелеглно свитък ноти или папка с разкази ---- как един монументалист например да изнесе петметрова статуя? Пък и картина 30/35 беше трудно да бъде изнесена зад грница, Ами режимът забраняваше износа на произведения на изкуството. Дори на казионното изкуство, та камо ли на другото.

Та защо избягаха от България Георги (Боби) Даскалов, Христо Явашев. Михаил Симеонов, Алцек Мишев? Защото имаше огромна свобода на творчеството ли по вемето на комунистическия режим?

*От фейсбук