Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лелята на Кристина пред "168 часа": Седмици преди убийството на децата ми каза, че я е страх от Георги, не издържа и иска да избяга

“Последните два дни са били ад, притискал я е да подписва документи”, разказва Ваня Кирилова

“Ти си една проста селянка, проста кръшлийка”, обръщал се към нея мъжът

Престъпление, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост спрямо жертвите. В това е обвинена 32-годишната Кристина Дунчева, която преди броени уби двете си дечица в дома им в Сандански. Според психиатри в момент на състояние, подобно на пcихoтичнa дeпрecия, и силен страх, че малчуганите ще бъдат взети от бащата Георги или от службите, тя решава да отнеме живота им. Грабва първото оръжие, което има подръка - нож. Действа с мисълта, че спасява 3-годишната Ивон и 5-годишния Васил от "зло".

Открита е от мъжа си в неадекватно състояние, а гледката шокира дори и полицаите, дошли на място. Часове по-късно цяла България разбира за бруталното престъпление. Всички искат жената да лежи до живот, а някои дори стигат и по-далече - желаят бавно и мъчително смъртно наказание за нея, така както са се мъчили децата й.

В хода на разследването обаче се появява информация, че Кристина е подавала множество жалби за физическа агресия от страна на Георги. Същото свидетелстват и нейни близки, които в момента са твърдо решени да докажат, че тя всъщност е била жертва на невиждан психически тормоз, който я е довел до това състояние.

Пред "168 часа" за първи път проговаря един от най-близките хора на жената - нейната леля Ваня Кирилова. Тя разказва, че всъщност "чудовището", както всички нарекоха Дунчева, е била невероятно любяща майка и един много добър човек.

- Здравейте, Ваня! Вие сте един от най-близките хора на Кристина. Споделяше ли тя пред вас за проблемите си с Георги?

- Разбира се, че споделяше. Постоянно дори. Седмици преди да се случи това ужасно нещо, ние говорихме по скайп. Тя ми каза: Не се чувствам психически добре, искам да избягам от Жоро, защото ме тормози. Тя плачеше. Думите й бяха - страх ме е от него, той ме тормози и ме бие. Не знам какво ще се случи занапред. Дай ми съвет. Аз й казах: Криси, ако е така, по-добре говори с него и му кажи, че в момента искаш да отидеш при майка ти и баща ти, докато той се смири. Сподели ми, че последните три месеца Георги я е побърквал. Тя беше останала без работа. Той й казал: Ако ти останеш у дома, аз ще те направя луда. Гледай да си търсиш някъде работа. Аз веднага реагирах: Как така? Той е мъж и баща, ще се грижи за теб, а ти ще си намериш работа, нищо толкова не е станало, че да се ядосва така. Тя пак повтори, че не може да му каже такова нещо, защото я е страх от него.

- Самата вие ставали ли сте свидетел на тормоза върху Кристина?

- Криси беше тормозена психически и физически. Пред мен Георги я е обиждал, чувала съм толкова грозни думи и изрази. Наричаше я проста селянка. Обръщаше се с думите: "Кристино, ти си проста кръшлийка". Когато говореше за нея, казваше: Тази моята проста селянка. Много пъти аз съм отвръщала: Чакай малко, не може така да говориш кой е прост и кой умен. Не става. Тя е майка на децата ти, уважавай я. Той веднага ми опонираше: Да, но тя си е проста, какво да я правя. Миналата година на сватбата на брат й в колата пътувахме с децата. Ако знаете той как се държеше и пред тях. Аз пак му казвам: Ей, човек, децата са тук, престани да говориш така. Тя не смееше дори да пипне негова вещ, защото не знаеше какво ще се случи после. Очакваше я бой, ако докосне или размести нещо. Трябваше всички да правят това, което той каже. Толкова груб, толкова арогантен. Всяко изказване звучеше като "кой съм аз". Сякаш е велик. Спомням си как й беше казал веднъж: Кристино, ти трябва да се съобразяваш в тази къща, защото ние имаме толкова много неща, докато твоето семейство от селяни нямате нищо.

- Все пак последните дни тя беше ли при него и какво се случи?

- Последните два дни тя беше при него, да. Десет дни преди това беше при родителите си заедно с децата. Всеки ден обаче той я тормозеше. Всеки ден идваше до дома ни. Сестра ми го пускаше да се вижда с Васил и Ивон, все пак им е баща. Казвал е на Кристина: Хайде да се прибираме, хайде да се прибираме. Искал децата в неговата къща. Тормозът е бил и по телефона. В един момент той решава да вземе малките с полиция. Не знаем защо с полиция, не знам и какъв е бил предтекстът му пред тях. Опитваме се да разберем. Все пак е успял. Криси вече не е имала възможност да реагира и е тръгнала по тях. Казала на майка си и баща си: Той е с полиция, аз децата си не мога да ги оставя. Обичам ги, тръгвам след тях, те не могат без мен. Самите дечица са поискали и тя да е с тях. Как той щеше да се грижи за Ивон и Васил без нея? Следват и последните два дни преди случилото се с децата. Точно тези два са били огромната трагедия. Той я е притискал и заплашвал. Принуждавал я е да подписва документи, с които се отказва от малчуганите. Психическият тормоз е минал всякакви граници. Казвал й, че щял да й дава Ивон и Васил, за да ги вижда, но те щели да си живеят при него. Коя майка ще се откаже от децата си според вас? Изобщо последните три месеца бяха истински ад за всички ни. Тя каза, че той е в някакво ужасно състояние. Бил изключително раздразнителен. Знаете ли, че тя звънеше винаги, когато двамата с Георги трябваше да пътуват някъде. Сега, като връщам лентата, сякаш е имала страх, че нещо може да се случи с нея. Сякаш ги е предупреждавала да си знаят. Представете си какво е било.

- Имате ли представа колко жалби е пускала Кристина и кога беше първата?

- Не знам точно колко жалби е подавала, но има не една такава, сигурна съм. Доколкото знам, тя дори искаше да си извади и ограничителна заповед. Първата жалба, в която описваше как той я е малтретирал, беше преди много време. Мисля, че тогава беше бита от него. Малкият беше още бебе. Тогава аз й казах да не се връща при него. Той обаче каза, че ще се промени. Семействата решиха да се разберат мирно и кротко, и вече, ако не върви, да се разделят завинаги. Георги обеща, че повече няма да се държи така, че това е първи и последен път, в който си позволява да прави тези неща. Криси се съгласи. Нещата се успокоиха за известно време. Появи се и малката Ивон. Разликата между двете деца е година и три месеца. Ивон се роди, след като те се сдобриха и заживяха заедно.

- Казвате, че е била подложена и на физическа агресия, но има ли доказателства за това?

- Да, разбира се. Имаше синини по тялото, но се опитваше да ги крие. Аз съм ги виждала. Тя обличаше някаква дълга блуза, а аз погледна, виждам синина и я питам: Криси, добре ли си? Тя веднага отвръщаше - да, да, добре съм, спокойно. Знаех колко й е трудно. Такъв тормоз, всичко това, което е преживяла. Когато всички тези неща започнаха да се случват, Криси говореше с мен по скайп. Разказваше ми. Аз също съм била жертва на такъв тормоз. Три години бях на хапчета, получих страхова невроза, защото моят бивш мъж беше същият. Децата ми получиха нервни тикове, аз обаче някак си успях да се спася. Щях да полудея. Представете си всичко това, но двойно повече. Тя го преживяваше. Чудех се как издържа все още. Никой не трябва да я съди, повярвайте ми. Една майка прави това, за да даде свободна воля на душите на децата да изберат по-добри родители. Тя се чувстваше безпомощна и безсилна. Не можеше да спаси децата си.

- Децата страхуваха ли се от него?

- Да! Когато той влезеше в стаята и кажеше на сина си “Василе”, детето заставаше мирно и започваше да го гледа право в очите. Не знаеше какво го очаква. Страхуваше се и това се виждаше. Ивончето беше малка. Тя не разбираше чак толкова, но Васил вече можеше да осъзнава добре света около него. Георги дори показваше пистолети на малкия. Аз съм свидетел. Влизам в стаята и виждам пистолета на библиотеката отгоре. Казвам: Криси, защо този пистолет е тук? Децата също са тук, не трябва да седи при тях. Тя ми отвръщаше: Аз не мога нищо да направя, това са работи на Жоро. Страхуваше се. Той казваше: Абе, няма страшно, не се бой, а аз винаги се ядосвах колко безхаберно гледа на нещо толкова опасно. Най-вероятно този пистолет го е насочвал и към Кристина. Искам да кажа също, че Ивон и Васко се гледаха от нашата фамилия, от моето семейство. Те се чувстваха добре при нас. С мен, с майка ми, със сестра ми, с Криси. Искаха да са при нас. Като се чувахме по скайп, те толкова много се радваха. Гушкаха ме, като ме видят. Особено последните месеци децата искаха да са при нас. Василчо казваше, че иска да е при баба си. Много я обичаше и беше привързан.

- Някога Кристина посещавала ли е психолог?

- В последните три месеца тя беше рухнала, не можеше да говори. Аз лично й казах, че трябва да се види с психолог, за да може малко да се успокои. Обадих се на майка ми и й казах да я заведат при такъв, защото има нужда. Решиха и отидоха. Моята сестра, тоест нейната майка, я заведе при специалист. Човекът й изписа таблетки, които да пие.

Представяме Ви и гледната точка на близките на мъжа!

Приятели на Георги: Не е посягал на Кристина, беше най-добрият баща

“Кристина не можеше да се грижи пълноценно за децата! Беше в тежко психическо състояние”, разказва мъжът

“Не знаете той какви рождени дни организираше на Васко и Ивон, гледаше ги с голяма любов”, спомнят си познатите на Трайков

"Кристина не можеше да се грижи пълноценно за децата. След раждането на Ивон сякаш нещо стана с нея. Изпадаше в състояния, сякаш нищо не я интересува. Лежи, яде, не поглежда децата. Затова ми е много обидно от това, което чета и слушам по мой адрес. Аз къпех децата си, те спяха с мен, аз ставах през нощите, когато бяха болни. Нейните реакции бяха забавени, беше вечно отнесена и все нещо не й беше угодено. Ходеше си, връщаше се, понякога лъжеше безогледно. Много пъти ми е казвала, че я е яд, че обръщам толкова внимание на децата ни, ревнуваше от тях."

Това разказва в интервю пред в. "Струма" мъжът на Кристина - Георги Трайков. Той обясни, че на 7 ноември с полиция успял да прибере Дунчева в дома си, след като тя била пребита от собствения си баща.

Изумени от твърденията на близките на жената са и приятелите на Трайков.

"Той се бореше за родителските права над децата, защото виждаше, че Кристина има проблеми, и знаеше, че тя не е годна да ги гледа - разказва Илияна Топалова, която твърди, че е близка на семейството. - Трябваше да се лекува. С тази жестокост, която е причинила на децата, просто е искала да нарани него по един отвратителен начин. Това е била целта й. Георги беше баща за пример. Обичаше и правеше всичко за децата. Тя му отне всичко."

Познатите на мъжа споделят, че той обичал Кристина и се държал добре с нея, но виждал, че тя изпада в странни състояния. Според тях версията, че той й е посягал, не била вярна и издишала, след като Дунчева сама се връщала при него. Те отричат и казаното от близките на жената, че Трайков имал проблеми с алкохола. Признават, че мъжът пиел, когато се събира с приятели, но

никога не се прибирал

вкъщи пиян

и не се е случвало тя да попада под неговите юмруци.

Приятелите на Георги намират за "отвратително" и "налудничаво" твърдението, че неговият баща Васил е насилвал сексуално Кристина. Казват, че възрастният мъж се държал добре с нея, но при абсолютно никакви обстоятелства не се е случвало да прояви подобни желания. Според близки до Трайкови малко след убийството на децата дядото е приет в болница. Притеснил се силно, не издържал на стреса и здравето му рязко се влошило.

На него всъщност било кръстено и момченцето.

Не по-различно било и състоянието на съпругата му и на сестрата на Георги. Всички били разстроени от случилото се и тъгували за братчето и сестричето. Заставали категорично зад позицията, че в момента адвокатът на Кристина и нейните близки правели всичко възможно да я измъкнат от най-тежката присъда. Смятат, че юристът, който я защитава, ще измисли още "лъжливи" версии, с които ще опитва да я спаси.

Роднини и приятели на Георги отричат категорично и твърдението, че децата са се страхували от него.

"Те го обичаха толкова много - разказва познат на мъжа. - Васил все се гушкаше в него. Обикаляше го с думите "тате, тате". Малката също беше привързана към Жоро. Той я наричаше "на тати принцесата". Не можете да си представите за рождените им дни, за кръщенетата какви празненства вдигаше. Искаше малките да са щастливи. Канеше цялата си рода, приятелите си. Балони, големи торти. Васко и Ивончета тичаха щастливи и весели.

Той ги гледаше

с такава любов

Отворете фейсбук профила му дори. Там ще видите. Толкова снимки имаше с тях и на всичките - все прегърнати."

Според близките на Трайкови в нито един момент Георги не е използвал като заплаха това, че ще вземе децата. Той искал да са при него, защото се притеснявал за състоянието на жената и от това то да не се отрази на тях по неприятен начин.

Казвал, че просто иска малките да са щастливи и да се чувстват добре. Твърденията, че е обиждал Кристина и я е наричал с грозни епитети, също се отричат. Негови познати казват, че той не е проявявал агресия срещу тях. Не ставал такъв и когато пиел алкохол на събиране. Говорел съвсем нормално и дори не повишавал тон.

Самата Дунчева също не им изглеждала притеснена. Не знаят защо е споделяла пред своите роднини, че се страхува от него. Усмихвала се и говорела с приятелите му нормално. Всички около мъжа обаче знаели, че жената все пак на моменти изпада в кризи, които трябвало да лекува.

Още "по-неадекватна" според близките на Георги била и теорията, че не тя, а той е посегнал на децата. Те дори отказват да коментират тези твърдения. Смятат, че това категорично е доказано още в самото начало, след като тя е заварена в стаята с тях, а на по-късен етап сама е признала за престъплението. Те изтъкват като факт и това, че жената се е заключила в стаята, което е принудило бащата и полицията да разбият вратата, за да влязат. Още тогава

тя не

изглеждала адекватна

и казала: "Нали искаха да ми ги вземат, нека ми ги вземат сега."

В момента близките на Трайков не знаят как той ще продължи напред. Казват, че децата били целият му свят, а оттук нататък за него животът щял да бъде много труден. Опасяват се, че мъжът може да посегне на живота си след случилото се с тях. Страхуват се и за състоянието на родителите му, които също не можели да повярват, че това, което стана преди дни, е истина. Приятели и роднини на Георги категорично искат Кристина да лежи доживот в затвор, за да може "поне малко да си плати за сторенето от самата нея". Те са сигурни, че така тя няма да изкупи вината си, но смятат, че ако излезе на свобода, ще бъде прекалено опасна за околните.