Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НИВО: Испанците строят "Дунав мост 2" с модерна техника.
НИВО: Испанците строят "Дунав мост 2" с модерна техника.

 

Турските работници на магистрала "Люлин" са пребивавали незаконно у нас и има огромна разлика в заплащането им в сравнение с българските строители.
До тези заключения са стигнали след извършени проверки от Комисията за защита от дискриминация (КЗД).
Скандалът лъсна веднага след въвеждането в експлоатация на първата изцяло завършена магистрала у нас.
"Дали сме случая за образуване на наказателно производство, защото на базата на предоставените ни от фирмата документи сме установили престъпни данни, касаещи разрешиителния режим за работа на чужденци от страни извън ЕС. На практика изобщо не е ясно на какво основание са пребивавали турските работници в България", коментира доц. Ирина Мулешкова, докладчик по преписката, образувана в Комисията за защита от дискриминация (КЗД). "Открихме и
доста голяма разлика
в заплащането между българските и турските строители", допълва експертът.
От комисията се опасяват дали покрай неясните критерии за избора на строители у нас, не са дошли и хора, нарушили закона и такива с криминални досиета.
От решение №100 на петчленен състав на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е видно, че са установени престъпни данни около ангажирането на турски строители за изграждането на пътното съоръжение.
"Самосезирахме се, защото считаме, че има данни за престъпление при привличането на работна ръка от Турция и считаме, че това е много сериозен казус, по който прокуратурата трябва да се произнесе и при констатирани нарушения работодателят да бъде санкциониран - категоричен е председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) Кемал Еюп пред "168 часа". - При това трябва да уточня, че не се касае само за "Мапа Дженгиз", а и за подизпълнителите є", добавя Еюп. От комисията настояват
магистратите да проверят
законно ли са работили в България строителите от Турция и спазени ли са нормативните актове в страната при ангажирането им за полагане на труд на чужда територия.
"168 часа" се свърза за мнение и с представители на турския консорциум както от офиса в София, така и с този в Мало Бучино, но оттам не пожелаха да вземат становище по случая. Въпреки отправените им въпроси до редакционното приключване на броя от прокуратурата също не дадоха информация докъде е стигнала проверката по сигнала на Комисията за защита от дискриминация (КЗД).
Друга турска фирма - "Алкомет", преди време също е била проверявана за аналогичен случай с неравностойно заплащане на българи и турци.
"Получихме жалби, проверихме ги, но нищо от изнесеното не се потвърди", каза за "168 часа" Кемал Еюп и похвали шуменския инвеститор, че стриктно изпълнява българското трудово законодателство.
Според шефа на КЗД обезпокоителен е фактът, че и фирми от страни членки на ЕС допускат нарушения спрямо българските работници.
Класацията
на нарушителите се води от гръцки фирми, които не могат да бъдат открити на адресите им по регистрация. Куриозен е случаят според председателя с гръцкото дружество "Еврошус", което построило отделни тоалетни за българи и чужденци. Касае се за дискриминация в пълната є форма, уточняват експерти. Все пак след намесата на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), незаконната практика е била преустановена, с предписание да не се повтаря.
Междувременно Комисията за защита от дискриминация (КЗД) започна проверки и срещу други водещи строителни фирми с чуждестранен капитал за неспазване и нарушаване на трудовото законодателство в страната. За непряка дискриминация по признак "гражданство", свързано с неравностойно заплащане на наетите строителни работници - българи и чужденци, е разследвана и испанската компания "ФЦЦ Конструксион" С. А. - научи "168 часа" от председателя на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) Кемал Еюп. "За първи път от създаването на комисията въз основа на сериозни сигнали се налага да предприемем такива мащабни действия с оглед предотвратяване последиците от дискриминационни действия срещу български строителни работници. Те са ощетени от нееднакво заплащане на труда им, в сравнение с този на чужденците и затова реагираме адекватно" - аргументира се Еюп.
Сигнал за сериозно ощетяване на български строителни работници, които участват в строителството на Дунав мост 2 при Видин - Калафат до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е подал и новият министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той се жалва пред дискриминационната комисия, че размерът на месечните трудови възнаграждения на българските работници е
много по-нисък
в сравнение със заплатите на испанците. Не са спестени и някои скандални практики, прилагани от испанския работодател. За разлика от испанските си колеги при лоши, зимни условия българските строители били принуждавани да излизат в неплатен отпуск. На всичкото отгоре за времето на престоя чужденците даже получавали допълнително трудово възнаграждение.
"Случаят е
повече от скандален
С моя заповед е разпоредена спешна проверка на испанската фирма "ФЦЦ Конструксион - клон България" по сигнал от транспортното министерство", каза шефът на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) Кемал Еюп. Образувана е преписка под номер 74, като компанията ще бъде проверявана по признаците гражданство и защита при упражняване право на труд.
По закона за защита от дискриминация полицията, като орган на МВР, трябва да съдейства на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) при "принудителното събиране на доказателствен материал". Основният мотив за започване на производство от Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е нееднаквото третиране на български и чуждестранни работници. Българите, които са близо 500, получавали
едва 350 лева
месечна заплата, а испанците, които са само 86 души, получавали по над 1500 лева.
Според Еюп започващата проверка освен по българското законодателство ще бъде и по европейските стандарти, тъй като испанската компания използва средства от Европейския съюз по Програма ИСПА.

Кемал Еюп
Кемал Еюп