Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Въпросът е по-скоро принципен ­ дали има подвеждане за целите на репортажа”, коментират адвокати

Това е първият подобен скандал у нас

Кадри в ефира на Нова телевизия, на които плеймейтката Нора Недкова изпитва затруднения да каже кой е Ленин и моли водещия на предаването Мартин Карбовски да й подскаже, разпалиха война със сексуален характер.

Журналистът се сдоби с групови обвинения от дизайнерката Мегз и моделката Недкова, че в замяна на тв ефир е искал от тях сексуални ласки. Миглена Каканашева дори се обяви за създателката в България на движението MeToo, което тръгна от жертвите на сексуален тормоз в Холивуд. От заканите на замесените в историята става ясно, че ще отправят взаимни обвинения и в съда.

Това, което обаче е видимо за обикновения зрител от скандала, е, че

за цяло едно поколение известни

в момента жени

появата в национален ефир е най-висшият им стремеж. И често попадат в капана на собствената си наивност, че пътят, който трябва да извървят, за да бъдат водещи на предаване, е съвсем кратък.

“След участие в неговото предаване, което имаше много висок рейтинг, Мартин заговори да имам рубрика при него. Казваше, че той иска да се насочи към политическа журналистика, а аз да застана на неговото място. Радвах се много. Симпатизирах му безкрайно и му се възхищавах като на кумир.

За мен

да се уча от него и да го наследя, беше златна възможност

Не след дълго обаче той започна да ми прави комплименти и закачки.

Мислех си - те, мъжете, така се държат, въобразяваш си. После станаха директни покани”, започва разказа си Мегз. Нора Недкова също се присъедини към думите й, че и от нея журналистът искал нещо в замяна. Обещал й запис на предаване с нея, което да покаже на продуцентите, а я изложил в национален ефир.

Епизодът, който Карбовски излъчи в събота, е по повод

на 10 ноември и е озаглавен “Проект - Комунизъм за начинаещи”. В него водещият показва пропуските на родни плеймейтки в часовете по история. Не е ясно как са протекли предварителните разговори между водещ и участник, но очевидно Нора Недкова си е представяла съвсем различно предаване, в което да участва. В скандала е замесена и

Николета Лозанова,

за която Мегз твърди, че също се е отблагодарила на Карбовски за ефир.

Самата Николета отказа коментар по случая пред “168 часа”, но в интервюта тя многократно е казвала, че журналистът е неин добър приятел, затова едва ли би подкрепила обвинения срещу него. В предаване преди година двамата взаимно се присмиваха на Джулиана Гани и други плеймейтки.

“Пиcaх нa мeждунaрoднaтa oргaнизaция и щe дaм вcичкo oт ceбe cи, зa дa изгрaдим рaбoтeщ мeтoд зa aдрecирaнe нa прoблeмa у нac. Зaceгa

cъздaвaм инcтaгрaм cтрaницaтa @mеtооbulgаriа

и прикaнвaм вceки, кoйтo e имaл пoдoбeн прoблeм, дa cпoдeля. Cъщo - търcя cи aдмин зa cтрaницaтa. Някoй, кoйтo e личнo cъпричacтeн c кaузaтa и иcкa дa ce бoри зa нeя. Пишeтe ми в прoфилa нa @mеtооbulgаriа”, призова почти веднага след скандала Мегз.

Коментарите в социалните мрежи за стъпката, която е предприела, са противоречиви. Дори може да се каже, че тя не среща подкрепа от хиляди момичета, както е очаквала.

“Всичко правиш само за да си известна” е само един от коментарите по неин адрес в тази посока.

Журналистът Карбовски не закъсня и отговори на Миглена Каканашева.

“Направил съм повече от 600 филма. За първи път ми се случва някой, когото съм снимал, да повярва, че след реализирано интервю вече работи в медийния бранш. Това докарва смешни проблеми, чиято психиатрична същност аз явно подценявам. Затова по съвет на адвоката си трябва със съжаление да заявя, че ще съдя всеки човек и медия, които

разпространяват налудни версии

по мой адрес", написа Карбовски във фейсбук и това е единственият му коментар по темата.

Дизайнерката го заплаши с групово дело, в което се закани да привлече и други момичета. Тя атакува журналиста с думите, че той вече е осъждан два пъти.

В случките със съдебното минало на Карбовски обаче няма нищо със сексуален подтекст. Карбовски е признат за виновен за “преследване като форма на дискриминация” по дело, заведено срещу него от Радослав Стоянов през 2014 година. Тогава Карбовски е водещ на предаването “Предаването на Карбовски” по несъществуващата от 2014 г. TV7. Той е осъден най-вече за думите “гейове фашисти” по адрес на сексуалната ориентация на Стоянов.