Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 82 г. внезапно почина проф. Александър Чирков. Ето какво разказа той за своята кариера и мечтите си точно преди една година пред "24 часа".

- Проф. Чирков, неотдавна от Правителствена болница съобщиха, че за първи път в България са присадили бял дроб. После се появи съобщение, че преди много години вие сте направили първата белодробна трансплантация. Къде е истината?

- Моят екип в болница “Св. Екатерина” я направи на 21 август 2003 г. Трансплантирахме едновременно бял дроб и сърце. Пациентката бе 26-годишно момиче с вродена сърдечна аномалия. С тази операция изпреварихме всички страни от Югоизточна Европа и Италия. 17 г. преди това първи в Източна Европа направихме сърдечна трансплантация.

- Оттогава са минали повече от 30 г. Спомняте ли си тази операция?

- Разбира се. Имаше страхотен отзвук. Беше през май 1986 г. Пo тoвa врeмe стотина бългaри се нуждаеха oт приcaждaнe нa cърцe. В cпиcъкa бe и 11-гoдишният Ивaн oт Кърджaли, който страдаше от тeжкa cърдeчнa нeдocтaтъчнocт заради врoдeнa кардиомиопатия. Донор стана 21-гoдишно момче в мозъчна смърт след катастрофа. Трaнcплaнтaциятa бе уcпeшнa.

Иван остана

8 мeceцa в

бoлницa,

изписахме го здрав.

Изненадата в света бе огромна, защото именно в мaлкa кoмуниcтичecкa Бългaрия бe извършeнa първата сърдечна операция в Източна Европа. Иcпaния и Пoртугaлия oщe нямаха уcпeшнa трaнcплaнтaция. В Coфия приcтигнaха лeкaри oт цял cвят. Мocквa изпрaти здрaвния cи миниcтър, зa дa види c oчитe cи кaквo ca нaпрaвили бългaрcкитe кaрдиoхирурзи.

- Как се случи така, че именно в България стана първата трансплантация в Източна Европа. Имам спомени от тогава, че медицината не беше на световно ниво.

- Ако не беше Людмила Живкова, нищо нямаше да се случи. Тя потърси контакт с мен. После се запознах с Живков - много мъдър държавник.

- Кога се запознахте с Людмила Живкова?

- През 1979 г. във Франкфурт. Срещна ни тогавашният български посланик. Поискала да се запознае с мен, защото чула, че хора от властта са идвали за операция в Германия. Като разказах за успехите си, ме покани да започна да правя подобни операции в България. Обясни ми, че вуйчо ѝ Атанас Малеев е министър на здравеопазването и ще направят всичко нужно, за да подпомогнат работата ни.

Прeз 1984 г. се върнах в България с 16 лекари от Германия и подписах договор за създаване на болница за сърдечна хирургия. Изграждането на болница “Св. Екатерина” не струва и лев на българския данъкоплатец. Построена бе със средства на спонсори от Западна Европа и САЩ. Така прeз 1988 г. открих първата мoдeрнa кaрдиoлoгичнa бoлницa “Света Екатерина”. Както казах, здравният министър на Михаил Горбачов Евгений Чазов не можеше да повярва, че в България има толкова добре развита болница. Канеха ме да оперирам в Арабския свят. В Иран ме наградиха с медал за заслуги, обучавахме екипи в цяла Турция, в Гърция, в Украйна... За съжаление, всичко, което направихме, замря.

- След като ви отнеха болницата... Този факт ви натъжава, макар че са минали почти 15 г. (На 18 юни 2005 г. е уволнен от тогавашния здравен министър проф. Радослав Гайдарски - б.а.) Още ли сте обиден?

- Не съм обиден. Неприятно ми е. Става дума за принципи. Не е нормално да изградиш нещо от нулата и да ти го вземат.

Все едно да ти

отнемат детето

Дълго смятах, че несправедливото ми уволнение ще бъде поправено.

- Разбирам, че не сте доволен от нивото на медицината в България.

- Всичко спря, след като ми взеха болницата. И то по изключително несправедлив и нецивилизован начин. Балканско поведение.

Аз много експериментирах как да се пази сърцето. По време на операции не само да шиеш като обущар, а да се пази психофизиологията на сърцето. Разбирате ли, присаждането на сърце не е шивашка работа – вземаш едно сърце и го слагаш в друго тяло. Различни специалисти трябва да работят в синхрон. Създадох подготвени кадри по вирусология и имунология. Но най-важното, лекарите имаха хуманни подбуди, а не мислеха само за собствения си джоб и собственото си издигане.

- Какво трябва да се направи според вас, за да достигне България сега световните стандарти в медицината?

- Сега се занимавам да построя най-добрата клиника във Варна. Като разгледа проектите, еврокомисарят по здравеопазването каза, че никога не е виждал такова нещо. По тях работят няколко много известни компании, които само с това се занимават - от Австрия, Германия и Америка. Искам да изградя болницата, за която мечтая - да има клонове навсякъде, да поканя хора от най-добрите структури в България да обучават непрекъснато докторите.

- Какво означава непрекъснато?

- В България трябва да се създаде колегиум от най-добрите, доказали се доктори от страната и чужбина, които да правят семинари с лекарите, примерно на 6 месеца. И на всеки 4 г. да ги ресертифицират дали са в крак с най-новото в медицината.

Това се нарича continuous medical education (продължаващо медицинско обучение). Още преди 20 г. искахме да въведем постоянно обучение за лекарите и сестрите.

Това ги задължава да четат непрекъснато и след 4 г. да се ресертифицират – да се разбере дали са на ниво. Няма да ги изпитваме като ученици, но ще разберем дали четат. Пациентите ще спечелят, ако по този начин непрекъснато подготвяме лекарите и ги стимулираме да се развиват. Те се втурват да печелят пари, а не се усъвършенстват. Но лекарите трябва да се учат на морал и на отношение към пациентите.

Казах вече -

ние не сме

обущари

и шивачи

Не трябва само да познаваме тялото на човека, не само да го лекуваме, а да го направим щастлив, да е сигурен, че повече няма да страда.

- Кога ще е готова болницата ви във Варна?

- Надявам се до 2 г. Тя е много необходима за хората. Но за да се оправят нещата в България, има няколко важни неща.

Много ми се иска в България

да се въведе

още в първи

клас час

по социална

мисловна

култура

- трябва да се мисли за човека, да се помага. Както е казал Сенека: “Не за училището - за живота да се учим!” В България няма грижа за човека. Това е лошото.

- В Германия има ли?

- Да. Да, има грижа за възрастните, бедните, самотните. Това е нормалното общество. Не като тук, където

се виждат

моменти от

маймунското

разбойничество

- Защо българите умират толкова често от сърце?

- Липсата на вяра разболява. Ако нямаш вяра, че нещо трябва да се постигне, не е добре за здравето. Завистта също разболява. Тя е продукт на примитивност. Ако човек е възпитан добре, ще може да овладява разрушителните отношения с другите. И да няма омраза.

Хората у нас са страшно стресирани, чувстват се бедни и нещастни - това също влияе.

Освен това българите не спазват нормален режим. Не спортуват, Пушат, пият. Хранят се с много мазнини, с пържено. Трябва да се яде печено месо, без много мазнини, пилешко, агнешко.

Най-тежко е на възрастните хора. Не са създадени структури за болните и самотните. Хранят се лошо. Това много ме измъчва.

- Вие как се поддържате в добра физическа и здравна кондиция?

- С основни правила – движение, умерено хранене, общувам с приятни хора. Търсете моментите на радост.

Изгонете гнева

и злобата - те

съкращават

дните ви

Доказано е, че завистливите, злобните и отмъстителните хора умират много по-рано. Има голямо проучване в САЩ, че оптимистът живее 17 г. повече от песимиста.

Движа се всеки ден по 10-12 км в планината Шварцвалд над Фрайбург, а когато съм в България, ходя пеш.

- Като се връщате в България, освен с болницата във Варна с какво друго се занимавате? Останаха ли ви приятели тук?

- Имам много приятели – леви, десни, комунисти, от СДС, няма значение. Те са качествени, интелигентни и честни. Много от тях имат желание да изграждат структури, които да улеснят взаимоотношенията между хората и да направят живота по-добър.

Визитка

Проф. Александър Чирков е роден през 1938 г. в Лом. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г. През 1966 г. заминава за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Последователно работи във Франкфурт и Фрайбург, а през 1981 г. става професор в Университета във Фрайбург. Специализирал е детска сърдечна хирургия в САЩ. През 1986 г. извършва в София първата трансплантация на сърце в целия Източен блок. Женен за германката Мариане, има 3 дъщери, 1 син и 6-има внуци.