Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Нейнски
Надежда Нейнски

Бившата външна министърка и доскорошен посланик на България в Турция Надежда Нейнски ще е българската кандидатура за главен секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, известна още и като Черноморски съюз.

Още следващата седмица българското правителство трябва да одобри номинацията на Нейнски, научи “24 часа”.

Кандидатурата за главен секретар на организацията ще затвърди ангажимента на България към Черноморския регион, мотивират се от правителството.

Дотук свой кандидат за главен секретар на ОЧИС е издигнала Украйна, като това е техният зам.-министър на външните работи Васил Боднар.

Нейнски бе посланик на България в Турция от средата на 2015 г. допреди седмица. И реално имаше един от най-дългите посланически мандати, като престоят в Анкара първоначално бе удължен заради българското председателство на Европейския съюз, а впоследствие и заради двегодишната блокада на разговорите между правителството и президента Румен Радев за дипломатическите рокади.

За поста в Анкара вече бе договорен досегашният български посланик в Париж Ангел Чолаков - бивш съветник на премиера Бойко Борисов. Радев се е съгласил на новото назначение на Чолаков, след като правителството даде мястото във Франция на неговия съветник Николай Милков.

Създаването на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество става през 90-те години по предложение на Турция. В момента в нея членуват Aлбaния, Aрмeния, Aзeрбaйджaн, Бългaрия, Грузия, Гърция, Мoлдoвa, Румъния, Руcия, Cърбия, Турция и Укрaйнa.
ОЧИC има за цел подпомагането на регионални проекти в туризъм, търгoвия, финанси, комуникации, транспорт, енергетика, здравеопазване е пр.

Основен стратегически проект на организацията пък е изграждането на магистрален пръстен по бреговете на Черно море.
През миналата година България бе ротационен председател на организацията.