Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В САЩ глобализмът се зае да ремонтира демокрацията

Като гледат патакламите в САЩ, някои мислещи глави приемат желаното за действително – американската империя преживява тежка вътрешна криза, която неминуемо води до разпад и възникване на „многополюсен“ свят.

По същия начин вероятно още по-мъдрите глави на древността са гледали на гражданската война в Рим от 49 до 48 г. преди Христа. Както е известно, тя

погребва

Републиката

и възцарява

Империята,

но от това Рим става още по-могъщ, а достъпният свят - още по-еднополюсен. Настъпва упадък, но дългоочакваният разпад идва едва след няколко столетия.

Същото ще се случи и сега – след кратък период на неуредици. Империята ще стане по-могъща, а нейната официална резиденция ще си останат САЩ. Това, което виждаме в момента, е сблъсък между глобалния характер на Империята и локалния характер на американската демокрация. Той пречи и трябва да се реформира.

Сблъсъкът ще се разрази още по-свирепо през декември, защото делата за изборни фалшификации ще стигнат до Върховния съд, а в щата Джорджия на 5 януари ще се разиграят наведнъж 2 сенаторски места. Ако демократите ги спечелят, това ще им даде възможност да направят

основен

ремонт на

американската

демокрация

Или поне да опитат. Засега плановете им включват увеличение на щатите от 50 на 52 или 54, допълване на Върховния съд с още 4-ма съдии и зелени карти за около 20 милиона нелегални имигранти. Така “локалната” партия на републиканците ще се свие в ъгъла, а “глобалната” партия на демократите ще им даде пълен монопол над властта за още 5-10 години и тя ще може да прекрои и устройството на САЩ, и на света.

Всичко, което сега се случва в САЩ, а и в света, е битката между Империята и Републиката. Тя обяснява защо такъв странен нарцис като Тръмп успя да направи пробив. Но обяснява и защо следващият президент на САЩ е малко сенилен и както личи по всичко – корумпиран, но големите медии изобщо не го забелязват.

Тя обяснява и политиката на идентичностите, и срива на левите партии по света, и Истанбулската конвенция, и странната постчовешка митология, която ни се натрапва противно на всякаква логика. За да разберем и САЩ, и България, трябва да го погледнем от ракурса на световната система, която налага своята воля на нациите, а те се съпротивляват. И тогава всичко странно става логично. Да речем, че това е

ракурсът на

един “Облак”,

който се носи

над народите

и не се ограничава нито от национални интереси, нито от граници, нито от традиции. Не бих го нарекъл Олимп, защото той все пак е на земята и всеки турист може да го изкачи.

“Облакът” е просто една метафора без претенции за дълбочина. Как се формира той? Да вземем която и да е голяма интернационална компания, например американския създател на елитни телефони, наречен “Круша” (или може би “Ябълка”, няма значение). Телефоните ги произвежда друга компания в Китай, стотици фирми ги продават по света, а “Круша” е само технологична платформа, която разработва и държи патентите, като формира печалбата си в офшорки, за да не плаща никакви данъци на държавата.

Нормално е “Круша” да ненавижда Тръмп. Той спря договорите за презокеанска търговия, промени НАФТА и налага все по-високи защитни мита срещу Китай. Ако продължи в същия дух, “Круша” ще трябва да пусне кепенци.

Така са хиляди и хиляди световни фирми. Те са “Облакът”, който не признава ни нации, ни демокрации. В него има своята скромна лепта и България. Ако някоя наша фирма има приходи от 1 милион лева и нагоре, то поне част от печалбата ѝ със сигурност се формира в някоя офшорка.

Но да се върнем в САЩ. Само преди 30-40 г. големите компании си отчитаха печалбите в САЩ и плащаха корпоративни данъци от по 30, 40, 70 процента. Те можеха да избягнат данъка, ако инвестират в производства. Днес обаче не плащат нито стотинка, а тъкмо обратното – те вземат от държавата.

Например

най-богатият

човек в света

е Джеф Безос,

собственикът на “Амазон”. Печалбите му са астрономически, особено в условията на COVID-19. Дори след развода, който го раздели с десетки милиарди, днес богатството му е близо 200 милиарда долара. Има прогнози, че още през 2026 г. той ще бъде първият трилионер на планетата. Браво!

Оказва се обаче, че хиляди служители на “Амазон” получават от държавата купони за храна – заплатите им са толкова ниски, че ще умрат от глад. Следователно бюджетът взема от средните американци, за да субсидира най-богатия човек на планетата!

И кой е най-опасният му враг? Този, който иска да налага митата и протекционизма – Тръмп!

И какво прави Безос? Просто купува най-влиятелния американски вестник, “Вашингтон пост”. Същият, който едно време свали Никсън от поста. Същият, който вече 4 години води люта храчна битка срещу Тръмп. Напоследък се говори, че Безос се кани да купи и телевизионната компания CNN. Тя също от сутрин до вечер

рисува Тръмп

като малоумен

садист и

човекоядец

Само примерът с Безос, а такива са стотици, би трябвало да обясни защо големите американски медии вече 4 години обявяват Тръмп за Луцифер, Хитлер и Сталин, взети заедно.

А той не е дори и Чарли Чаплин, той е просто един минувач, който видя златна политическа ябълка да се търкаля на улицата и я вдигна.

Ако, да речем, Тръмп изобрети лек срещу рака, медиите ще го обвинят, чe е замислил геноцид срещу човечеството. На тези избори главният аргумент на демократите беше точно такъв – Тръмп е убил над 200 000 американци собственоръчно, защото не е взел мерки срещу COVID-19 навреме. Самият Байдън съвсем сериозно го изръси на последния предизборен дебат.

Всеки здравомислещ човек би трябвало да каже – чакайте малко, все пак вирусът не е подвластен на президента! И най-малкото в САЩ, където решенията за всякакви карантини и болнични легла се вземат от местните кметове и губернатори. Ако са демократи, те правят точно обратното на това, което ги съветва Тръмп!

Това сочи нормалната човешка логика. “Облакът” е спуснал такава мозъчна мъгла, че в нея човек не вижда на две педи от носа си. Разчита само на това, което чува, а чува само това, което му крещят мегафоните на “Облака”.

А защо именно Байдън? Много просто - Байдън е дългогодишен сенатор от щата Делауер, който в момента е най-привилегированата офшорна зона в света. Любимото седалище на “Облака”. Байдън защитава и доизгражда първенство на тази офшорка в Сената от 1972 година до 2008 г., когато става вицепрезидент. 36 плюс 8 години вярна служба на “Облака”. Стар бил, корумпиран бил, вече не си спомнял за какво изобщо кандидатства. Какво значение има това?

Виждате сами, че

изборът на Байдън не

е никаква случайност,

ако гледаме от ракурса на “Облака”. Но за любителите на “многополюсния свят” ще добавя още една горчива чаша – забелязвате ли, че всички световни офшорки извън САЩ вече са почти ликвидирани? Дори могъщата в миналото Швейцария вече е прозрачна. Постоянни разкрития и атаки тресат Кипър, Кайманите, Сейшелите, но никой няма проблеми в САЩ! Как смятате, накъде върви светът?

Засега дотук. По-нататък ще се спра на другите елементи от дневния ред на “Облака”, които обясняват всичко, което ни се струва нечовешко, нелепо и необяснимо. Например защо левите партии решиха да си сменят пола, а десните неочаквано се оказаха герои на работническата класа? За това – в следваща статия.