Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джо Байдън СНИМКА: Ройтерс
Джо Байдън СНИМКА: Ройтерс

Към 10:15 Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън спечели щата Аризона, който му носи 11 места в Избирателната колегия, предаде Асошиейтед прес.

Победата на Байдън в Аризона, където Тръмп спечели преди четири години, нанася сериозен удар на шансовете за преизбиране на действащия американски президент, отбелязва Асошиейтед прес.

Аризона е гласувала за кандидат за президент на демократите само веднъж през последните 72 години.

Предизборният щаб на Джо Байдън концентрира усилия в Аризона, като обърна внимание на демографските промени, новите жители и намалелите симпатии към Републиканската партия сред населението на ключови предградия в този щат.

Към 10:00 ч. Президентът на САЩ Доналд Тръмп печели четири от петте гласа от Небраска в Електоралната колегия, а демократът Джо Байдън - един, предаде Асошиейтед прес.

Тази сутрин стана ясно, че Тръмп печели в Първи конгресен избирателен район на Небраска. Преди това той спечели и в Трети конгресен избирателен район, а също и щатския вот. Тръмп получава по един глас в Електоралната колегия за всеки конгресен избирателен район, плюс още два гласа за това, че е спечелил и щатския вот.

Победата на Байдън във Втори конгресен избирателен район, който включва и най-големия град в щата Омаха, е промяна в сравнение с 2016 г., когато Тръмп успя да спечели този район с малка преднина пред Хилари Клинтън.

Макар и сега Тръмп да печели с лекота самия щат, Небраска е един от само двата щата, които разделят гласовете си в Електоралната колегия.

През 2016 г. Тръмп спечели всичките пет гласа в колегията от Небраска.

Към 9:30 ч. Президентът Доналд Тръмп обяви, че печели колебаещите се щати Пенсилвания, Джорджия и Северна Каролина, предаде Ройтерс.

Агенцията отбеляза, че все още големите телевизии не са обявили прогнозни резултати от тези щати.

В реч в Белия дом Тръмп нарече "феноменални" резултатите от вчерашните президентски избори и изрази мнение, че вече е победител.

09:04 ч.: Тръмп спечели в Тексас въпреки опитите на демократите да привлекат щата на своя страна

Американският президент Доналд Тръмп спечели щата Тексас, който му носи 38 места в Избирателната колегия, въпреки усилията на демократите да привлекат избирателите от щата на своя страна, предаде Асошиейтед прес.

Големият брой предварително подадени бюлетини подхрани надеждите на демократите, че могат да сложат край на десетилетията на поражения в Тексас, където социологическите проучвания показваха, че преднината на Тръмп пред Байдън не е много сериозна. Тръмп обаче постигна втора победа в Тексас след изборите през 2016 г.

Резултатите от девет щати, сред които Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин и Северна Каролина, все още не са оповестени, отбелязва Франс прес.

Към 09:00 часа: Тръмп е прогнозираният победител в Айова, съобщават "Фокс" и Асошиейтед прес

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, е прогнозираният победител в Айова, даваща шест гласа в Електоралната колегия, съобщиха "Фокс нюз" и Асошиейтед прес, цитирани от ДПА.

Тръмп получава 53 процента от гласовете в щата, а Байдън - 45 на сто при преброени над 1,6 милиона гласа.

Президентската надпревара все повече се свежда до трите ключови колебаещи се щата в северните части на САЩ - Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин, които Тръмп спечели за републиканците през 2016 г.

Байдън има неголяма преднина при преброяването на гласовете в Електоралната колегия с 237 гласа срещу 210 за Тръмп.

Към 08.35 часа: Байдън печели в Минесота; Тръмп води в Невада

Демократът Джо Байдън печели в щата Минесота, която му носи 10 места в Избирателната колегия, предаде Асошиейтед прес.

Кампанията на Байдън в Минесота започна по-късно от тази на президента Доналд Тръмп, който организира няколко предизборни митинга в щата. Бившият вицепрезидент се възползва от нагласите срещу Тръмп и усилията на демократите в щата, които наблягаха в предизборните си послания на Ковид-19 и други здравни въпроси, предава БТА.

През 2016 г. на Тръмп не му достигнаха 1,5 процента, за да вземе Минесота и този път беше превърнал спечелването на щата в свой личен приоритет. Републиканците вложиха време и пари в изграждането на стройна организация на терен, за да мобилизират избирателите на Републиканската партия.

Последният кандидат за президент от Републиканската партия, спечелил щата, е Ричард Никсън през 1972 г.

Тръмп води в Невада при преброени 2 процента от гласовете, предаде ТАСС, като се позова на "Фокс нюз". Засега той получава 70,6 процента, а Байдън едва 27,6 на сто, но преброяването продължава. Невада дава шест от необходимите 270 места за победа в Електоралната колегия.

Отново според "Фокс нюз" Байдън вече е получил 227 гласа в Електоралната колегия, а Тръмп - 204.

Към 07:30 часа: Победа на Доналд Тръмп в Охайо, Тексас и Флорида

Републиканецът Доналд Тръмп побеждава демократа Джо Байдън в Охайо, който е един от най-важните се колебаещи щати. Прогнозата е на телевизия "Фокс нюз", предаде Ройтерс.

Охайо се смята за много показателен за избирателните нагласи в САЩ и победителят в този щат обикновено печели и президентските избори.

Преброяването на гласовете още не е приключило. Според екзитполове Тръмп получава 53,4 процента от гласовете, а Байдън - 45,2.

Според телевизията Тръмп печели също така в Тексас и Флорида - два щата от ключово значение за неговото преизбиране.

Президентът обаче губи от съперника си Джо Байдън в Аризона, където победи на изборите през 2016 г. Кандидатът на Демократическата партия постига победа и в Хавай.

Никоя друга голяма американска медия не е потвърдила още прогнозите на "Фокс нюз".

Към 06:57 часа: Байдън спечели в Аризона

Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън спечели в смятания за колебаещ се щат Аризона, който осигурява 11 гласа в избирателната колегия, съобщи телевизия Фокс нюз, цитирана от ТАСС.

Републиканците победиха в Аризона на всички президентски избори от 2000 г. Последният демократ, спечелил в югозападния щат, бе президентът Бил Клинтън през 1996 г.

По данни на Фокс нюз Байдън вече си е осигурил подкрепата на 223 членове на избирателната колегия, която официално избира американския президент. Президентът републиканец Доналд Тръмп засега има 148 електори. За победа в 538-членната избирателна колегия са необходими 270 гласа.

Надпреварата е оспорвана, като се изчакват резултатите от редица колебаещи се щати, които обикновено решават изхода от президентските избори в САЩ.

Към 06:46 часа: Джо Байдън печели изборите в Калифорния, Орегон и Вашингтон, Тръмп постига победа в Айдахо

Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън печели изборите в Калифорния, Орегон и Вашингтон - три бастиона на демократите на Западното крайбрежие, съобщиха Си Ен Ен и "Фокс нюз", цитирани от Франс прес.

Тези победи му носят гласовете на 74 електори. Така активът му до момента е 209 електори, а на президента Доналд Тръмп - 120 електори.

Тръмп печели изборите в Айдахо, 17-ия спечелен от него щат.

Според прогнозни резултати на "Фокс нюз" Байдън печели и в Аризона.

Все още се очакват резултатите от ключови щати като Флорида, Пенсилвания, Северна Каролина и Аризона, които могат да решат изхода от президентските избори.

Към 06:12 часа: Байдън засега води на Тръмп със 135 срещу 115/116 електори

Кандидатът на демократите за президент на САЩ Джо Байдън засега води пред президента републиканец Доналд Тръмп със 135 срещу 115/116 гласа в избирателната колегия, предаде Франс прес, като се позова на данни на местни медии.

За победа е необходима подкрепата на най-малко 270 електори от 538-членния орган, който официално избира президента.

Един глас в Небраска, където Тръмп спечели, но победителят "не взима всичко", евентуално може да отиде за Байдън.

До момента никой кандидат не е успял да отнеме щат, спечелен от противниковата партия преди четири години, отбелязва Франс прес.

Тръмп обаче изглежда печели в ключовата Флорида и води в няколко други спорни щати. Това прави изхода от надпреварата много неясен, въпреки че Байдън водеше убедително в националните проучвания.

Според допитвания кандидатът на демократите води в щата Айова (с шестима електори), където президентът републиканец победи през 2016 г. Тръмп обаче има преднина в по-големи спорни щати като Пенсилвания (20), Охайо (18), Северна Каролина (15) и Уисконсин (10).

Към 05:51 часа: Байдън печели в Ню Хемпшър, а Тръмп - в Мисури; досега демократът си е осигурил подкрепата на 131 електори, а президентът републиканец - на 108, според в. "Ню Йорк таймс".

Към 05:31 часа: Си Ен Ен дава преднина на Тръмп в ключови колебаещи се щати като Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган.

Към 05:25 часа: Байдън води в щата Айова (6 електори), където Тръмп спечели през 2016 г., сочат прогнозни резултати.

Към 05:19 часа: Очаквано, президентът републиканец печели в Юта, а кандидатът на демократите - в Минесота и Аризона, съобщават агенции.

Към 05:17 часа: Тръмп е изпреварил Байдън в ключовия щат Пенсилвания, както и в колебаещата се Северна Каролина, според Фокс нюз, цитирана от ТАСС.

Към 05:11 часа: Тръмп води в спорния щат Охайо и очаквано печели в Канзас, съобщава Ройтерс.

Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс
Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс