Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Треньорът Стойчо Иванов.
Треньорът Стойчо Иванов.

Вероятно е починал от коронавирус, имал двустранна бронхопневмония и температура

Един от най-добрите треньори по борба в България - Стойчо Иванов, който е открил братята Васил и Георги Илиеви, вероятно е починал от коронавирус, споделят негови близки. Почувствал се зле, имал температура и няколко дни се лекувал вкъщи под контрола на личния си лекар.

Състоянието му обаче се влошило

и се наложило да бъде настанен в болница, където му открили двустранна бронхопневмония. Въпреки надеждите обаче той издъхнал на 67-годишна възраст.

Семейството и приятелите му категорично отказват да коментират последните му дни, а желанието им е Стойчо Иванов да бъде запомнен с добротата и всеотдайността си в залата.

“Той знаеше кое дете да поощри и кое да смъмри - споделя пред "168 часа" Радослав Палчев, треньор и колега на Иванов. - Беше много човечен. Имаше подход към хората и към децата. Това може би е изградено с годините. Стойчо имаше голям опит, но го носеше и в характера си. Децата го харесваха. Магнетична личност. Познавам го може би от 2000 г., когато той беше изпълнителен директор на спортния клуб. Аз бях състезател в детска възраст. По-късно станах треньор и през последните години работехме заедно с най-малките.”

Дори след като миналата година се пенсионира, Стойчо Иванов не излиза от залата, а продължава да отдава цялото си време на любимото си занимание. Държи да ходи с децата и по състезания, за да им дава кураж.

“За последно бяхме на турнир в Самоков

в края на октомври - обяснява Палчев. - Може би това беше около седмица преди той да се разболее. Всичко мина добре и още на първия ден Стойчо се прибра с половината отбор, а аз останах за втория ден, за да довършим финалите. Чувахме се постоянно по телефона и той ми каза, че с тези медали, които ги имаме, трябва да вземем трето място на отборното класиране. Той умееше да наблюдава нещата и знаеше как ще се развият. Само че бяхме леко ощетени. На трето място сложиха домакините, но впоследствие се обадихме да направим справка и се оказа, че са направили грешка. Справедливостта възтържествува по-късно и ни дадоха купата.”

След този турнир Стойчо Иванов трябвало да пътува и до Пловдив заедно със своя колега и скъп приятел Валентин Райчев, който е олимпийски шампион по борба, майстор на спорта, а в момента - старши треньор, но се почувствал зле и не успял да го посети.

“Планувахме да отидем заедно при нашите приятели, турнирът беше сериозен, но за съжаление, той не успя - споделя пред "168 часа" Райчев. - Стойчо беше авторитет, затова и не желая да говоря за последните му дни. Беше мой треньор като дете, след това се превърна в скъп приятел и мой кум. Невероятен човек, изключителен специалист. Много уважаван от родители и състезатели, които печелеха индивидуални и отборни първенства.

Той учеше първо на уважение към всеки, който е влязъл в спортната зала. Контактуваше с родителите на децата. Това е невероятно педагогическо отношение към спортиста. Да не говорим за психологическия ефект, че той е баща и майка в залата, както и всички ние.”

Стойчо Иванов учел децата на дисциплина,

на ред и на последователност - на качествата, които той носел като човек и искал да ги създаде и у тях.

Междувременно се грижел добре за къщата и за прекрасното си семейство.

Любимият треньор има син - Слави, който е шампион на България за кадети, и дъщеря - Надя, работеща в престижна софийска фирма.

Все още на всеки един от семейството и приятелите му е трудно да повярва, че такъв невероятен човек е поел по пътя към вечността.