Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Групата на Банев действала в Шотландия и Нидерландия. Той държал 331 патрона, част от тях за автомат “Калашников”

Бизнесменът поиска домашен арест заради влошеното си

здраве. Съдът му отказа

Престъпната група, създадена от бизнесмена Николай Банев за извършване на данъчни престъпления, действала не само в България, но и в Шотландия, Нидерландия, Сърбия и Полша между 2005 и 2018 г. Това става ясно от определение на апелативния спецсъд, който за 12-и път отказа да го пусне на свобода. Банев има пет обвинения, едно от които, че държал 331 патрона, включително и за автомат “Калашников”.

Делото срещу него, съпругата му Евгения и майка му Мария е в спецсъда. До момента са разпитани 18 от общо 173 свидетели, предстои представянето и на пет експертизи.

На 18 ноември Банев поискал да излезе от затвора и да бъде под домашен арест заради разклатеното си здраве. Той страдал от болки в кръста и оток в коляното, разширени вени, алергия и имал липом на гърба. Медиците му препоръчали три операции - на вените, коленете и премахване на доброкачественото образувание на меките тъкани.

От определението на съда става ясно, че Банев много пъти е бил воден в различни болници заради оплакванията си. Тройна съдебномедицинска експертиза обаче казала, че заболяванията му са хронични и не се налагат спешни операции. Самият той не бил изразил желание да се подложи на планови операции.

Според магистратите, ако го пуснат под домашен арест, Банев можел да извърши престъпление. До този извод те стигат и припомняйки, че бяха засечени негови разговори от килията.