Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Министерският съвет ще може да преразпределя пари от държавния бюджет от министерства по бюджета на други институции, включително към Националната здравноосигурителна каса. Това решиха депутатите, след като приеха на второ четене промени в Закона за публичните финанси.

Мотивите за това са във връзка с динамичното развитие на пандемията от COVID-19 и разрастването в Европа и в света на заболеваемостта, особено през зимните месеци. Това налагало да се даде гъвкавост на правителството при разходите за мерки срещу пандемията. Средствата ще се осигуряват за сметка на реализирани икономии по бюджетите на министерствата и други разпоредители с бюджети.

Друга промяната е по консолидираната фискална програма дефицитът да се вдигне от 2 на 3% от БВП. Той може да надвиши 3% при извънредни обстоятелства, извън контрола на Министерски съвет.

Годишният ръст на разходите да може да бъде по-висок от този на потенциалния БВП. Записано е обаче допълнително условие това да бъде допустимо само при извънредни обстоятелства или при наличие на компенсаторни мерки, които увеличават приходите. При изчисляването му няма да се вземат предвид парите, които идват от Европейския съюз и съфинансирането по проектите.