Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокуратурата: Венцеслав Караджов ги разстрелял за имот, искал да му го припишат приживе. Той отрича да е виновен

Държал обаче в компютъра си папка “Гадове” с видеозаписи на скандали с тях

В затвора подсъдимият усилено се подготвял за делата - жалбата до апелативния съд била 981 страници, написани от него на ръка

Доживотен затвор с право на замяна. Това наказание получи на две инстанции бившият служител на Икономическа полиция в Пловдив Венцеслав Караджов, който уби родителите си по особено жесток начин с користна цел.

Преди дни апелативният съд потвърди решението на окръжния. Отхвърлена бе жалбата на подсъдимия, че е невинен, както и искането на прокуратурата за по-тежка присъда – до живот без право на замяна.

Според апелативните магистрати

престъплението

е планирано

хладнокръвно

от сина на жертвите. Едно от доказателствата за умисъл е компютърът му.

“От паметта на посещаваните сайтове е видно, че е търсена и четена информация за различни способи за умъртвяване – с гъби, отрова за мишки, живак, киселини, чрез вдишване на токсични газове и др. Искал е да избере най-сигурния и безопасен с оглед неразкриване на извършителя”, пише в мотивите на съда.

Датите на влизане във въпросните сайтове съответствали на показанията на свидетели за ескалация на напрежението между полицая и родителите му – Божурка и Цветан.

Поводът за семейната война бил имот на ул. “София” 68 а. На него имало двуетажна къща и пристройка. Караджов настоявал майката и бащата да му го припишат приживе, но те не виждали причина – той бил единственият им наследник. Конфликтът обаче ставал все по-ожесточен. Възрастните съпрузи подали десетки сигнали срещу сина си за тормоз. Той също ги обвинявал в насилие - пуснал жалба срещу баща си, че се е опитал да го убие, и си извадил ограничителна заповед. Полицаят записвал с мобилния си телефон скандалите с родителите си. Клиповете качил на лаптопа си в папка “Гадове”.

Отношенията тотално се влошили, след като двете страни започнали да се съдят за имота.

Три дни преди

разстрела

Караджови

спечелили

делото

“За да не се налага да чака настъпването на естествената смърт на двамата, което обичайно не се случва в един и същи момент, той е решил да ги умъртви и по този начин да стане едноличен собственик на имота”, посочва в мотивите си апелативният съд. И нееднократно подчертава, че двойното убийство е извършено с особена жестокост.

Цветан Караджов е застрелян с 3 куршума, а съпругата му – с 5. Според магистратите реално възрастните хора са били екзекутирани, тъй като

не са имали

шанс да се

спасят или да

потърсят помощ

Кървавата баня е на 15 май 2016 г. в същия имот. Два дни по-късно съседката Анка Петкова отишла да види какво става с Караджови, тъй като не можела да се свърже с тях. Жената открила телата им в пристройката, в която живеели. Божурка лежала на леглото, а мъжът ѝ между масата и стола. 

Каля Караджова присъстваше на всички съдебни заседания.
Каля Караджова присъстваше на всички съдебни заседания.

“Гледката беше шокираща, едва събрах сили да се обадя на телефон 112. От ужас забравих имената на жертвите”, заяви Петкова на делото в окръжния съд. Тя твърдеше, че преди да бъде убита, Божурка споделяла, че са спечелили делото за имота, но изглеждала силно притеснена.

“Защо не се радваш”, попитала я съседката. “Защото ни е страх, той ще ни убие или ще плати на някого да го направи”, отговорила майката.

Комшийката свидетелства, че единственият им син ги оставил да живеят в мизерия. В продължение на 8 месеца родителите му били без ток заради неплатени сметки. Нямали дърва за огрев и събирали съчки.

Според психологическата експертиза Караджов е проявил коравосърдечност и безчовечност, демонстрирал е отсъствие на състрадание към родителите си. Психологът, разговарял с него, признава, че за първи път се натъква на подобни отношения между родители и син. Венцеслав всеки път ги наричал с трите им имена или казвал за тях “лицата”.

След намирането на телата подозренията веднага паднали върху сина.

Убийство заради

грабеж било

изключено

като версия, тъй като от имота не е откраднато нищо. От самото начало полицаят твърди, че е невинен.

“Жертва съм на системата”, категоричен е Венцеслав. Версията му е, че обвинението срещу него е скалъпено заради работата му по мащабни финансови злоупотреби. Като главно действащо лице в заговора той сочи тогавашния зам.-директор на полицията Георги Георгиев. Отношенията им били влошени, тъй като Караджов два пъти пуснал рапорти срещу него.

Разследващите признават, че действително липсват преки доказателства, уличаващи Караджов. Оръжието на убийството – пистолет “Макаров”, не е намерено до ден днешен. Не е стреляно с нито едно от законно притежаваните оръжия на полицая. Няма негови отпечатъци по вратата на къщата на жертвите. В праховите частици от барут по ръцете и дрехите на Караджов е открит барий, какъвто липсва в гилзите, останали на местопрестъплението.

Косвени

доказателства

изобилстват

Козият крак, с който е разбита задната врата на имота, е принадлежал на Караджов. Разпознат е от бившия му съдружник. Мъжът е свидетелствал, че Венцеслав го донесъл от Англия. 

Оръжията на Караджов фигурираха като веществени доказателства по делото, но с тях не е стреляно.
Оръжията на Караджов фигурираха като веществени доказателства по делото, но с тях не е стреляно.

Криминалистите смятат, че на 15 май 2016 г. съпругата на ченгето Каля го е закарала със семейния ситроен до имота на родителите му. Мъжът ѝ бил скрит в задния отсек на колата, който е без прозорци. Камера на съседна сграда е заснела как ситроенът влиза.

Каля Караджова твърди, че е закарала колата в гаража на имота, тъй като уплътнението на един от прозорците било повредено, а същия ден валяло и седалките щели да се намокрят. Следствието установява, че колата е била на ремонт и уплътнението е сменено. Смята се, че Караджов се е измъкнал през задната част на имота. Той отрича всякакво участие.

“Достатъчно

съм точен и ако

бях стрелял, щях

да убия с един

куршум, а не с 5. Освен това съм учил криминалистика и щях да прибера гилзите”, каза Караджов в окръжния съд.  

В деня на екзекуцията на родителите си полицаят твърди, че си е бил у дома. Жена му - също. Синът им Алекс обаче се похвалил на приятел, че може да играе с компютърните игри, тъй като родителите му излезли.

Според защитата на Караджов тийнейджърът бъркал датите. Първоначално тъщата на полицая Мария Рекина също казва, че зет ѝ го нямало в онзи ден, тъй като с Каля отишли да нахранят кучето си, което държали в имота на ул. “София”. Пред съда обяснява, че е била подложена на натиск от разследващите. Твърди, че навирали в лицето ѝ снимките на разстреляните Караджови и я заплашвали.

И двете съдебни инстанции обаче са на мнение, че полицаят е подбуждал към лъжесвидетелстване членовете на семейството си.

“Действията на подсъдимия след извършване на деянието са насочени към прикриване на следите и опит разследването да бъде поведено в грешна посока”, посочват магистрати.

Защитничката на Караджов –

адвокат Зоя

Тошкова, е

категорична,

че липсват

доказателства

за вината му.

“От началото разследването е единствено срещу него. По това дело правото е изнасилено”, заяви тя пред “24 часа”. На едно от заседанията колегата ѝ Васил Василев, който е вторият защитник на Караджов, настоя да бъде променена мярката му. Адвокатът аргументира искането си с извращенията от страна на осъдени и надзиратели, на които бил подложен полицаят в затвора. Съдът отхвърли молбата.

Тошкова е написала жалбата до ВКС, с която ще атакува доживотния затвор на полицая. Самият той бил решен да се бори докрай, за да докажел, че е невинен.

Надзиратели от пловдивския затвор твърдят, че усилено се готвел за делата. Жалбата на Караджов до апелативния съд била 981 страници, написани на ръка, тъй като зад решетките той нямал компютър.