Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В този вход на блок в Пловдив е апартаментът, станал причина за убийството.
СНИМКА: АВТОРЪТ
В този вход на блок в Пловдив е апартаментът, станал причина за убийството. СНИМКА: АВТОРЪТ

По-възрастният син няколко пъти заплашвал, че ще затрие Петко, бил убеден, че родителите му са манипулирани, за да припишат дома на племенника му

 Да убиеш и да се самоубиеш, значи си превъртял, коментират съседите трагедията

Със самоделна ловна пушка и газов пистолет 62-годишният Илия Йорданов влязъл в дома на по-малкия си брат Петко в Пловдив, за да го ликвидира. Двете незаконни оръжия, които е носел, водят разследващите до заключението, че става въпрос за планирано убийство.

В сряда Илия пристигнал от Стамболийски, където живеел, в града под тепетата. По това време Петко бил в жилището на ул. “Киев” заедно с възрастната им майка. Жената страда от тежка деменция.

Между двамата братя е имало физически сблъсък в хола. 58-годишният Петко се е отбранявал, Илия вероятно го е бутнал на дивана и

го е застрелял

в главата

с пушката

След това по същия начин е сложил край на живота си в кухнята. Майката на Йорданови лежала в съседна стая и заради здравословното си състояние не разбрала какво се е случило.

Около 16 часа съпругата на Петко - Иванка Йорданова, се прибрала и изпаднала в шок от кървавата гледка. Именно тя е подала сигнала на тел. 112. Пристигналият на място екип на Спешна помощ установил, че и двамата мъже са мъртви.

“Става въпрос за битов конфликт, продължил дълго време. Мотивът за престъплението е спор за апартамента, обитаван от по-малкия брат и семейството му”, коментираха криминалисти.

Въпросното жилище е 90 кв. м в широкия център на Пловдив. В него допреди няколко месеца живеели Петко със съпругата си Ваня и сина им Стефан, Илия и възрастните родители на братята. През април тази година дядото починал и завещал апартамента на внука си Стефан. Това станало причина за непрекъснати скандали от страна на Илия, който

настоявал

имотът да се

продаде и парите

да се разделят

поравно

Той обвинявал брат си, че е манипулирал родителите им, за да стане неговият син собственик на имота. Скандалите били ежедневни. Илия на няколко пъти заплашвал, че ще затрие Петко, твърдят очевидци.

Конфликтът толкова се изострил, че братята повече не могли да живеят заедно.

Илия се преместил в Стамболийски, където започнал работа като елтехник. Не престанал обаче да тормози Петко и близките му заради жилището. По-малкият брат не е подавал сигнали в полицията или прокуратурата.

“Петко е инженер по професия. Синът му също. Съпругата Ваня работи като учителка. Свестни и възпитани хора са”, казват съседите им в блока на ул. “Киев”.

Хората твърдят, че Илия бил трудолюбив, но след смъртта на баща си Стефан и завещанието му станал нервен и избухлив.

Изпокарал се

с целия вход по

дребни поводи

Комшиите си отдъхнали, като се преместил в Стамболийски. Във фаталния ден повечето били на работа и не чули изстрелите.

“Разбрах какво се е случило, когато двама полицаи дойдоха да ме разпитват за отношенията между братята. Илия беше конфликтна личност и

не се

интересуваше

от болната им

майка, докато

Петко се

грижеше

всеотдайно

за нея. Къпеше я, хранеше я. Цялата тежест падаше върху него”, коментира съседката Цветанка Димитрова.

Илия беше конфликтна личност, казва съседката Цветанка Димитрова.
Илия беше конфликтна личност, казва съседката Цветанка Димитрова.

Според живеещите в блока Илия вероятно е имал психични проблеми.

“И положението сега с тая пандемия не е нормално. Сигурно допълнително му е повлияло и е превъртял. Как иначе може да посегнеш на брат си заради четири стени”, смята съседът на Йорданови - Георги Огнянов.

Според комшията Георги Огнянов по-големият брат вероятно е имал психически проблеми.
Според комшията Георги Огнянов по-големият брат вероятно е имал психически проблеми.

От окръжната прокуратура в Пловдив съобщиха, че е образувано досъдебно производство за умишлено убийство.

Иззетите обтривки от ръцете на Илия Йорданов потвърждават, че той е извършителят на тежкото престъпление. При направения оглед са иззети ловната пушка и газовият пистолет, които са лежали в краката на стрелеца.

Какво ме занимавате с това, попита в полицията момиче, след като бившият ѝ приятел се застреля от любовна мъка

21-годишният студент взел личния “Макаров” на баща си

21-годишният Георги Костадинов, студент от Техническия университет в Пловдив, се простреля в главата с пистолет “Макаров” и почина.

Оръжието е законно притежавано от баща му Петър, който е военен. Трагедията се е разиграла в дома на семейството в Садово.

В сряда около 11,20 ч тялото на третокурсника е открито от родителите му. По-рано през деня те тръгнали към Пловдив. Докато пътували, Георги се обадил по телефона на майка си.

“Мамо, татко, много ви обичам”, казал той и затворил. Близките му веднага тръгнали да се връщат, тъй като се притеснили от думите му, но не успели да предотвратят трагедията.

Бащата е държал оръжието си в метална каса в къщата. Синът обаче е успял да намери ключа и да я отвори, обясниха разследващите. Преди да опре пистолета до главата си, младежът написал прощално писмо.

“Съжалявам, че ще нараня много хора, но няма как", гласяла бележката.

Според разследващите Георги е сложил край на живота си заради любовна мъка. Няколко дни по-рано се разделил с приятелката си. Двамата имали връзка известно време, но момичето се държало пренебрежително и високомерно към чувствата му. Престанало да отговаря на съобщенията на Георги и той бил съсипан. Не могъл да преживее раздялата и предприел фаталната стъпка.

Любимата му посрещнала хладнокръвно вестта за самоубийството му.

“Какво ме занимавате с това”, казала тя пред полицията. Разследващите признават, че са шокирани от реакцията ѝ.

Образувано е досъдебно производство за склоняване към самоубийство, каквато е рутинната процедура при подобни случаи.