Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вместо грипни ваксини – домашен арест?

В тази държава се напомпва официална “геронтофобия” – омраза към възрастните хора. Мине не мине, и все са виновни за нещо. Все трябва да се наказват. Това е самоубийствена нагласа за застаряваща нация като България.

Гледам аз онзиден по телевизията как уважаемият доц., д. м., м. д. и главен държавен здравен инспектор г-н Ангел Кунчев обяснява грижите за възрастните хора в условията на COVID-19.

Сценариите били три, все репресивни

Най-леката опция е да се въведат часове, в които хората над 65 г. да могат да излизат (едно време се е прилагало за евреите). Втората е да бъдат ограничени на определено разстояние от дома. И третата – пълна изолация. Изобщо да не можеш да си подадеш носа навън.

Много меко, казвам аз. На хората над 65 г. трябва да им се забрани и да имат деца. Не че са застрашени, но все пак. Освен това трябва да им се забрани да гласуват. Да им се спрат пенсиите, да им се отнемат шофьорските книжки, кредитните карти, а вратите им да се блокират с резета отвън и да се запечатат.

А може би най-добре е всичките милион и половина българи над 65 г. (приблизително) да бъдат

социално изолирани на остров Белене,

където храната да им се спуска с парашут. След 4 години ние с ликуване ще посрещнем на острова и самия доц. Ангел Кунчев.

Хитлер знаеше как да решава проблемите с нежелателните прослойки, но уви, в наше време тези умения са позабравени. Затова се прибягва до едни половинчати мерки, от които ползата е никаква.

Но стига черен хумор. То отдавна е ясно, че в българското здравеопазване са заменили понятието “грижа” с понятието “наказание”. Да се грижиш, според българската здравна мисъл означава да налагаш рестрикции, карантини, забрани, глоби и домашен арест.

Наивно е да смятаме, че думата “грижа” има друго значение - например безплатни и леснодостъпни тестове, прегледи, дефицитни лекарства или ваксини. Комунизмът се отиде.

Вярно, ако се съди по изявленията на здравните органи по телевизията, всички пенсионери в България могат да се ваксинират безплатно за грип. Но истината е, че никой не е ваксиниран – нито безплатно, нито с пари. Говори се, че внесли някакви ваксини, но те веднага се изпарили неизвестно къде. Затова

вместо ваксини – карантини.

Толкова е лесно

А ваксината за грип е важна, тъй като според експертите, ако възрастен човек изкара грип и след това веднага се зарази с коронавируса, шансовете да предаде богу дух се увеличавали 6 пъти. Тъй като и без това при тази възрастова група смъртността при заразените е около 5 процента, правете му сметката.

И обратното - при младежите смъртността от коронавирус е близо до нулата. Това впрочем са западни данни, у нас медицинските власти не глезят обществото със статистика за заболяването по възрастови групи, етнос, пол и така нататък – все фактори, без които не може да се разработи смислена стратегия. Властта не казва, а журналята не питат.

Като не можеш да помогнеш, най-лесното е да въведеш забрани

През пролетта, когато България страдаше от остър дефицит на коронясани, властите забраниха дори да се посещават парковете и ги заградиха с жълти полицейски ленти - като че ли парковете са сцени на престъпления. После ги отвориха, но за деца с родители. А възрастните? Те имат дори повече нужда от разходка на чист въздух, тъй като много по-бързо губят естествения си имунитет.

Да затвориш възрастен човек вкъщи, означава да ускориш смъртта му независимо дали от коронавирус, или от скука. Убий го, за да се погрижиш? Ето какви интересни мисли се въртят в главите на българското медицинско началство не от вчера и онзиден. Боя се, че това се е превърнало в устойчива нагласа, в мироглед.

Един основен принцип в ръководството на хора е да не издаваш заповеди, които няма да се изпълнят. Аз не мога да си представя как поне една от трите мерки, оповестени от уважаемия доцент, ще бъде приложена. Как ще блокираш милион и половина българи у дома? Ще сложиш полицай с белезници на всеки вход?

Ще ги гониш по улиците със специално обучени кучета?

И до днес властта не може да наложи в магазините да се пазарува само с маски. Сега сме длъжни да ги носим и на улицата, но я се разходете - носят ги предимно възрастните. Е, тук-там се среща и просветен младеж.

Така е устроен човекът – възрастните са по-склонни да изпълняват наредбите. Те впрочем никога не къркат и не катастрофират зад волана, но това не пречи от време на време КАТ и присъдружните на КАТ журналяци да надават призив: Отнемете им книжките! Те са опасни!

Истината е точно обратната – възрастните са най-безопасните шофьори. Това показват всички статистики по света и у нас. Вярно, с възрастта рефлексите много или малко се позабавят. Но когато поемаш неразумни рискове, рефлексите не помагат. Помага опитът, който не ти позволява да поемаш неразумни рискове.

Възрастните пречат на здравната система, пречат на КАТ, пречат и на пенсионната система –

колко по-лесно щяха да се плащат пенсиите, ако нямаше пенсионери!

Но ако се огледаме наоколо, навсякъде възрастните хора работят. Те са пазачи в складовете и “секюрити” в магазините и офисите, те са артисти, строители, дърводелци и министри. Дори самият министър-председател е на 61 и само след 4 години трябва да му се забрани да излиза от вкъщи, ако се сбъднат сценариите на уважаемия доцент Ангел Кунчев. А пък ако се сбъднат поривите на мислителите в КАТ, повече да не кара джипката. За кого би гласувал той, ако ГЕРБ го прогони от волана?

Ако използвам един от любимите лафове на нашия премиер, то “да обиждаш пенсионерите, е като да биеш таралеж с гол задник”. Геронтофобията е най-опасна за властта. Става дума за милион и половина българи, които имат лошия навик да гласуват на изборите. Кажи-речи, половината електорат.