Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

В деня, в който Румъния регистрира три негативни рекорда в развоя на епидемията от новия коронавирус - 7733 нови заразявания, 120 смъртни случая и 974 пациенти в интензивни отделения, специалистите са резервирани по въпроса за капацитета на властите да контролират ситуацията, пише в. "Адевърул". Статистическите данни сочат, че сегашният брой на новите случаи ще се удвои за един месец, а лекарите очакват от правителството затягане на мерките срещу Ковид-19, посочва изданието.

Коефициентът на заразяване за период от 14 дни на 1000 жители население в столицата Букурещ е 3,94. Най-висока стойност този коефициент има в окръг Сълаж - 5,2, следван от Клуж - 5,08, Алба - 4,61, Тимиш - 4,56, Сибиу - 4,26, Бихор - 4,13, предава БТА.

"Адевърул" цитира мнението на д-р Емилиан Имбри, мениджър на болница "Д-р Виктор Бабеш" в Букурещ, според когото единственото, което могат да направят властите, е да последват модела на страните около Румъния с риск от демонстрации, тоест да наложат карантина. Според епидемиолога Вирджил Муста хората трябва да спазват предпазните мерки и да носят маски дори в семейството.

След рекордния брой нови заразявания, за който бе съобщено вчера, президентът Клаус Йоханис повика в президентския дворец Котрочени здравния министър Нелу Татару и ръководителя на Департамента за извънредни ситуации д-р Раед Арафат, за да обсъдят мерките за управление на пандемията. На срещата бе повикан и представителят на Румъния в Световната здравна организация Александру Рафила, пише "Адевърул".

Като цитира изявления на президента Йоханис след срещата в двореца Котрочени, в. "Ромъния либера" пише, че Румъния ще получи над 10 милиона дози ваксина срещу Ковид-19 следващата година. Според Йоханис ваксинацията в Румъния ще започне най-рано през първото тримесечие на 2021 г. Румънският президент уточни, че ваксините, предназначени за Румъния, ще дойдат от ЕС и ще бъдат сертифицирани от ЕС. По думите му ваксинацията няма да бъде задължителна, а препоръчителна.

Бившата кметица на Букурещ Габриела Фиря продължава да държи на своето - масово тестване на населението, пише в. "Котидианул". Фиря, която понастоящем е кандидат на опозиционната Социалдемократическа партия за място в Сената, призовава правителството на Лудовик Орбан да започне масово безплатно тестване на населението, тъй като според нея това е единствената ефективна мярка в борбата с разпространението на вируса. "Безотговорното правителство може веднага да намали броя на новите случаи, ако промени протокола за тестване, така че всички граждани, които представляват риск за заразяване, да бъдат тествани веднага безплатно и позитивните случаи да бъдат изолирани", посочва Фиря. Тя отбелязва, че високата цена на теста възпрепятства много отговорни хора да го направят, защото не могат да си позволят сумата. "Минаха шест месеца, откакто предложих, като кмет на Букурещ, широко тестване на населението с цел изолиране на позитивните случаи. Блокираха ме като кмет, а сега започват да правят това, което аз предлагах тогава", коментира Фиря, цитирана от "Котидианул".