Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През юни го спират за проверка, но той все още не e издирван с европейска заповед

Арестуват го преди дни в апартамент на българи в град Ладисполи, близо до Рим

Юни 2020 г. Карабинерите в град Чивитавекия спират за проверка българин на име Любомир Лозанов. Преглеждат бързо документите му, питат го и по какъв повод е в Италия. Записват, че 36-годишният чужденец е влязъл в страната, а минути след това го пускат.

Абсолютно никой от тях не подозира, че точно в този момент в родната му страна има съмнения, че в началото на годината той е убил приятелката си Антониа Венциславова. По това време обаче властите в България все още не са го обявили за издирване, липсва и европейска заповед за арест.

Така Лозанов е пуснат да се разхожда свободно из Италия, докато у нас близките на изчезналата жена, чиито останки бяха открити край Радомирско, са повече от сигурни, че именно той е замесен в случилото се с нея.

Любомир обаче напуска България 4 дни след фаталния 7 януари, след който следите на Антониа са безвъзвратно изгубени. В следващите дни, седмици и месеци роднините и приятелите й правят отчаяни опити да се свържат с него, но без успех. Звънят му по телефона, но той не вдига. Пишат есемеси, искат да говорят и с негови близки. Отчаяно се опитват да разберат как е приключила срещата между двамата.

За никого не било тайна, че Венциславова се е видяла точно с него, преди да бъде зверски убита. Споделила както пред майка си, така и пред най-близките си приятелки, че той има намерение да замине в чужбина и двамата ще говорят очи в очи за последно.

Когато обаче не се прибрала няколко дни подред и не отговорила на обажданията, те вече знаели, че нещо лошо се е случило. Обявили жената за издирване, а властите започнали да търсят Любомир.

Първоначално информацията за местонахождението му е колеблива. Самата Тони казала пред приятелка, че той трябвало да замине за Австрия, където ще бъде приютен от познати. Те щели да му помогнат да си намери работа и квартира. Дали Лозанов е стигнал дотам, остава неясно.

Факт е, че през юни карабинери го засичат в Чивитавекия. Властите все още изпитват затруднения да кажат категорично кога точно мъжът е преминал италианската граница. Сега трябва да бъде изяснено дали това се е случило, преди Италия да затвори границите си заради коронавируса, или след разхлабването през май.

Рутинната проверка тогава не притеснила особено Лозанов. Неговото име все още не фигурирало в европейската система на полицията, поради което властите в Ботуша нямало как да го арестуват и той получил в подарък още няколко дълги месеца свобода.

Едва след края на лятото, когато българските служби обявили Любомир за издирване, италианските власти мигновено направили връзката. Те установили, че мъжът вече не е в Чивитавекия, а се намира в Ладисполи - малък град и община в провинция Рим в регион Лацио с население 40 хил. жители.

Така стигат до него на 12 ноември. Следите му водят до апартамент, в който живеят двойка българи. Мъжът и жената приютяват Любомир, без да подозират, че в България се издирва за най-тежкото престъпление. Карабинерите изкарват мъжа от дома с белезници на ръцете и го водят директно в затвор в град Риети.

Новината за ареста бързо е съобщена на роднините на Антониа. Тя е като глътка свеж въздух за тях след всичко което им се случва. В момента те очакват Лозанов да бъде екстрадиран у нас.

"Всички познати на Тони се надяваме това да се случи по възможно най-бързия начин - казва пред "168 часа" една от най-близките й приятелки. - Това, което все пак ни успокоява, е, че вече не е на свобода. Важно е, защото досега не беше така и имаше единствено съмнения за мястото, на което се укрива. Радваме се, че го откриха."

Ако екстрадацията на Любомир у нас се случи скоро и има достатъчно събрани доказателства, че е убил 30-годишната жена, той ще бъде съден за най-тежкото престъпление.

До момента остава непотвърдена информацията дали неговият баща е човекът, разказал пред властите за убийството, извършено от сина му. Твърди се, че след жестокото посегателство над Тони Любомир споделил всичко на възрастния си роднина и го помолил за помощ.

Двамата скрили трупа в куфар и го заровили в земята. Когато обаче жената била намерена, полицията започнала да разпитва най-близките й хора. Така стигнали и до последния човек, с когото се е видяла - нейния приятел. Властите се насочили към баща му, тъй като не го открили на нито един адрес. По време на разпита Лозанов-старши не се сдържал и признал за престъплението.