Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Поне 77 български граждани са се сражавали редом до джихадистите

Тук имало тяхна обучителна база

“Ислямска държава” се трансформира в световен киберхалифат

България е в топ 10 на европейските държави, в които живеят хора, свързани с ИДИЛ, твърди доклад на турските секретни служби.

Доколко е достоверна тази информация?

МИТ е в първите 5 по надеждност разузнавателни агенции в света наред с американските, руските, израелските и британските шпионски звена. Поне 77 български граждани са се сражавали за халифата в Сирия, уточняват агентите на Анкара. Друг въпрос е, че сред тях има и хора от друг етнос, които притежават валидни български документи.

Немският вестник "Ди Велт" изнесе информация за няколко издирвани от Интерпол джихадисти с оригинални наши паспорти, заловени от гранична полиция. Журналистите твърдят, че тези документи са издадени от българската мафия, която печели по 20-30 хил. евро от всеки издаден документ. Мафията – да, но без съучастието на представители на съответните служби в МВР това не може да стане. Изданието се позовава на агент под прикритие, работещ в Близкия изток.

Турският списък включва повече от 54 000 души, свързани с ИДИЛ, на които им е забранено да влизат в югоизточната ни съседка. Сред европейските държави най-голям е броят на британските граждани – близо 1300. За Австрия цифрата е 90 души. Един от тях бе и етническият албанец Фейзулай Куитим, който на 2 ноември застреля в центъра на Виена четирима души и рани десетки.

Арабистът Мажд Алгафари пък шокира с твърдението, че България е база, в която се обучават хора на "Ислямска държава". Според него това става основно чрез саудитски фондации.

"Аз съм превеждал документи от арабски, с които се иска финансиране за строежи към джамиите като кухни, училища - дава пример Алгафари, чийто баща е сириец. – Например саудитците дават колосалната сума от 200 000 евро за изграждането на мюсюлманска кухня в българско село! Прощавайте, но с тези пари едно българско село може да го купите цялото. А реално необходимата сума за подобна кухня е 20 000 лева, да речем. Останалите пари започват да се харчат за обучение. И парите са отчетени по редовен път пред държавата. Имат разписка за похарчени 200 000 евро. Но в действителност повечето пари отиват за закупуване на оръжие, за обучение и др. И това не е тайна за нашите, българските служби."

"168 часа" направи проверка на твърденията на арабиста Алгафари от свои източници. Оказа се, че МВР наистина има данни за тези хора, но информацията е засекретена, тъй като засяга националната сигурност.

От друга страна, няма нищо по-лесно от това да си направиш самоделно взривно устройство. В нета даже има такъв сайт “Наръчник на младия терорист”.

По-важна е идеята да внушиш на един млад човек, че ако си направи бомба и ако убие с нея N на брой "неверници", няма да бъде обикновен масов убиец, а ще се превърне в герой! А като бонус в ислямския рай всеки шахид ще бъде посрещнат от 72 девици с напъпили гърди.

"Ислямска държава" чувствително подобри учебника на "Ал Кайда" за вербуването на последователи и не слага акцента на религиозния момент, а на чувството на героизация у потенциалните извършители", потвърждава проф. Татяна Дронзина, изследовател на ислямисткия радикализъм. По този начин едно антихуманно действие изненадващо придобива привлекателност за умовете на младите хора, копнеещи за себедоказване. Трагичният парадокс е, че джихадисткият вирус успява да зарази и младежи от немюсюлманска среда. Като 16-годишния М. П. от Пловдив, ученик в елитна гимназия, който бе вербуван в мрежата от боец на ИДИЛ.

Мажд Алгафари: Саудитците дават колосални суми за строеж на “кухни” към джамиите.
Мажд Алгафари: Саудитците дават колосални суми за строеж на “кухни” към джамиите.

И така джихадизмът започва да се самовъзпроизвежда, да действа като едно зловещо перпетуум мобиле…

"Ислямска държава" не е унищожена, просто териториалният халифат се трансформира в киберхалифат", констатира проф. Дронзина. И тази опасност е неизмеримо по-страшна, защото на практика врагът се оказва навсякъде, дори в собственото ти семейство.

Рaзcлeдвaнeтo на емблематичния “пловдивски случай” уcтaнoви, че тoгaвaшният дeвeтoклacник зaпoчнaл дa ce интeрecувa oт идeoлoгиятa нa "Иcлямcкa държaвa" прeз януaри 2019.

И само за няколко месеца младежът, чиято слабост била химията, успял да натрупа на тавана истински боен арсенал: тръбнa бoмбa, зaдeйcтвaщa ce пo eлeктричecки cпocoб, взривнo уcтрoйcтвo, cъдържaщo 1,85 кг взривнo вeщecтвo, пирoни и къcoвe лaмaринa, пocтaвeни в oбвитa c oпaкoвъчнo тикco плacтмacoвa caкcия, кaктo и 14,5 кг caмoдeлнa взривнa cмec в плacтмacoви бутилки зa минeрaлнa вoдa; плюс гoлям брoй пирoтeхничecки уcтрoйcтвa c рaзличeн oбeм – в пoцинкoвaнa тръбa, в цилиндричeн плacтмacoв кoнтeйнeр, в химикaлкa, в кaртoнeни тeлa, а също и 2,255 кг caмoдeлнo изгoтвeнa пирoтeхничecкa cмec.

Специално за "168 часа" от Главна прокуратура съобщиха, че ученикът М. П. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл.108а, ал. 1, пр. 1 и 2, вр. чл. 63, ал. 1, т. 2 от НК – за това, че като непълнолетен, но след като е могъл да разбира действията и постъпките си, и с цел да създаде смут и страх в населението, е придобил и държал самоделни взривни устройства. Обвинителният акт срещу младежа бе внесен в Специализирания наказателен съд на 14 април 2020 г.

В момента делото е в съдебна фаза. Проведени са четири съдебни заседания, последното от които на 11 ноември, на което са разпитвани свидетели. Следващото съдебно заседание е насрочено за 27 януари 2021 г., на което ще продължат разпитите на свидетели. Предстоят разпити на експерти и приемането на резултатите от назначените 6 експертизи. На М. П. е взета мярка за неотклонение

“Надзор на член на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните”. Важен акцент в "пловдивския случай" е психологическото обстоятелство, че М. П. се е чувствал донякъде пренебрегнат в семейството, тъй като вниманието на родителите му било насочено към негово тежко болно по-малко братче. Така отровните джихадистки семена попадат на точното място – у един млад човек, който има остра нужда от внимание и насърчаване, от личностна реализация.

Според проф. Дронзина "Ислямска държава" изключително добре работи с различните таргетни групи, прецизирайки методите си на вербовка. Така например такива маргинализирани групи като ромите получават от ИД вид "социални услуги", каквито те не могат да получат от държавата. Например носене на бурки в ромските махали в Пазарджик и Нова Загора се възприема като вид защита за момичетата и жените. Радикалните ислямисти стават привлекателни в гетата и заради незабавното възмездие за извършено престъпление – нещо, което държавата не върши. Освен това хората в тези махали получават и идентичност.

ИДИЛ е структурирана през 2004 г. като Организация на монотеизма и джихада (JTJ), която е лоялен иракски филиал на "Ал Кайда". Добива самостоятелност и набира сили и популярност по време на Гражданската война в Сирия след Арабската пролет от 2011 година. След осем неуспешни опита да елиминират лидера на "Ислямска държава" Абу Бакър ал Багдади, преди година в нощта на 26 срещу 27 октомври рейдови отряд на специалното подразделение DELTA на Командването за специални операции на САЩ нанася решителния си удар в провинция Идлиб. Тялото на терорист № 1 е изхвърлено в океана, за да не се превърне гробът му в култово място за ислямистите.

И така, Ал Багдади е мъртъв, но ИДИЛ е жива, макар и без своя територия. Смъртоносните идеи на радикалната ислямистка групировка са пуснали корени в милиони адепти. Само в Алепу има лагер, в който живеят близо 100 000 деца, потомци на бойците от "Ислямска държава", родени от техните военновременни невести по линия на т. нар. сексджихад. Макар и невръстни хлапета, те още отсега се заканват на случайните журналисти, че ще им отрежат главите.

Как може България да противодейства на ислямисткия киберхалифат?

Проф. Татяна Дронзина съветва, че за да се справим с радикализацията, трябва да се направят много полеви изследвания в страната, за да се изучат механизмите на действие в тези таргетни групи, каквито са ромите и помаците. От Главна прокуратура потвърдиха, че активно се работи по структурирането на Междуведомствено контратерористично звено. Но отказаха да разкрият детайли, тъй като "дейността на структурата представлява класифицирана информация". Заслужава да се обърне внимание и на предупрежденията от страна на БПЦ, че именно религиозната неграмотност на българските младежи ги прави уязвими за всякакви деструктивни религиозни култове и доктрини.