Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По света и у нас: защо най-влиятелните медии предадоха принципите си и неумолимо губят общественото доверие

Във всички реалности освен в К-19 световният хедлайн щяха да бъдат Щатите - такова чудо като тяхното не е бивало никога! Дори аферата "Уотъргейт" не е нищо особено на фона на днешното американско бедствие.

Повече от 20 дни след проведените избори победител няма. Всеки ден се вихрят нечувани скандали, които либералният мейнстрийм (съглашателство между най-богатите и могъщи сайтове, телевизии и социални медии срещу републиканците) засенчва и игнорира всяка вест, която хвърля негативна светлина над демократите. Си Ен Ен например прекъсва брифинга на президента след вота с аргумента, че твърденията му за изборни манипулации са фалшиви и несериозни. Просто му дръпва шалтера

и толкоз! Пълна каша! Четири години информационният лидер “Фокс нюз” е един от малкото влиятелни рупори на Тръмп. Сензационно обаче в изборната нощ точно той първи обявява Джо Байдън за победител в Аризона. Изпреварва дори Асошиейтед прес, една от агенциите, които публикуват резултатите от гласуването в реално време.

Минути след това съобщение президентът се обажда на Рупърт Мърдок - собственика на империята “Фокс”, вдига му гръмовен скандал, настоявайки за незабавно опровержение, но получава категоричен отказ. Нещо повече, когато Тръмп публично обявява, че изборите са фалшифицирани, "лисиците" се впускат в агресивно оспорване на шансовете му за втори мандат от позицията на "републиканска медия".

Само си го представете: все едно Христо Иванов да е действащият премиер и в нощта на парламентарните избори "Дневник" да обяви победа за конкурента му още преди в ЦИК да са преброили всички бюлетини (и преди да са дошли гласовете от чужбина). И на всичкото отгоре да уточни от позицията на проправителствена платформа, че лидерът на “Да, България” няма шансове да състави нов кабинет.

Шок! Ужас! БоНба!

Много бързо става ясно, че действията на “Фокс” са плод на таен заговор между доскорошните медийни застъпници на Тръмп. “Ню Йорк пост” и “Уолстрийт джърнъл” се включват стръвно в "приятелския огън", призовавайки държавния глава да се оттегли с достойнство и сипейки на всеки час нови и нови критики към него.

Както обаче знаем от опит, природата и бизнесът не търпят вакуум и освободеното от предателите на Тръмп медийно пространство моментално се запълва. Слабо известната до този момент тв “Нюзмакс”, разпространяваща се в интернет и чрез приложения, се разгръща в

щедра кампания

в подкрепа на президента.

След 90-минутната пресконференция на адвокатския екип на Тръмп репортерка на Си Ен Ен обобщава, че казаното от Руди Джулиани (личния адвокат на държавния глава) е пълен "булшит", а акцентът на колежката й от “Скай нюз” е как бившият кмет на Ню Йорк се потил, докато излагал абсурдните си твърдения без доказателства, и как от косата му се стичали струйки черна боя.

“Нюзмакс” подлага поведението на мейнстрийма на яростна критика и информира, че адвокатският екип всъщност разполага със

свидетелски показания

за изключително тревожни нарушения. Също така, че е в ход разследване на мащабна изборна конспирация, в което е включено и ФБР. Телевизията обстойно разяснява изложените от Джулиани сведения, че в този гейт участват фирмите, предоставили машините за гласуване. Същите, които били използвани многократно за победите на Чавес и Мадуро във Венецуела.

И така, с днешна дата въпросната малка тв “Нюзмакс” печели аудитория от над 70 милиона фенове на републиканците за сметка на гиганта FOX. Зрителският отлив е безпрецедентен, либералите са обзети от съмнения, че Тръмп си е купил “Нюзмакс” в пристъп на отчаяние.

Трудно е да се каже кога и как ще се развърже американският възел, но събитията в Щатите изваждат на преден план един тлеещ от години проблем по света и у нас: подмяната на медийната обективност в името на политическите интереси, финансовата и личната изгода.

Отвъд океана

“най-бдителните”

дори не понечват да проверят сигналите за фалшификации, глухонеми остават за обвиненията в корупция срещу Хънтър, сина на Байдън, не чуват шушукането във Вашингтон, че кандидатът на демократите страда от деменция, и не отбелязват нищо нередно, когато той публично обърква една от своите внучки с отдавна починалия си по-малък син. По странно сходен маниер в България "големите" не канят представители на ГЕРБ и не се вглъбяват в странното съглашателство между наетите от Васил Божков протестъри, Мая Манолова и пр. И в двата случая на фронта срещу властта медиите самоотвержено жертват собствените си морални и професионални принципи. Истинска трагедия!

В тази връзка един от водещите на “Нюзмакс” зададе следния въпрос на бившия главен прокурор на САЩ: "Как си обяснявате поведението на водещите медии? Това не е ли все едно да има убийство и полицията да откаже да събира отпечатъци и да разследва?".

Ами да! Същото е! В деня, в който четвъртата власт изгуби любопитството си, спира да бъде власт и се превръща в търговски продукт. В един от скорошните си анализи дори Си Ен Ен изразява тревога, че походът на Тръмп срещу фалшификациите на вота ще подкопае авторитета на бъдещата власт на Байдън. И също, че хората ще спрат да вярват на медиите.

Защото, колкото и голямо да е днес падението на Си Ен Ен, тя доскоро бе една от най-великите, всички от нея се учехме. А някои инстинкти не умират никога.